Autor Wątek: Filtry  (Przeczytany 6789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DARO

• Gość
Filtry
« dnia: 16 Maja 2005, 22:40:20 »
Witam i mam dwa pytania- sorry że nieco laickie !
Mam Corolkęz 2001 Liftback 4ZZ przebieg 80 tys km i nurtują mnie dwie rzeczy
1. czy wymienia sięfiltr paliwa w moim modelu (w instrukcji ani interwałach przeglądowych nie ma o tym ani słowa)
2. w instrukcji gdzie opisywane są czynności do samodzielnego wykonania nie wspomina się o samodzielnej możliwości filta powietrza - czyżby tylko w serwisie ??

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś chciał mi pomóc
DARO  :cwalbrush

Wojak

• Gość
Re: Filtry
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Maja 2005, 09:21:45 »
Cytat: DARO
2. w instrukcji gdzie opisywane są czynności do samodzielnego wykonania nie wspomina się o samodzielnej możliwości filta powietrza - czyżby tylko w serwisie ??

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś chciał mi pomóc
DARO  :cwalbrush

Polecam najnowszy numer Motoru. Jest tam artykuł o samodzielnej wymianie filtra powietrza. Piszą w nim, że częstotliwośc wymiany zależy od tego w jakoch warunkach eksploatowano samochód.
Oczywiście im częściej tym lepiej (ale nie dla kieszeni).
Wymiana filtra jest bardzo prosta. Pozostaje jedynie decyzja jaki i gdzie kupić. Jeżeli cena jest zbliżona do tego w ASO, a oni zakładają gratis, to nie ma co sięzastanawiać.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Filtry
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Maja 2005, 11:54:58 »
Kolega pytał o filtr paliwa a nie powietrza :-), filtr paliwa jesli nie masz narzedzi ani doswiadczenia to zostaw to mechanikom, w Polsce powinno sie to wymieniac czesciej niz na zachodzi ze wzgledu na podłą jakosc naszego paliwa jakie baaardzo czesto nieswiadomie kupujemy zwłąszcza ON.  Moja propozycja to orginalny filtr i wymiana co 20000kkm :-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Filtry
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maja 2005, 12:57:45 »
Pytał o jeden i o drugi filtr czytaj dokładnie. ;)

Co do filtra paliwa wymiana w serwisie bo filtr paliwa w polsce dostaje ostrae baty.

Filtr powietrza - wymieniasz sam 0 problemów. Możesz wymienic na orginał bądz odpowiednik np KN.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Filtry
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2005, 14:58:14 »
Cytat: Iceman
Pytał o jeden i o drugi filtr czytaj dokładnie.  

Tyz rocja  :D
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

[Kuba]

• Gość
Filtry
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maja 2005, 15:02:34 »
Co Wy z tym filtrem paliwa...?!
Ostatnio dzwonilem do ASO zapytac czy w mojej rolce E11 wymienia sie fitr paliwa.
Koles powiedziel ze tylko wtedy gdy sa ku temu przeslanki (przymulone autko, szarpie, gasnie itp) a w normalnych cyklach serwisowych taka wymiana nie jest w ogole przewidzina.
Przeciez w koncu to nie diesel zeby wymieniac filtr paliwa co 15-20 kkm.

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
Filtry
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maja 2005, 17:34:24 »
W sprawie wymiany filtra paliwa.Jestem bardzo na czasie.Otoz wcz wymienilem f paliwa po 102 kkm.Nic sie nie dzialo i tylko ja sobie zazyczylem jego wymianke.Kupilem na Radzyminskiej za 38 pln wymienilem w ASO Citroena w moich rodzinnych stronach za 20 pln i wiedzialem ze nie ma co sie pchac z tym samemu.Wymiana nie jest szczytem trudnosci ale jak zauwazylem wymagala kanalu.Godzinke niespelna mi wymienial jeden fachman.Apropos filtra.Rzucilem sobie wyzwanie i zrobilem Mechano-sekcje.Zrobilem ciecie -przekroj poprzeczny.Mam fotki ale dop jak kabelek w moim domu podlacze wrzuce na stronke.Zadnego zlota platyny :-))) syfu  nie znalazlem a na wkladzie tekturowym lekki osadzik wtopiony w papier zostal.
Inne filtry.f. powietrza filtronu 43 pln ja za Max firme  ktora sprzedaje Nippon car przy Radzyminskiej dalem 34 pln. F paliwa tej samej firmy dalem jak wyzej 38 pln a Filtrona 69 z upustem jak dla mnie a normalnie 86 pln w ASO nie pamietam ale 90 pln.Antypylkowy Max dalem 69 pln w ASO chyba ponad 100 mowili ale nie wiem czy wiecej.To filtr bez wegla aktywowanego innego w Nipponie nie mieli w spisie a czy w ogole jest taki nie wiem.Filtron aktualnie nie robi.Wszystkie czesci dotycza Corollki 97 okularki 1.3   4 efe.

MIAN

• Gość
Filtry
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maja 2005, 19:09:50 »
Cytat: [Kuba]
Co Wy z tym filtrem paliwa...?!
Ostatnio dzwonilem do ASO zapytac czy w mojej rolce E11 wymienia sie fitr paliwa.
Koles powiedziel ze tylko wtedy gdy sa ku temu przeslanki (przymulone autko, szarpie, gasnie itp) a w normalnych cyklach serwisowych taka wymiana nie jest w ogole przewidzina.
Przeciez w koncu to nie diesel zeby wymieniac filtr paliwa co 15-20 kkm.

Jak zajrzysz do Haynes'a, to fitr paliwa w Twoim modelu powinieneś wymienić co 48kkm, nie rzadziej niż 2 lata. Ja w swojej wymieniłem po 55kkm, koszt oryginału 50zeta. Jest problem z dostępem, ale zręczny mechanik sobie spokojnie w 1h poradzi.

[Kuba]

• Gość
Filtry
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Maja 2005, 21:45:01 »
Cytat: MIAN
Jak zajrzysz do Haynes'a, to fitr paliwa w Twoim modelu powinieneś wymienić co 48kkm, nie rzadziej niż 2 lata. Ja w swojej wymieniłem po 55kkm, koszt oryginału 50zeta. Jest problem z dostępem, ale zręczny mechanik sobie spokojnie w 1h poradzi.
Mozliwe, jednak zastanawia mnie reakcja zawodowcow z ASO. Skoro wszystko jest ok, to nie widze powodu zeby sobie tym filtrem glowe zawracac.

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
Filtry
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Maja 2005, 21:51:33 »
Sluchaj..za pare dni podlacze fotki z przekrojonego filtru paliwa z mojej corollki po 102 kkm bez wymiany wczesniej...nic mi sie nie dzialo..ale tankowana byla na Jet-cie przy radzyminskiej przez poprzednika ktory chwalil sobie paliwko stamtad a ja od 76 kkm tankowalem tylko na Shellu Stato Neste i BP.Wiec jakosc paliwa byla raczej zawsze z porzadnych stacji.PO Mechano-sekcji :-))nie znalazlem sladu makroskopowego syfu ale na tekturce-wkladzie byl czarnawy osadzik.Filtr od srodka jak nowy ale..postanwoilem po 100 kkm wymienic by za kolejne 100kkm jak Bozia da i ja wymienic kolejny raz.U mnie nic by sie nie stalo i przez kolejne 50 kkm a moze i dluzej.Waszmosc rob co chcesz :-))

[Kuba]

• Gość
Filtry
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Maja 2005, 09:09:02 »
Cytat: Lookita
Sluchaj..za pare dni podlacze fotki z przekrojonego filtru paliwa z mojej corollki po 102 kkm bez wymiany wczesniej...

Super :) Chetnie obejrze.

DARO

• Gość
Filtry
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Maja 2005, 19:30:35 »
I jeszcze nawiązując do filtra powietrza - czy ma ktoś doświadczenia w korzystaniu ze sportowego filtra K&N. Słyszałem opinięże moze powodować nieznaczne zmniejszenie mocy  :chmmm

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Filtry
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Czerwca 2005, 13:11:44 »
Cytat: DARO
I jeszcze nawiązując do filtra powietrza - czy ma ktoś doświadczenia w korzystaniu ze sportowego filtra K&N. Słyszałem opinięże moze powodować nieznaczne zmniejszenie mocy  :chmmm

Ja mam KN i jakoś nie zauważyłem spadku mocy. Samochodzik smiga ładnie.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Filtry
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Czerwca 2005, 13:39:40 »
a uzywał ktos filtrow filtrona ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
Filtry
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Czerwca 2005, 17:31:22 »
Ja zalozylem gdy kupilem samochod Filtrona f. oleju i powietrza.Ostatnio 2 razy od kupna juz za mojej kadencji kupuje tylko w ASO lub w Nippon-Car.Cena ASOwskiego roznila sie pare PLN -wyzsza w por z Filtronem,natomiast cena f. powietrza Filtronu w por z f. pow. kupionym Nippon-car byla wyzsza o niecale 30 pln.Nie byly to filtry z weglem aktywowanym.F. powietrza Filtrona drozszy o pare doslownie PLNow od Maxi czy cos takiego - kupionego w Nippon-car. Nie znam cen z ASO innych f. niz oleju.Co do..ich samych.Nie mialem klopotow i ...w sumie golym okiem to roznia sie cena a czy lepiej ktorys oczyszcza to...nie wiem.Kupuje raczej oryginalne rzeczy ewentualnie po doradzeniu sie u specow japonskie marki...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl