Autor Wątek: jakie obroty??  (Przeczytany 8249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gregmen

• Gość
jakie obroty??
« dnia: 17 Maja 2005, 11:28:13 »
jakie obroty maja wasze previe na wolnych obrotach, przy wylaczonym biegu oczywiscie na postoju.. chodzi mi glownie o wersje nie automat

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
jakie obroty??
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Maja 2005, 11:32:08 »
coś pomiędzy 800 - 900, miałem duuuży problem z "dławieniem" sięna wolnych obrotach i jak poszukiwałem rozwiązania to okazało się, że tak w ogóle wolne obroty to słaby punkt previi i czasem wydaje mi sięże większość użytkowników previi coś tam z obrotami miało lub ma.

moni24

• Gość
jakie obroty??
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Maja 2005, 12:08:45 »
Mam do Ciebie Bartku pytanie związane z tym dławieniem sięna wolnych obrotach. Czy Twoja Previa jest na gaz? I czy może to dławienie związane jest z ustawieniem obrotó przy przełączeniu na gaz? Też mam Previęi coś jest z nią nie tak, a mianowicie : po przełączeniu na gaz jadąc z prędkością 80 km/godz. przy zmianie biegu na niższy tj. z 4 na 3 obroty gwałtownie spadają do 1000 /min. i słyszalny jest strzał (chyba w tłumik, ale pewności nie mam). Jakbyś mógł do mnie napisać co może być przyczyną takiego stanu rzeczy to byłabym wdzięczna, bo chciałabym oddać samochód do mechanika i mieć jakieś rozeznanie czy mnie przypadkiem nie chce naciągnąć na naprawęcałego silnika (lub nie daj Boże wymianę).

gregmen

• Gość
jakie obroty??
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maja 2005, 12:20:09 »
no wlasnie mi bardzo milo i cicho jedzie na 400-500 obrotów i tak jest i nic sie nie dzieje, czy to gaz czy benzyna, jak zalcze klime to skoczy na 800-900

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
jakie obroty??
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2005, 12:47:40 »
u mnie po zalaczeniu klimy skacze ponad 1000 czasem nawet w okolice 1500

SEAT

• Gość
Re: jakie obroty??
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maja 2005, 12:55:48 »
Cytat: gregmen
jakie obroty maja wasze previe na wolnych obrotach, przy wylaczonym biegu oczywiscie na postoju.. chodzi mi glownie o wersje nie automat

Hm - zaczynam wierzyc w teorie ze Previe maja kłopoty z wolnymi obrotami.

Moja - ( wersja ze skrzynia manual ) ma obroty cos pomiedzy 750 - 860 - tak wyszło z komputera.

Czsem chodzi bez zarzutu ,a czasa minie wiem o co jej chodzi - wymieniłem swiece, kable, wszystie filtry, i dalej to samo.
Odłaczyłem EGR, i czujnik podcisnienia i wydaje sie ze jest ok - ale czasami potrafi cos jeszcze pofalowac.

Jedni mowia ze to sonda Lambda inni ze czyjnik polozenia przepustnicy.
Narazie ta jezdze i zrobiłem juz 5 tys km i nic sie jej nie dzieje.

Jeszcze jedna sprawa- jak jade i wrzuce na luz to trzyma obr cos okolo 900 - 1000 - jak zatrzymama auto to tak chwile pochodzi a potem spada jej na ok 600- 700 i potem znowu w góre.

Tak samo miałem w Nubirze i mysle ze to wina przepływomierza a reczej jego konstrukcji - jak auto jedzie to ped powietrza otwiera troszke klapke - stad wieksze obroty - jak auto stanie to klapka sie zamyka i obroty gwałtownie spadajasc na 700- 800 a tu leca troszke mniej.

Tak samo mam na gazie i benzynie - i to tyle co mam do powiedzenia w tej sprawie.

Pozdro RW

gregmen

• Gość
jakie obroty??
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maja 2005, 13:28:03 »
to moje 400-500 to chyba ewenement
wczoraj gazownik sie dziwil, bo mija czasem na gazie przy dojezdzie do krzyzowki potrafi zgasnac na gazie, ale jak stoi to to ladnie cicho chodzi...

SEAT

• Gość
no faktycznie
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maja 2005, 18:33:17 »
Cytat: gregmen
to moje 400-500 to chyba ewenement
wczoraj gazownik sie dziwil, bo mija czasem na gazie przy dojezdzie do krzyzowki potrafi zgasnac na gazie, ale jak stoi to to ladnie cicho chodzi...

bo mi przy tych obrotach szarpie silnikiem - gasnie :-))))

alae tak przy 750 to chodzi bardzo ładnie - tyle ze nie chce ich utrzymywac.

pozdro Rw

andy84

• Gość
jakie obroty??
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maja 2005, 08:40:38 »
U mnie jak go puszcze na luzie przy 90km/h obroty mam w granicy 800, natomiast jak stoi to około 600 i bardzo ładnie chodzi i na gazie i na benzynie. Mam czasami takie momenty że nagle sobie zgaśnie, ale dzieje sięto wtedy jak np. zaparkuje go po przejechaniu 20km i za minutęgo odpalę. Wtedy czasami wogóle nie mam obrotów. Ale to rzadkość.
Mam jeszcze pytanko do tych co mają manualne skrzynie, czasami mam coś takiego że przy ruszaniu skacze jak kangur. Bez względu na ilość dodanego gazu. Częściej dzieje sięto wtedy gdy jest zimny. Spotkaliście sięz tym ???

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
jakie obroty??
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Maja 2005, 09:13:54 »
tak mój też skacze, jak jest zimny, jeszcze chyba ze 3 osoby zgłaszały podobne objawy więc to chyba coś typowego, w innym wątku ktoś napisał, że to łożyska chyba, ale mówiąc szczerze jakoś mnie to nie przekonuje, ale dobrze by było ustalić co to :)

Sylwester

• Gość
jakie obroty??
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Maja 2005, 10:20:40 »
U mnie też coś takego pare razy zaobserwowałem  :cwhatsup

andy84

• Gość
jakie obroty??
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Maja 2005, 10:50:10 »
To kto pierwszy jedzie do ASO  :?:   :lol:

gabrish

• Gość
jakie obroty??
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Maja 2005, 10:56:06 »
Zaczne od wystrzałów! Moni24 jaką masz instalacje gazową? Bo jak 2gen to moze być strzał w kolektorze dolotowym a to jest niebezpieczne i to bardzo. Lepiej sobie to sprawdź. Jeżeli chodzi o obroty to też mam tak poniżej 1000obr/min na wolnych obrotach ale czasami pływa. Powiedzieli mi w service ze musze sprawdzić świece albo kable bo gdzieś gubi iskre i czasami tak przerwie ale nie gaśnie. Jeżeli chodzi o szarpanie na manualnej to standard! Jak jest zimna to jeszcze gozej. Czasami też szarpnie jak jest ciepły silnik ale to już sporadycznie. A jeżeli chodzi o obroty to ja mam nową sonde Lambda więc jeżeli bo to zależało od sondy to nie powinno być takiego problemu? A jest więc przyczyn czeba szukać gdzie inniej :)  Potrzebuje spodkać sięz kimś kto ma w okolicy Krakowa lub w Krakowie wersje 4WD bo chyba coś mi mechanicy zknocili i musze to wylukać jak to wygląda u kogoś innego :)

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
jakie obroty??
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Maja 2005, 13:24:27 »
Może powinniśmy poszukać kogoś komu nie szarpie ? ;)

eltech

• Gość
jakie obroty??
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Maja 2005, 23:04:00 »
oj będzie trudno - u mnie obroty latają jak .... po pustym sklepie od 700 do prawie 2000 zależnie od upodobań  :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl