Autor Wątek: Kto i dlaczego jako następne auto kupi Prusaka , albo i dlaczego nie kupi?  (Przeczytany 31730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kto i dlaczego jako następne auto kupi Prusaka , albo i dlaczego nie kupi?
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Sierpnia 2018, 19:34:05 »
Maciej Loret, nie wiem do czego zmierzasz i do czego chcesz mnie przekonać... To jest Forum dla posiadaczy Toyoty Prius, Ty masz Corollę CVT. Nie mam zamiaru przerzucać się na CVT,  choć rozumiem, że Ty jesteś z niej zadowolony i szczerze Ci gratuluję. Ogólnie  można powiedzieć,  że e-cvt w hybrydach mają świetną opinię, a cvt w nie-hybrydach opinię niekoniecznie dobrą  i zapewne nie bez powodu... My, hybrydowcy, cieszymy się z naszych skrzyń e-cvt i nie zamienilibyśmy się na CVT, choć na pewno są wśród nich bezawaryjne i godne polecenia. Ale zawsze jest ryzyko usterki i niepotrzebnych kosztów, których my nie musimy się  (raczej) obawiać...

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Sierpnia 2018, 19:36:35 »
Z jednym faktem pewnie wszyscy się zgadzamy E-CVT jest mniej awaryjna od CVT. Dlatego niech żyją hybrydy <taniec>

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Sierpnia 2018, 20:40:32 »
Ja bym napisal inaczej, wszyscy zgadzamy sie, ze CVT i eCVT to dwie zupelnie rozne jesli chodzi o budowe skrzynie. Co do awaryjnosci zapewne nikt z nas nie ma dostepu do wiaryg8dnych danych na ten temat wiec trudno mowic, ktora jest bardziej awaryjna.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Sierpnia 2018, 21:53:18 »
Koledzy, chcę uspokoić emocje i dyskusję. Jeżdżę automatami od początku lat 90-tych ubiegłego wieku. Miałem około 70 aut z automatami naprawdę w różnych konfiguracjach. Kilka z nich musiałem naprawiać za naprawdę konkretne pieniądze. Moja opinia jest taka: stare hydrauliczne skrzynie wytrzymywały kilkusettysięczne przebiegi (400 tys km i więcej). Skrzynie multitronic (audi vw itd) wytrzymywały bez napraw max 200-250 tys km. Od 7 lat jeżdżę Toyotami Prius i Lexusem GS450h - moja subiektywna opinia jest taka: Te skrzynie (przebiegi ponad 100 tys km i ze zmianami płynu) są najbardziej trwałe. Poczytajcie doświadczenia ze skrzynią kolegi Pawadam to uwierzycie, że jeździmy jednym z najlepszych układów napędowych świata.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Sierpnia 2018, 22:07:14 »
Miałem około 70 aut
Może jakoś to doprecyzuj, bo brzmi to mało prawdopodobnie i czyni twoją opinię mało wiarygodną.

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Sierpnia 2018, 22:20:18 »
czyni twoją opinię mało wiarygodną.

tam zaraz niewiarygodna, moze po prostu odprowadza samochody gosci hotelowych, wiec ma porownanie :)
auto-niemcy.prv.pl

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Sierpnia 2018, 23:24:33 »
Ja bym napisal inaczej, wszyscy zgadzamy sie, ze CVT i eCVT to dwie zupelnie rozne jesli chodzi o budowe skrzynie. Co do awaryjnosci zapewne nikt z nas nie ma dostepu do wiaryg8dnych danych na ten temat wiec trudno mowic, ktora jest bardziej awaryjna.
eCVT w ogóle nie jest skrzynią biegów jako taką, przynajmniej nie wg znanych mi definicji. Mechanicznie nie ma w niej żadnych zmian przełożeń wejście-wyjście, jest tylko planetarny rozdzielacz mocy o stałym przełożeniu, czyli jest to przekładnia a nie skrzynia.  Zmiana przełożeń nie jest potrzebna bo odpowiednią, płaską charakterystykę momentu obrotowego na wyjściu zapewnia się w inny sposób, czyli poprzez transfer energii mechanicznej silnika spalinowego na energię elektryczną zasilającą silnik elektryczny.  Z punktu widzenia charakterystyk wyjściowych auto z HSD jest bardziej elektrykiem niż spalinowcem, choć całość energii na wejściu bierze się z silnika spalinowego.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Sierpnia 2018, 06:19:58 »
Może jakoś to doprecyzuj, bo brzmi to mało prawdopodobnie i czyni twoją opinię mało wiarygodną.
Przecież nie musisz mi wierzyć, tylko w tym roku (a jeszcze się nie skończył :))) Miałem 5 aut. Dwa sprzedałem. Moim pierwszym automatem był piękny subaru leone z 1981r. Pierwsze osobowe subaru z napędem 4x4. Już nie robią takich aut. Echhh rozrzewniłem się...

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Sierpnia 2018, 08:27:17 »
Maciej Loret, nie wiem do czego zmierzasz

Widać nie przeczytałeś kilku/nastu postów wstecz i załączonych linków...

i do czego chcesz mnie przekonać...

Do przeczytania i zrozumienia tego, co napisałem. Tylko i wyłącznie...

Ogólnie  można powiedzieć,  że e-cvt w hybrydach mają świetną opinię, a cvt w nie-hybrydach opinię niekoniecznie dobrą  i zapewne nie bez powodu...

Koniecznie powinieneś się jednak cofnąć w wątku i przeczytać o co chodziło, bo ciągle my o jednym a Ty o drugim...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Sierpnia 2018, 09:51:49 »
tylko w tym roku (a jeszcze się nie skończył )) Miałem 5 aut. Dwa sprzedałem.
No sorry, ale z tego co piszesz wynika, że jednym autem jeździsz 1-2 miesiące. Ile w tym czasie nim zrobisz? 2-3 tys. km. W tak krótkim czasie nie jesteś w stanie obiektywnie stwierdzić bezawaryjności czegokolwiek. W tak krótkim czasie w kwestii awarii możesz mieć pecha, albo go nie mieć. Nie jest to zatem miarodajna opinia. No, chyba że twoje użytkowanie aut wygląda trochę inaczej niż w przypadku handlarza (tu też ważne co jest ściągane zza zachodniej granicy, bo jak ktoś zwozi zajeżdżone szroty od niemieckich Turków to powie, że wszystko się psuje na potęgę). 

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Sierpnia 2018, 10:20:20 »
i 3 strony bicia piany o nic .
temat tego wątku jest zupełnie o czymś innym .

Offline P0RCIN

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Sierpnia 2018, 14:10:42 »
Burdel tu się zrobił że szkoda czytać :/
W ogóle nie trzyma się nikt tematu.
Załóżcie sobie wątek o skrzyniach i tam sobie oczy wydrapujcie.
Nie poznaje tego forum...
A o używaniu opcji "szukaj" to nawet nie wspomnę.
Dublowanie tematów to sprawa już powszednia.
Po cholere zakładany jest temat na każde pytanie jakie przyjdzie autorowi do głowy? Mało jest już założonych typu "Pytanie nowicjusza"?
Nie róbta syfu większego niż jest.
Jest nas tak niewielu, to utrzymujmy jakiś poziom. Proszę.
( to tak ogólnie, nie chodzi o ten konkretny temat)

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Sierpnia 2018, 14:26:02 »
Porcin uważam dokładnie to samo. Nie dość że, głos zabierają użytkownicy innych aut niż TP to najwyraźniej nikomu nie chce się czytać wątków tylko tworzą nowe zupełnie niepotrzebnie.
Prosze nie róbmy bałaganu bo forum zejdzie na psy a szkoda by było bo to jest fajne miejsce na kontakt użytkowników TP.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Sierpnia 2018, 15:34:36 »
Takie pytanie do tematu przekladni planetarnej , skrzyni biegow , jak kto woli . Zapsula sie komus kiedys ? Ja osobiscie nie znam nikogo kto mialby problem z przekladnia w priusie . Mam Priusa z przekladnia ktora przejechala juz prawie 1mln km i znam przynajmniej 10 innych osob ktore jezdza Priusami z przebiegiem podobnym do mojego . Nikt nigdy nie mial zadnych problemow . Gdzies kiedys czytalem ,ze wielu producentow samochodow chcialby stosowac tego typu przekladnie . Problem w tym ,ze CVT(eCVT) nie nadaje sie do ciezkich duzych samochodow z duzym momentem obrotowym . Dlatego japonce montuja ta tylko Yarisie , Aurisie , Priusie . W europie wpakowali ta przekladnie do hybrydowego Forda Mondeo i okazalo sie to nienajlepszym pomyslem .
 Wracajac do tematu . Uwazam ,ze prius jest super samochodem dla ludzi ktorych roczny przebieg zaczyna sie od 15k km . Nie zgadzam sie z opinia ze nie nadaje sie na autostrady . Jest bardzo tani w eksploatacji . Prawie bezawaryjny . Wygodny za sprawa "automatu" . Moglby byc lepiej wyciszony i mniej plastikowy . Ale niestety w kraju w ktorym kazdy czeka na pierwszy samochod na ecogroszek z turbina nigdy nie zrobi kariery . W kraju gdzie krolem jest klekot TDI z manualna skrzynia biegow i zmienionymi koncowkami wtryskow w celu osiagniecia lepszej "elastycznosci" i "buta" samochody hybrydowe i elektryczne sa tzw gadzetem .
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2018, 15:48:04 wysłana przez Pawadam »

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Sierpnia 2018, 16:14:56 »
Ja czytając rózne fora nie miałem okazji zetknąć się z informacją że padła przekładnia eCVT w Priusie.
Co do rozwoju elektromobilności w PL to hybrydy i BEV nowe są nieosiągalne cenowo dla zwykłego Kowalskiego. Nie czarujmy się, Kowalskiego stać na auto za 15-20 tys. a nie za 120-160 tys. Co z tego że chciałby jesli go nie stać.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl