Autor Wątek: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...  (Przeczytany 201563 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
żaróweczki wymienione teraz trzeba poczekac do wieczora ja to bedzie wyglądac. Co do postojówek osram cool blue to swieca identycznie jak zwykłe orginalne postojówki i nie maja zbyt duzo wspolnego z kolorem niebieskim. za to w sumexach w dzien widac ze swieca na bialo a nie na zółto a zeby zobaczyc niebieska poswiatę czekam do wieczora:D
wrzuce potem jakies fotki
pozdro

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Żaróweczki sa swietne, swieca ladnym bialym swiatlem i bardzo dobrze oswietlają droge, bez porownania z orginalnymi zarowkami ktore montuja w yarisach. Jeśli chodzi o wygład to sprawe psuja postojowki bo sumexy tworza niebieska poswiate a zaolte swiatlo z postojowek brzydko wyglada, mimo tego ze te postojowki ktore kupilem osram cool blue niby mialy swiecic na niebiesko. Zastanawiam sie teraz nad niebieskimi LED ale czy to jest legalne?
pozdrawiam

mugger

• Gość
Zastanawiam sie teraz nad niebieskimi LED ale czy to jest legalne?

nie jest to legalne, przepisy precyzują jasno, że tylko pojazdy uprzywilejowane mogą emitować barwę niebieską.

zastanów się może nad białymi LEDami, ewentualnie postojówki BV nie są złe, ciekawym rozwiązaniem mogłyby być LEDy o kolorze ultrafioletu - ale jak to wygląda nie wiem

gorek86

• Gość
Oko wkleiłbyś jakieś zdjęcie robione wieczorową porą.
Z chęcią zobacze jak to wygląda.
Pozdro

GAK

• Gość

nie jest to legalne, przepisy precyzują jasno, że tylko pojazdy uprzywilejowane mogą emitować barwę niebieską.
Zgadza sie mi cofneli na przegladzie mimo ze mialem 2 ledy 5mm jeden bialy drugi niebieski (z kazdej strony oczywiscie)
Cytuj (zaznaczone)
zastanów się może nad białymi LEDami, ewentualnie postojówki BV nie są złe, ciekawym rozwiązaniem mogłyby być LEDy o kolorze ultrafioletu - ale jak to wygląda nie wiem

Biale sa spoko daje 10mm albo 2x5mm i wyglada super.
ultrafiolet prawie nie emituje swiatla... mialem w srodku i bylo ciemno jak w...

Fotki chetnie tez bym obejrzal. bo sumexy sie cenia... ale czy warto :/

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
WArto:D
Fotki wrzuce ale chbya dopiero jutro:/
No chbya wrzuce te białe diody be te żółte naprawde brzydko wyglądaja mimo ze mialy byc niebieskie:[
Wlasnie ciekawe jak wygladaja BV
a co z montażem LEDów?
beda pasowaly do gniaz od w5w bo na tym to sdi enei znam kompletnie:D

GAK

• Gość
a co z montażem LEDów?
beda pasowaly do gniaz od w5w bo na tym to sdi enei znam kompletnie:D

na allegro wpisz "postojowki led" a bedziesz mial od ch... dostosowanych juz ;)

czekamy na foty !!!

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
foty niestety beda dopierojutro bo sie zamieniłem z ojcem na samochody bo powiedzial ze brudnym nie bedzie jezdzil:D
jutro postaram sie wrzucic
musze cos z tymi ledami pomyslec bo te postojowki psuja wyglad
ale biale zwykle ledy sa legalne?
pozdro

mugger

• Gość
ale biale zwykle ledy sa legalne?
oczywiście, że są legalne
inną sprawą jest ich funkcjonalność tzn. w zależności od rodzaju diody - daje światło punktowe albo rozproszone choć i w tym przypadku nie jest to tak jak w przypadku żarówki

więcej na ten temat znajdziesz w wątku:http://www.toyota.org.pl/index.php?topic=2153.0
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2006, 10:31:28 wysłana przez mugger »

dimas

• Gość
Ja zaufałem firmie Hella i produktowi o nazwie Blue Light (H7).
Świecą bardziej białym światłem niż standardowe. Nieznacznie lepiej jeżeli chodzi o zasięg i rozłożenie snopu światła.
Co do trwałości - używam ich od jesieni i jak na razie działają bez zarzutu.
Jednym słowem - Polecam.
To tyle w tym temacie.

Freddy

• Gość
Witam!
Szczerze polecam Ci żarówki Osram Cool Blue. Lepszego efektu już nie uzyskasz.
Oczywiście daleko im do xenonów ale to chyba oczywiste. Sprawdziłem wiele żarówek i te wydają mi się najlepsze.
Możesz pokusić się jeszcze o żarówki Osram Silverstar (w podobnej cenie) mają trochę większą jasność niż Cool Blue ale te drugie dają chłodniejszą barwę światła(bardziej niebieską). Warto też pokusić się o żarówki pozycyjne żeby stare nie zepsuły wyglądu klosza (np. Philips Blue Vision)

Nie kupuj tylko tanich, nie markowych żarówek - tam efekt uzyskany jest przeważnie przez zabarwienie bańki niskiej jakości farbą. Efekt jest taki, że po tygodniu albo nic nie widać(bo farba się wypala), albo się spalą.

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Kilka fotek ale moim zdaniem one nie odzwierciedlaja tego jak jest naprawde
zrobie wiecej jak sie troche ociepli bo - 12 u mnie w tej chwili
przede wsyztskim nie widac tej niebieskiej poswiaty
ale aldnie mozna zobaczyc jak swieca niebieskie postojowki:D
wymienie je jednak na ledy
co myslicie o tych?:

http://www.allegro.pl/item88675050_postojowki_led_typ_w5w_super_flux_orginalne_100ma.html

lub o tych
http://www.allegro.pl/item88205433__postojowki_led_w5w_walcowe_oryginalne_tanio_.html

pozdro

GAK

• Gość
WOW  :o

nie no pieknie daja... sa warte tych ponad 100 zlociszy ;) kwestia jak dlugo poswieca. ;)

ktory to jest dokladnie model sumexa? i gdzie kupowales?

postojowki te pierwsze maja 180* szerokosci i 100mA a te drugie tylko 30mA

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
nie 100 tylko 49zl
kupowalem na www.tuning.jedrasik.pl
dokaldnie to sie nazywa sumex plasa ultra white
jest jeszcze jakas wersja gold i ona wlasnie kosztuje ponad 100zl wiec tamte pewnie swieca jescze lepiej
moze nastepnym razem;)
czyli kupowac te postojowki super flux 180?
ciekawe jak z ledami sie bedzie prezentowac
pozdro

GAK

• Gość
a to ja myslalem ze to sa te mega white.... ;)

postojowki bierz te 180*... ja mialem juz led biale i mowie Ci ze nie bedzie juz widac tego zoltego tylko bedzie tak bialy jak sumex...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl