Autor Wątek: Zestaw bezpieczników / żarówek  (Przeczytany 3491 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline puatki

• Toyot Leżący
  • *
Zestaw bezpieczników / żarówek
« dnia: 26 Sierpnia 2018, 15:27:21 »
Cześć,

Jadę wkrótce do Chorwacji przez Słowację i czytałem, że wymagają tam kompletu zapasowych bezpieczników oraz żarówek (a z drugiej strony chyba dobrze się zaopatrzyć).

Ktoś wie może gdzie kupić zestaw do aurisa II hybrydowego, podać linka lub coś doradzić?

Pozdrawiam

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Zestaw bezpieczników / żarówek
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2018, 16:03:05 »
Są gotowe zestawy żarówek np.:
https://sklep.toyota.pl/produkt/90981-yzzj2-zapasowy-zestaw-zarowek.html
https://sklep.toyota.pl/produkt/90981-yzzc3-zestaw-zarowek.html
https://sklep.toyota.pl/produkt/90981-yzzd3-zestaw-zarowek.html
https://sklep.toyota.pl/produkt/90981-yzze2-zestaw-zarowek.html
https://sklep.toyota.pl/produkt/90981-yzzg1-zestaw-zarowek.html
https://sklep.toyota.pl/produkt/90981-yzzg2-zestaw-zarowek.html

sprawdź sobie w instrukcji, jakie masz żarówki i który podpasuje. Chyba, że pojedynczo żarówki kompletować, to może taniej wyjdzie.

Ja tam przed wyjazdem na Słowację wziąłem garść żarówek z innych samochodów licząc na to, że przy kontroli i tak by nie chciało im się sprawdzać czy pasują do Corolki czy nie  <diabel>

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2018, 17:04:48 »
Panie, panowie,
To nie jest tak, że wyjeżdżając za granicę w ramach krajów z Unii Europejskiej musimy dostosować się do wymogów dot. wyposażenia auta w kraju pośrednim czy docelowym do którego jedziemy. Jest konwencja podpisana w 1968 r.  która reguluje przepisy z tym związane i wprost mówi, że naszym obowiązkiem jest posiadać wyposażenie zgodne z wymogami naszego kraju zamieszkania.
Mój pierwszy zagraniczny wyjazd samochodem  w 2007 r. przysporzył mi wiele stresu i również wtedy dostosowałem się do przepisów panujących w krajach pośrednich i docelowym dot. obowiązkowego wyposażenia pojazdu. To wtedy zakupiłem linkę holowniczą, kamizeli odblaskowe dla każdego pasażera i inne rzeczy. Część z nich w dalszym ciągu zabieram bo wydaje się, że mogą być pomocne i mają logiczne wytłumaczenie, inne leżą w garażu.

Tutaj więcej:
https://moto.wp.pl/obowiazkowe-wyposazenie-samochodu-za-granica-czy-musimy-cokolwiek-kupowac-6099211775259777a

« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2018, 17:07:42 wysłana przez herkules »

Offline puatki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2018, 17:40:58 »
Racja, ale czasem lepiej przygotować się niż tracić czas na tłumaczenie ; -)

W takim tonie jest też artykuł, do którego link podajesz.

Dzięki za odpowiedzi

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2018, 18:48:07 »
To nie jest tak, że wyjeżdżając za granicę w ramach krajów z Unii Europejskiej musimy dostosować się do wymogów dot. wyposażenia auta w kraju pośrednim czy docelowym do którego jedziemy. Jest konwencja podpisana w 1968 r.  która reguluje przepisy z tym związane i wprost mówi, że naszym obowiązkiem jest posiadać wyposażenie zgodne z wymogami naszego kraju zamieszkania.

Chyba, że masz czas by dyskutować o tym z policją.
Inna sprawa, że nikt nigdzie poza granicami kraju nigdy się o takie rzeczy nie pytał, a kontakty z policją a nawet mandaty się zdarzały.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpnia 2018, 20:32:54 »
W/g Konwencji Wiedeńskiej o ruchu drogowym jadąc za granicę (kraj docelowy i tranzyt po drodze) możesz posiadać tylko wyposażenie pojazdu zgodne z wymogami "macierzystego" kraju.
Aczkolwiek jadąc za granicę na wszelki wypadek (oprócz naszego wyposażenia) zakupiłem i zabierałem kamizelki odblaskowe i pożyczony zestaw żarówek Toyoty.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Sierpnia 2018, 09:03:44 »
W/g Konwencji Wiedeńskiej o ruchu drogowym jadąc za granicę (kraj docelowy i tranzyt po drodze) możesz posiadać tylko wyposażenie pojazdu zgodne z wymogami "macierzystego" kraju.
Aczkolwiek jadąc za granicę na wszelki wypadek (oprócz naszego wyposażenia) zakupiłem i zabierałem kamizelki odblaskowe i pożyczony zestaw żarówek Toyoty.

Ja zrobiłem tak samo - mam komplet kamizelek, żarówki, bezpieczniki i kilka kluczy, śrubokrętów mimo, iż posiadam assistance :)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sierpnia 2018, 10:50:31 »
Cześć,

Jadę wkrótce do Chorwacji przez Słowację i czytałem, że wymagają tam kompletu zapasowych bezpieczników oraz żarówek (a z drugiej strony chyba dobrze się zaopatrzyć).

Ktoś wie może gdzie kupić zestaw do aurisa II hybrydowego, podać linka lub coś doradzić?

Pozdrawiam
Na stacji benzynowej, szczególnie przy granicy bez problemu kupisz zestaw żarówek i bezpieczników. Ciężko jest kupić dedykowany do aurisa, ale chyba nikt tego nie będzie aż tak szczegółowo sprawdzał ;) Przynajmniej ja tak zrobiłem.

Offline Tomek1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Sierpnia 2018, 11:52:10 »

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Sierpnia 2018, 12:42:52 »
Cena z kosmosu - ciekawe jakie żarówki w mojej ledowej Corolli są i ile kosztują i czy wszystkie to ledy hmmm ? - muszę się tym temat przed wyjazdem za granicę bardziej zainteresować :)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Sierpnia 2018, 13:02:08 »
Cena z kosmosu - ciekawe jakie żarówki w mojej ledowej Corolli są i ile kosztują i czy wszystkie to ledy hmmm ? - muszę się tym temat przed wyjazdem za granicę bardziej zainteresować :)

Chyba wszystko LEDy. Kup zapasową lampę... :)
Zawsze możesz wezwać lawetę i podjechać do najbliższego ASO Toyoty, co zaleca manual.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2018, 13:06:57 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Sierpnia 2018, 13:06:17 »
dubel
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Sierpnia 2018, 15:58:29 »
ciekawe jakie żarówki w mojej ledowej Corolli są i ile kosztują i czy wszystkie to ledy hmmm ?
kierunki są wymienne - w lampach WY21W (oryginalne KOITO około 15 pln za sztukę), w lusterkach WY5W + W5W (lub ledy) do podświetlenia rejestracji i to cały komplet
E18_Prestige_MultidriveS

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Sierpnia 2018, 16:22:35 »
Dzięki za naprowadzenie :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl