Autor Wątek: auris ts - hak ?  (Przeczytany 9063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JusWoj

• Toyot Leżący
  • *
Odp: auris ts - hak ?
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sierpnia 2018, 07:40:21 »
Mam hybrydę Auris TS i ostatnio rozpoznawałem temat haka w ASO. W moim aucie nie ma fabrycznego zestawu do montażu haka - chodzi o wiązkę elektryczną.
Witam.
Też byłem zainteresowany hakiem i przed kupnem rozeznałem temat dla TS HSD. Hybryda musi z fabryki wyjść z pakietem holowniczym (dlatego na swoją czekałem 2 miesiące). W skład tego pakietu wchodzą prawdopodobnie złącza w wiązkach samochodu i jakieś dodatkowe wzmocnienia nadwozia, których normalnie nie ma w hybrydzie kombi i najważniejsze to homologacja która dopuszcza holowanie przyczepy o DMC 345 kg (zarówno z i bez hamulca najazdowego). Hak jaki mam zamontowany to PZ408-E5562-00 (Brink 5554)
Pozdrawiam wszystkich Wojtek.

Offline kristof_61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: auris ts - hak ?
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Sierpnia 2018, 11:01:31 »
W kwietniu montowałem sam hak do swojej Auriski TS Kombi. Hak kupiłem tutaj :
https://www.dobrehaki.pl/haki-holownicze-toyota-auris-touring-sports-2013-c-1_1699_1705_1706.html
Ja kupiłem hak wypinany poziomo oraz wiązke dedykowaną z gniazdem 7-pinowym. Nie trzeba odkręcać zderzaka, tylko osłonę pod bagażnikiem w, której trzeba wyciąć miejsce na hak. Niezbyt dokładnie ale na osłonie było zaznaczone gdzie wyciąć. Nic nie trzeba wiercić. Najwięcej czasu zajęło mi demontaż i montaż tapicerki, osłon. Przy okazji układania przewodów do bezpieczników położyłem przewód do anteny od radia CB. Przewód ten przeciągnąłem przez osłonę gumową z przewodami do świateł stopu na szybie. Tym sposobem przewód znalazł się na tylnych uchylnych drzwiach do bagażnika na, których zamocowałem uchwyt do anteny CB.
Wcześniej kupowałem tam hak do Toyoty Avensis, który też sam montowałem. Polecam.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2018, 11:05:19 wysłana przez kristof_61 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl