Autor Wątek: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...  (Przeczytany 201281 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gosiek

• Gość
Kierowcy, którzy kupują po prostu zestaw ksenonowy obejmujący kable, żarówki i zapłonnik, po czym wyjmują z reflektora żarówkę halogenową, wycinają dziurę w osłonie reflektora, wkładają żarówkę ksenonową do odbłyśnika i podłączają zapłonnik do instalacji samochodowej (tzw. "samoróbki"), zagrażają bezpieczeństwu ruchu drogowego przez ekstremalne oślepianie innych użytkowników i działają przeciw prawu.

Tylko kompletny, homologowany zestaw ksenonowych lamp, obejmujący automatyczny system poziomowania reflektorów i układ oczyszczania ich szyb jest legalny!

W Europie pozafabrycznie montowany może być tylko kompletny ksenonowy zestaw reflektorowy. W jego skład wchodzą homologowane reflektory (na przykład opatrzone symbolem E1 na zewnętrznej szybie), automatyczny system poziomowania lamp i układ oczyszczania szyb (oba są obowiązkowe do świateł mijania) zgodnie z regulacją ECE R48 i europejskimi Kodeksami Drogowymi).

Każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym), dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu. Jazda samochodem nie posiadającym ważnego dopuszczenia do ruchu prowadzi do ograniczenia odpowiedzialności ubezpieczyciela za spowodowane szkody.

Handlowcy wprowadzający do obrotu takie niehomologowane oświetlenie muszą się liczyć ze skargami i roszczeniami o odszkodowanie od nabywców. Dzieje się tak, ponieważ rozprowadzając takie części zamienne i akcesoria, sprzedawca nie tylko musi poinformować klienta o ograniczeniu ich stosowania do konkretnych celów, ale również - w pewnych okolicznościach - przejmują odpowiedzialność za szkody w stopniu niczym nie ograniczonym.

Podczas badań przeprowadzonych w warunkach laboratoryjnych specjaliści stwierdzili, że aktywny strumień światła wytwarzany przez lampę skonstruowaną do żarówek halogenowych, a nielegalnie zasilaną żarówką ksenonową, nie ma nic wspólnego z wyliczonymi oryginalnie wartościami. W przypadku systemów odbłyśnikowych zmierzono wartości oślepiania przekraczające dopuszczalne nawet ponadstukrotnie!

Takie reflektory (świateł mijania) nie mają już linii światło-cień i odcięcia, nie można ich też odpowiednio ustawić. Powodowane przez nie oślepianie przypomina wytwarzane przez światła drogowe - tyle, że jest jeszcze silniejsze. To powoduje bardzo poważne zagrożenie bezpieczeństwa innych użytkowników dróg.

Z drugiej strony, pozafabryczne montowanie ksenonowych reflektorów jest całkowicie zgodne z prawem, jeśli nabywane są one jako kompletne zestawy. Oznacza to bliźniacze, homologowane światła główne, system automatycznego poziomowania i układ oczyszczania szyby. Zestawy takie są obecnie dostępne m.in. dla Audi A3, BMW serii 5, Forda Focusa, Mercedesa klasy E, Opla Astry, VW Golfa IV oraz ciężarówek Mercedes Actros, Scania BR4 i Fiat Ducato. Kierowcy tych samochodów mogą potem w pełni korzystać z zalet, jakie oferuje potężne światło ksenonowe:

- ponad dwukrotnie silniejszy strumień światła w porównaniu z lampami halogenowymi;

- jaśniejsze i szersze oświetlenie drogi;

- jakość światła zbliżona do słonecznego (temperatura barwy światła halogenowego wynosi 3,200 Kelvinów, światła ksenonowego 4,300 Kelvinów, światła słonecznego w bezchmurny dzień 5,300 Kelvinów); które najlepiej odpowiada możliwościom i przyzwyczajeniom oka ludzkiego. Kierowca nie męczy się tak szybko i prowadzi samochód w bardziej zrelaksowany sposób:

- niebezpieczeństwa na poboczu szosy i przeszkody na drodze pojazdu rozpoznawane są szybciej, piesi i cykliści są widoczni znacznie wcześniej;

światło ksenonowe zwiększa kontrastowość widzenia barw.

Źródło: INTERIA http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=521573
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2006, 21:13:11 wysłana przez MaŁy_RaDeK »

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Wiem ze juz bylo sporo tematow o zarowkach ale jak przegaladam te tematy to zamiast polskich znakow pokazuja mi sie jakies krzaczki i jest to troche wkurzające.
Wiec ktore z tych zarowek byscie wybrali?
moze kots z Was ma ktores te zarowki i sie moze o nich wypowiedziec?
Chcialbym zaznaczyc ze interesuje mnie bardziej niebieska poswiata niz jak swieca( i tak raczej w dzien jezdze)
a moze macie jakies inne typy zarowek ktore maja niebieska poswiate i wygladaja lepiej niz hella i philipsy?
pozdro
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2006, 12:37:16 wysłana przez mugger »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
philips BlueVision te to raczej maja bardzo znikoma poswiate w kolorze blekitnym - jesli chodzi ci o wyglad to te napewno sobie odpusc......
te drugie nie mam pojecia bo nigdy nie mialem!;)

jesli chodzi ci o niebieska poswiate to kup SUMEXY...... sa naprawde konkretnie niebieskie, maja homologacje i WYTRZYMUJA 2x tyle co kazdy philips.....
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
ok Dzieki
a co z postojowkami?
kupic jakies zarowki W5W czy zwykle niebieske diody?

chodzi o te zarowki?
http://www.tuningbaja.pl/sklep/?search=2725
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2006, 10:21:42 wysłana przez Oko »

bigman

• Gość
jeżeli zależy Ci tylko na wyglądzie reflektorów to wybierz się do pierwszego lepszego supermarketu i kup za 20pln "super white" - reflektor dzięki mocnemu niebieskieku filtrowi będzie biały za to droga nie będzie oświetlona

BV I BL gdy patrzysz na reflektor niewiele się różnią od standardowych

niebieskie markowe postojówki w5w kosztują 7,50 za sztukę, efekt jest taki sobie - lepiej założyć LED

GAK

• Gość
jesli chodzi ci o niebieska poswiate to kup SUMEXY...... sa naprawde konkretnie niebieskie, maja homologacje i WYTRZYMUJA 2x tyle co kazdy philips.....

Red a masz te zarowy? jak one sie maja do GT150 philipsa? czy sa 2 razy lepsze (tak jak cena - wieksza)?
g.

bigman

• Gość
skoro są "konkretnie niebieskie" to znaczy, że mają mocniejszy filtr, skoro wytrzymują 2x tyle co philips to znaczy, że nie mają krótszych żarników czyli to standardowe żarówki

podsumowując: pewnie święcą 2-3x gorzej od tych philipsów

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
Witam!
Chciałbym zamontować Diody Led, czy wiecie może jaki stosunek maja do nich POLICJANCI!? :oops:Pozdrawiam

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
bigman widze ze w zyciu nie mialem doczynienia z zarowkimi i nawet nei sledziles topikow odnosnie nich....

owszem maja mniejszy zarnik i dlatego dluzej swieca, ale to ze jak zarowka ma dluzszy zarnik itd to zarowki swieca dalej to to jest zart jakich malo!!!

nie zaroka daje swiatlo do przodu a lampa i nawet jak tam wlozysz zarowke 220W i podepniesz ja do kontaku to bedize swiecic na ta samoa odleglosc!!!

jedynie co to zludzenie - bo faktycznie te z dluzszym zarniekiem swieca 'jasniej'......

GT150 spalily sie po nie calym roku...... - SUMEXY - napewni nie swieca gorzej.....
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

bigman

• Gość
bigman widze ze w zyciu nie mialem doczynienia z zarowkimi i nawet nei sledziles topikow odnosnie nich....
od wielu lat wypowiadałem się w tylu watkach poświęconym żarówkom na różnych forach dyskusyjnych, ze faktycznie już od dawna nie śledzę każdego, który ponownie odkrywa amerykę

owszem maja mniejszy zarnik i dlatego dluzej swieca, ale to ze jak zarowka ma dluzszy zarnik itd to zarowki swieca dalej to to jest zart jakich malo!!!
nie wkładaj w moje usta słów, który nie napisałem albo czytaj uważniej moje posty

lepiej świecą (lepsza koncentracja światła) żarówki z krótszymi żarnikami ale jest to okupione mniejszą trwałością

jeżeli więc twoje żąrówki świecą 2x dłużej (w znaczeniu trwałości) od BV to znaczy, że mają żarnik o standardowej długości więc po zastsowaniu mocniejszego filtru świecą znacznie gorzej od BV

jedynie co to zludzenie - bo faktycznie te z dluzszym zarniekiem swieca 'jasniej'......
jest dokładnie na odwrót polecam:

http://skoda.autokacik.pl/pages/zarowki/zarowki.htm

"Żarówki ze skróconym żarnikiem, który powoduje silniejsze skoncentrowanie światła (zwiększenie strumienia odpowiednio o 30, 50 czy 60%) w obszarze ok. 75 m przed samochodem, przy krawężniku jezdni. Sugerowane oznaczeniem zwiększenie całkowitego strumienia świetlnego byłoby oczywiście niezgodne z regulacjami europejskimi. Jednak skrócenie żarnika powoduje znaczne skrócenie żywotności żarówek. Aby temu zaradzić do gazu halogenowego wypełniającego bańki żarówek dodaje się ksenonu. Jednak nie ma on tutaj nic wspólnego ze świeceniem. Praktycznie żarówki tego typu świecą wyraźnie jaśniej niż zwykłe i lepiej oświetlają drogę."

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Odp: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lutego 2006, 17:51:16 »
a moze philips powerToNight GT150?

GAK

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lutego 2006, 20:55:17 »

Chciałbym zamontować Diody Led, czy wiecie może jaki stosunek maja do nich POLICJANCI!?

Ja mielm w pozycjach po 2 diody 5mm jedna biala druga niebieska dawaly razem fajne bialoniebieskie swiatlo... tyle ze na przegladzie rejestracyjnym musialem wymienic i radzili zebym nie zakladal zaraz za rogiem bo policjanci sa mocno wyczuleni jak ktos uzywa "ich" koloru ;)

zmienilem na fluxy 10mm po kazdej stronie i tez dawaly fajne biale swiatelko.

Oko: ja mialem Power2Night przez ponad pol roku i byly spoko... najlepsze jakie mialem tyle ze to tylko pol roku potem sprzedalem auto wiec nie wiem jaki ich los... ale skoro daja tak jak te SUMEX'y i sa o polowe tansze to i tak wychodzi na 0 przy wymianie na 2 komplet ;) a moze tak szybko sie nie popsuja. ja jezdze na swiatlach caly rok i bylo ok...
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2006, 20:58:16 wysłana przez GAK »

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lutego 2006, 21:08:29 »
philips power2night GT150

- niebieska poswiata ladna tylko przy czystym reflektorze (FL), lecz "nierowno" rozlozona po odblasku (na zdjeciach zrobionych przez Tomka_paseo gdzies na forum moim zdaniem wyszly ladniej niz w realu),
- jasnosc swiecenia dla mnie bezkonkurencyjna,
- zywotnosc no coz - cos za cos, u mnie jedna przepalila sie po 4 miesiacach (ok.12kkm), ale moglem trafic trefny egzeplarz, tego dnia bylo -30stC i padla sekunde po zapaleniu. Poza tym gosc, ktory sprzedawal mi te zarowki ostrzegal, ze japonczyki maja minimalnie wyzszy prad ladowania co podobno tez ma znaczenie. A moze wszystko po trochu.

philips BV

- poswiata delikatniejsza (naprawde bardzo delikatna) ale ladnie i rowno rozlozona po reflektorze
- jasnosc bardzo dobra choc ustepuje GT150
- zywotnosc - nie wiem bo jezdze od 2 tygodni, ale gosc od ktorego kupowalem jezdzi na BV i twierdzi, ze duzo wieksza niz w przypadku GT 150 (wg niego zreszta GT150 to nic inne go jak Vision Plus tylko z niebieska "czapka)

takie moje odczucia
pozdrawiam
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2006, 21:29:05 »
no i nadal nie wiem co wybrac:D
dzieki za odpowiedzi

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2006, 21:35:37 »
ja na philips power2night GT150 jeżdzę już ponad rok a używam swiatełek przez cały czas paru moich znajomych też ma je ponad rok wiec nie wiem może miałeś felerny egzemplarz

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl