Autor Wątek: Kto i dlaczego jako następne auto kupi Prusaka , albo i dlaczego nie kupi?  (Przeczytany 31751 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kto i dlaczego jako następne auto kupi Prusaka , albo i dlaczego nie kupi?
« Odpowiedź #60 dnia: 30 Sierpnia 2018, 20:24:27 »
Panowie, technika i napęd takie same, ale komfort jazdy w Lexusie jest dużo wyższy. Przede wszystkim wyciszenie, fotele, pozycja za kierownicą,  praca zawieszenia, materiały wykończeniowe... Dla jednych to nieistotne sprawy, dla innych ważne. Audio w Priusie nie zachwyca w żadnej wersji - mam P2 z JBL + subwoofer, ale nawet w P4 executive audio jest przeciętne.  Natomiast audio Mark Levinson w bogatszych wersjach Lexusa rozłożyło mnie na łopatki... W P2 fotele są dla mnie niewygodne w dłuższej trasie, mało  regulacji, zwykle po kilkugodzinnej podroży narzekam na kręgosłup. Natomiast fotele w Lexusie to bajka, a pozycja za kierownicą jest dla mnie wzorowa. Z drugiej strony CT 200h jest ciaśniejsze i ma mniejszy bagażnik, jest też sporo droższe od Priusa.
Nie ma sensu spierać się o to, co jest lepsze. Z ekonomicznego punktu widzenia wygrywa Prius. Ale są też inne aspekty pozaekonomiczne. Dzięki Priusowi zakochałem się w hybrydach od Toyoty, ale już odkładam siano na CT 200h z audio Mark Levinson.
To dobrze, że mamy wybór: Toyota Prius czy Lexus CT 200h. Co komu bardziej pasuje.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2018, 20:57:34 wysłana przez joy »

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Sierpnia 2018, 20:24:41 »
Z Priusa jest HSD. Zawieszenie jest inne. Nie wiem po co taka hybrydę Toyota oferuje jeśli z HSD w zasadzie nie ma korzyści. Spalanie prawie jak w zwykłym spaliniaku. Model stworzony tylko po to aby mieć w ofercie model w segmencie C.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Sierpnia 2018, 20:29:05 »
 " Kto i dlaczego jako następne auto kupi Prusaka , albo i dlaczego nie kupi? "
takie jest pytanie tego wątku , odpowiem ja
 jeżdżę Priusem  z 2014 prawie dwa lata , i niestety muszę nim jeździć kolejne 2 , niestety muszę
Auto  hmmm....   jeździ , nie psuje się , mało pali , ale przyjemności zero !  ( taka typowa taksówka , bo jak popatrzeć na ulicę Warszawskich miast ,  i nie tylko , bo  i w Paryżu czy Rzymie to na dzień dzisiejszy najpopularniejsza taksówka ! Prius  i  Auris )
Brak komfortu , frajdy z jazdy , przyśpieszenia , tego FANU dla którego chce się kupić auto , i mieć codzienną frajdę z jazdy nim , ja niestety tego w nim  nie mam.
Może ważne jest czym się jeździło wcześniej , z czego się człowiek przesiadł do Priusa  , ale dla mnie to " spadek " o co najmniej klasę lub nawet dwie.
Czy mogę go komuś polecić  ?  może , ale ja go nigdy już nie powtórzę , wolę coś większego , nawet starszego ale nie Priusa.

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Sierpnia 2018, 20:30:05 »
Lehu, napęd HSD z Priusa ma też  C-HR i Auris Hybrid. I co, też bez sensu? Każde z tych aut jest dla innego odbiorcy. I dobrze, że tak właśnie jest!

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #64 dnia: 30 Sierpnia 2018, 20:34:00 »
orientuje sie ktos czy mozna zamontowac w priusie fotel kierowcy z lexusa ?

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Sierpnia 2018, 20:46:01 »
On356wawa powiedz mi po co nabyles Priusa? Jaki w tym miałeś cel? To jest specyficzne auto i chyba nikt go nie nabywa bez wcześniejszego zaznajomienia się w temacie. Chcesz powiedzieć ze nie wiedziałeś ze nie będziesz mieć przyjemności z jazdy? Nie wiedziałeś ze Priusy są  chętnie wykorzystywane jako taxi? Nie wiedziałeś ze Prius był stworzony do ecodrivingu? A jeśli o tym wiedziałeś to czemu teraz psioczysz?
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2018, 20:57:24 wysłana przez Lehu2 »

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Sierpnia 2018, 20:48:12 »
Pawadam, wydaje mi się ze na forum padlo już kiedyś takie pytanie.

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Sierpnia 2018, 21:04:56 »
Po co nabyłem Priusa ?
BO CHCIAŁEM , przed zakupem jeździłem takim, gadałem z innymi właścicielami i co z tego ?
WYDAWAŁO mi się że będę może zadowolony , że ważne jest że jest tani  i że mało pali ,
i co z tego , nie jest to najważniejsze ( dla mnie , jak widać )
MI się już nie podoba !!!!!! MYLIŁEM SIĘ !!!
rozumiem że na tym forum nie można mieć swojego zdania innego niż inni właściciele Priusów
sorki ja mam swoje zdanie , ale to jest moje zdanie , TY kolego Lehu2 możesz mieć inne , może wg Ciebie to najlepsze auto na świecie , jednak dla mnie nie .
Mam Priusa , jeżdżę nim codziennie , ale już  nigdy więcej nie kupie Priusa  ( chociaż podobno nigdy nie mów nigdy ! )
Niestety człowiek uczy się na błędach , szkoda tylko że na swoich  , bo dla mnie zakup Priusa był błędem
Życie jest za krótkie i za piękne by " wozić " się  Priusem
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2018, 21:20:51 wysłana przez on356wawa »

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Sierpnia 2018, 21:05:17 »
Bo pewnie moda przyszła to trzeba było sobie kupić  :wallbash:

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Sierpnia 2018, 21:13:23 »
taaa
dokładnie  , rozgryzłeś mnie

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Sierpnia 2018, 21:14:41 »
Przypominam , ze to jest moje zdanie. Chyba mogę takie mieć?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Sierpnia 2018, 21:25:58 »
Panowie, technika i napęd takie same, ale komfort jazdy w Lexusie jest dużo wyższy.
Nie zgodzę się. Jeśli porównujesz do P3 to ok, ale zawieszenia, nowa płyta TNGA i prowadzenie w P4 jest bardzo dobre, można czerpać przyjemność z prowadzenia. CT to poprzednia generacja, tak samo "szybka" jak Prius ale gorzej trzymająca się drogi. Prius jest praktycznym i nowoczesnym autem, który już w standardzie ma niezłe ficzery takie jak HUD czy aktywny tempomat. Lexus CT to tylko lans i może parę bajerów poprawiających wygodę, typu elektryczne siedzenia które akurat w Priusie też normalnie są dostępne, tylko w Polsce je wycięli. Z praktycznego punktu widzenia jest gorszy, bo mniejszy, droższy i nie jeździ lepiej. Oczywiście jak wyjdzie nowy CT to może pozamiatać, bo będzie realną konkurencją dla P4, aktualnie jest konkurencja tylko dla Aurisa i Priusa3.

Lexus może się podobać, ale jak ktoś kupuje tylko oczami, to warto popatrzeć na nowocześniejszego C-HR ;)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Sierpnia 2018, 21:26:36 »
to jest moje zdanie. Chyba mogę takie mieć?

Możesz. W tym dziale nie ma modów w ogóle   :grin: a tym bardziej pro-prusakowych. :laugh:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 30 Sierpnia 2018, 21:35:12 »
nie mam P4 , więc nie mam porównania ,
mówię o P3 bo nim jeżdżę , ale mega twardy plastik otaczający Cię wszędzie w P3 nie ma się nijak do CT,
podłokietnik kierowcy grubości 2 mm i dziura na kubek w którym ląduje łokieć to już totalna tragedia
tylko że P4 to model z 2016 r a CT z 2011 , więc raczej powinno się porównywać z P3
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2018, 21:37:31 wysłana przez on356wawa »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Sierpnia 2018, 21:44:44 »
nie mam P4 , więc nie mam porównania ,
mówię o P3 bo nim jeżdżę , ale mega twardy plastik otaczający Cię wszędzie w P3 nie ma się nijak do CT,
podłokietnik kierowcy grubości 2 mm i dziura na kubek w którym ląduje łokieć to już totalna tragedia
tylko że P4 to model z 2016 r a CT z 2011 , więc raczej powinno się porównywać z P3
Ktoś tu pisał o najlepszej hybrydzie, a nie o najlepszej hybrydzie z 2011. Patrząc historycznie, CT kiedyś był najlepszy ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl