Zrobiłem dzisiaj kilka drobnostek, zamieniłem koła z przodu na tył, samochód jedzie prosto

. Wyczyściłem oba filtry powietrza, jeden był nowy ale ten pod maską jest jeszcze denso więc podejrzewam że dawno nie był wymieniany.
Mam wrażenie że auto muli ale być może to 1.4 takie jest. Jadąc bardzo ostrożenie na trasie, 110 maksymalnie, 5 świateł po drodze na odcinku 40 km zrobiłem średnia 4.4

więc chyba nie jest źle.
Zastanawia mnie jednak spalanie na jałowym biegu, jak stoje pokazuje tylko -- a jak jade na luzie to spalanie wzrasta aż w końcu --.
Może jakieś podpowiedzi jak dbać o ten silnik(dpf) w mieście jak Warszawa. Co można sprawdzić na początek przy takim przebiegu ?
Podejrzewam że świece ani olej w skrzyni biegów nie był nigdy wymieniany, czy warto to zrobić, jaki olej optymalnie ? Olej silnikowy był wymieniany 9 miesięcy temu a zrobił 4 tysiące więc jeszcze mam czas. Może jeszcze jakieś podpowiedzi? Dzisiaj byłem u rodziny mojej żony, był tam mechanik, powiedział że na Warszawe to lepiej sprzedać to auto, jednym z argumentów był dwumas ale przecież on nie ma... mechanik ma swój warsztat

Dziekuje.