Autor Wątek: Toyota Rav4 III 2007 2.0 VVTi bezpiecznik świateł pozycyjnych  (Przeczytany 11885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AMARAV

• Gość
Witajcie,
Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu bezpiecznika odpowiadającego za obwód świateł pozycyjnych przednich w Rav4 z 2007 roku (wersja europejska w benzynie 2.0 i automacie). Znalazłem różne opisy bezpieczników w sieci, ale nie wiele z tego rozumiem. Na pokrywach skrzynek też są opisy (skrótowce), ale nie ma oznaczników graficznych i ciężko mi się zorientować o co chodzi.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.

AMARAV

• Gość
Odp: Toyota Rav4 III 2007 2.0 VVTi bezpiecznik świateł pozycyjnych
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2018, 08:16:54 »
Może niektórych zastanawia dlaczego szukam tego bezpiecznika - chcę podłączyć światła do jazdy dziennej i w instrukcji podłączenia tych świateł jest podane, aby podłączyć się pod zasilanie świateł pozycyjnych. Nie chcę wpinać się w przewód, więc postanowiłem odnaleźć bezpiecznik i wpiąć się tzw. by-passem. 

AMARAV

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpnia 2018, 09:22:30 »
Przepraszam, że tak na raty - to zadam chyba najbardziej mnie nurtujące pytanie - skąd wsiąść plus po stacyjce w komorze silnika do podłączenia tych świateł do jazdy dziennej (RAV4 z 2007 roku, 2.0 benzyna).
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów i życzę miłego dnia.

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpnia 2018, 17:53:43 »
Możesz metodą pomiaru zobaczyć gdzie jest napięcie po włączeniu stacyjki, przecież i tak dodatkowo dasz bezpiecznik 5A na ledy

AMARAV

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpnia 2018, 20:50:39 »
Dzięki za podpowiedź. Tak też zrobiłem. Użyłem multimetru i co mnie zaciekawiło - w obu skrzynkach z bezpiecznikami w komorze silnika napięcie 12v jest na wszystkich bezpiecznikach (oprócz jednego) bez włączonego zapłonu (kluczyk w kieszeni). Zastanawiam się czy mogę się podłączyć np. pod kostkę która dochodzi do zbiorniczka z płynem hamulcowym. W przeciwnym razie czeka mnie przeciąganie kabla z wnętrza auta np. z zapalniczki lub zasilania systemu audio. 
Może ktoś się orientuje jak najłatwiej puścić kabel z wnętrza do komory silnika?
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2018, 20:57:26 wysłana przez AMARAV »

Offline rezystor22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpnia 2018, 21:35:04 »
Witaj,

pochwal się jakie światła dzienne zakładasz? Temat mnie interesuje ostatnio.

Co do podłączenia to poszperaj w instrukcji obsługi, tam masz opisane bezpieczniki i nie tylko.

Mam nadzieje że owe "ledy" masz zamiar podłączyć przez przekaźnik a nie bezpośrednio jako źródło zasilania?

AMARAV

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia 2018, 07:34:40 »
Pochwalę się jak już ukończę rozpoczętą pracę.
Ledy do jazdy dziennej to jeden z zestawów oferowanych na popularnym serwisie aukcyjnym.
Oprócz świateł jest całe okablowanie z automatem sterującym ich pracą. Po uruchomieniu silnika ledy świecą, a po włączeniu świateł pozycyjnych i mijania - gasną.
Problem to znaleźć ten plus po stacyjce w komorze silnika.
Dodatkowo ledy mają tylko 12,5 cm, co pozwala na uzyskanie przepisowych 60 cm odstępu pomiędzy lampami w kratce na wysokości tablicy rejestracyjnej.

Offline rezystor22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Sierpnia 2018, 23:13:10 »
I jak znalazłeś już to napięcie pod maską?

Wszędzie teraz jakieś tajemnice i owijanie byle nie powiedzieć co i jak  <regulamin> :czerwona:

A nie myślałeś o zamontowaniu LED zamiast przeciwmgielnych?

AMARAV

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Września 2018, 13:04:17 »
Sorry, że się nie odzywałem, ale byłem zajęty i nie zaglądałem na Forum.
Sprawy mają się tak:
- na poprzednią wersję świateł DRL znalazłem chętnego
- kupiłem zestaw Philipsa DRL9 i podłączyłem bezpośrednio pod akumulator, zgodnie z instrukcją.
 Lampy załączają się po odpaleniu silnika i gasną parę sekund po jego zgaszeniu. Poza tym gdy włączam światła postojowe i mijania, lLEDy do jazdy dziennej gasną.
Uzyskany rozstaw pomiędzy światłami DRL wynosi około 63 cm, czyli wszystko zgodnie z zasadami.
Chętnie wkleiłbym zdjęcia, ale mimo instrukcji ich wkładania do postu, nie mogę tego zrobić.

P.S. Jedyne co zauważyłem, po zamontowaniu świateł DRL, to to, że po ich załączeniu, stając np. na światłach mam minimalnie mniejsze wolne obroty (auto nie gaśnie ani nie wpada w drgania).

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.

AMARAV

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego 2019, 16:41:26 »
Witajcie,
Piszę w imieniu mojego kolegi, który zainspirowany moimi światłami DRL, postanowił założyć podobne u siebie.
Chce jednak aby zapalały się dopiero po odpaleniu auta. Pytanie jest takie - czy może je podłączyć pod alternator, a konkretnie pod pin L (kontrolka ładowania), na którym napięcie pojawia się po uruchomieniu silnika. Czy takie rozwiązanie wg Was jest ok i czy nic się nie stanie. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem. Będziemy wdzięczni za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Offline rezystor22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lutego 2019, 22:31:30 »
Polecam:

https://sklep.avt.pl/avt990.html

Dodam, że sam mam przez taki automat podłączoną kamerkę. Bezpośrednio pod zapalniczką świrowała mi podczas odpalania silnika i spadku napięcia

AMARAV

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lutego 2019, 08:57:43 »
rezystor22, wielkie dzięki za podpowiedź. Poczytałem sobie dokumentację i powiem, że to fajna sprawa. W związku z tym, że na elektronice nie zanan się, to zapytam jak pod to podłączyłaś kamerkę tzn. konkretnie gdzie jakie przewody.
Pozdrawiam.

Offline rezystor22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lutego 2019, 21:36:02 »
Skoro na elektronice słabo się znasz zawsze lepiej będzie jak podłączy ci to jakiś zaufany kolega elektronik  :-)

Kit z podanego linku jest do samodzielnego montażu, ale są też gotowe zestawy.

Ja podłączyłem automat pod zasilanie gniazda zapalniczki, dokupiłem dodatkowe gniazdo zapalniczki żeby w nie włożyć zasilacz zasilający kamerkę - całość ukryłem w środkowym panelu, kabel do kamerki prowadząc lewym słupkiem i podsufitką.

Ale co do podłączenia: automat podłączasz pod 12V (np do zapalniczki) i to samo 12V dajesz na wejście przekaźnika.
Jak napięcie w instalacji urośnie do ~13.5V (tą wartość można regulować potencjometrem) to przekaźnik się załączy dając napięcie na swoje wyjście - i gotowe. Filozofii nie ma, jedynie trochę czasu na zabawę z podłączeniem i dobra izolacja połączeń żeby nic nam nie iskrzyło  :beer:

AMARAV

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lutego 2019, 22:30:35 »
Wielkie dzięki za pomoc. Zamówiłem gotowy zestaw i podłączę podobnie jak u Ciebie.
Mam nadzieję, że wszystko będzie hulać.

Pozdrawiam.

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Marca 2019, 09:48:04 »
pod kostkę która dochodzi do zbiorniczka z płynem hamulcowym

Takich rzeczy unikaj, nie wiesz czy spadek napięcia (to LEDY więc nie duży) nie będzie wpływał na pracę pompy hamulcowej, a chyba nie chcesz się przekonać o tym w awaryjnej sytuacji.

Takie rzeczy wpina się pod rzeczy nie wpływające na silnik, skrzynię czy inne układy bezpieczeństwa. Np zapalniczka, radio itp.  Mój znajomy uszkodził tak skrzynię biegów, wpiął się właśnie światłami dziennymi pod sterownik skrzyni i 2 lata szukali różni elektrycy czemu skrzynia szarpie, okazało się że po nagrzaniu świateł dziennych opór się zmieniał i pojawiały się spadki napięć na sterowniku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl