Autor Wątek: systemy wspomagania ....które nie działają  (Przeczytany 10343 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: systemy wspomagania ....które nie działają
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Października 2018, 08:49:02 »

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Października 2018, 17:28:16 »
Jak dokładnie działa ta "funkcją powrotu na zadany tor jazdy". Robiłem próbę na autostradzie, auto mi normalnie zjeżdza z pasa i wjeżdza na pas awaryjny. Jedyne co jest to ostrzeżenie. To normalne?
System chyba Ci kolego nie zatrybił(nie lubi brudnego auta),mozna sobie wyswietlic na ekraniku miedzy zegarami jak i czy dziala,pozatym jak dziala to zmienia kolor ikonka w rogu,kiernia sama nakierowywuje sie na zadany tor jazdy

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Października 2018, 17:35:06 »
Mam sygnalizacje opuszczania pasa jazdy. Na tym ekranie będzie widać że kierownica powinna skręcać?

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Października 2018, 22:26:40 »
Tak dla sprawdzenia tego systemu jadąc sobie pozwoliłem puścić kierownice i ku mojemu zdziwieniu auto jechało od pasa do pasa tak autonomicznie i ostatecznie dostałem komunikat, żeby położyć ręce na kierownicy czerwona ikona rąk i kierownicy, jak pasy są słabo widoczne to toyota nie ogarnia.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Listopada 2018, 08:51:54 »
Masz C-HR ? Bo w C-HR oprócz "pikania" kierownica sama "odbija" jak najedziesz na pas i delikatnie nakierowuje Cię na stary tor jazdy

Jeździłem zastępczym Priusem i Verso i one tylko "pikały" , kierownica nie ruszała się .
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Listopada 2018, 09:28:19 »
Mam Priusa z Lane Departure Alert + Steering Control (LDA+SC), i teraz rzeczywiście zauważyłem że pojawia się ikonka kierownicy gdy opuszczam pas, tylko to wspomaganie jest bardzo delikatne, prawie nie wyczuwalne i auto nie wraca na pas bez pomocy. Spróbuję pojeździć z ustawieniem High dla tej funkcji. Możliwe że ten system w C-HR jest ulepszony i lepiej działa.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Listopada 2018, 20:32:19 »
W C-HR działa zdecydowanie  :good:
W mieście jeżdżę z wyłączoną funkcją bo "kopanie" w kierownicę przez system bardzo mnie wkurza  :wallbash:
Każda próba ominięcia dziury na drodze czy nieco zapadniętej studzienki powoduje ciche piszczenie systemu i delikatne skręcenie kierownicy  :o delikatne ale jednak odczuwalne dla rąk kierowcy.
Na trasie system jest świetny  :hug: zwłaszcza na długiej trasie, męczącej dla kierowcy.
Może uratować samochód i życie  :good:

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Listopada 2018, 21:16:36 »
W C-HR działa zdecydowanie  :good:
Z tego co czytałem to w Priusie III był system Lane Keep Assist, który zdecydowanie skręcał i auto robiło pingponga na drodze. Ludzie narzekali na ten system i może dlatego Toyota zrobiła go później mniej dokuczliwym ;) W C-HRrze nie było uprzedzeń użytkowników i mogli zrobić to lepiej ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl