Autor Wątek: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...  (Przeczytany 201287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
Odp: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...
« Odpowiedź #195 dnia: 11 Lipca 2008, 23:16:19 »
Ja na takich Osramach jeżdżę chyba już z 6 miesiąc... Wcześniej miałem Tungsramy +60% (bardzo przyzwoite za małą kasę żarówki), a jeszcze wcześniej mialem GT 150.
Jednak Osramy są najlepsze!

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: 12 Lipca 2008, 00:41:17 »
Widzę, że wszyscy się zgadzamy ;] Tylko czemu więc te philipsy są nadal najpopularniejsze?

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #197 dnia: 12 Lipca 2008, 01:32:12 »
Widzę, że wszyscy się zgadzamy ;] Tylko czemu więc te philipsy są nadal najpopularniejsze?

to chyba jakiś chory marketing i może ta niebieska bańka w GT 150 :) działa na pseud-tuningowców :D

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: 18 Sierpnia 2008, 02:29:46 »
Hej.
Osramy Night Breaker zakończyły swój żywot. Najpierw 11. sierpnia lewa strona przestała świecić, potem 17. sierpnia zdechła żarówka ze strony prawej. Tym samym żarówki te przetrwały 4 miesiące i 1 tydzień. Wynika z tego, że Night Breakery przeżyły mniej-więcej tyle samo, ile philipsy X-treme oraz GT-150.
Co mogę powiedzieć o tych żarówkach? W zasadzie mógłbym tylko sparafrazować to, co napisałem o nich już wcześniej. Nie będę więc się bez potrzeby rozwodził. Dodam jedynie, że przez te 4 miesiące przekonałem się mocno o ich przewadze nad wymienionymi wcześniej philipsami. Dają nieznacznie lepszą barwę światła i odbijają świetnie znaki poziome nawet podczas deszczu. Dodatkowo światła długie świecą światłem bielszym z uwagi na zastosowany filtr (widać to na wcześniej wklejonych zdjęciach). Daje to bardzo fajny efekt i jest bardzo wygodne.

Ponieważ Osramy kosztują ponad połowę mniej niż Philipsy, ich wymiana nie jest już tak bolesna dla portfela. Ja już jutro montuje u siebie nowy zestaw. 4 miesiące i 1 tydzień to jednak wynik, który mnie rozczarował; liczyłem bowiem na to, że owe Osramy pokonają philipsy na całej linii. Może wygrały w kategorii wytwarzanego światła, ale remis w kategorii żywotność mnie rozczarował.

Jeśli nowy komplet wytrzyma podobny przedział czasu, z pewnością przetestuję coś innego. Uznałem na razie, że jestem z nich zbyt zadowolony by zrezygnować z ich "usług" w okresie wzmożonych wyjazdów. I nawet jeśli nie znajdę nic bardziej żywotnego, to tych Osramów z pewnością nie zamienię na żadne z dotychczas testowanych przeze mnie Philipsów.
W między czasie pomyślę nad innymi żarówkami. Poprzeglądam co jeszcze proponują producenci i poczytam na ten temat. Interesujące wydają się być Osram Cool Blue, jednak podobnie jak Philipsy Blue Vision, filtr mają nałożony na całą żarówkę. Obawiam się zamontowania tego typu żarówek, ponieważ w mojej opinii Blue Vision zupełnie nie sprawdzały się podczas złych warunków atmosferycznych (deszcz). Istnieje więc duże ryzyko, że i w tym przypadku będzie tak samo.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2008, 02:31:57 wysłana przez Dagon »

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: 31 Sierpnia 2008, 17:36:13 »
Kilka dni temu z kolegą spotkałem się przypadkowo na parkingu. On wymieniał akurat swoje Blue Vision na GT150, ja miałem już założony nowy zestaw Night Breakerów. Postanowiliśmy przetestować je nieco (niestety nie zrobiłem zdjęć bo testowanie tych żarówek odbyło się na spontanie i porostu o zdjęciach nie pomyślałem). Najpierw po kolei poszły wszystkie żarówki do spoconego BMW  <diabel>, potem powędrowały do Cariny. Żarówki wymienialiśmy pojedynczo w BMW a do Cari poszły parami. Pokrążyliśmy trochę po parkingu i okolicy.

Obydwaj stwierdziliśmy, że Nigth Breaker świecą najlepiej; tj. najjaśniej i najwyraźniej. Dodatkowo kolega przyznał mi rację, że dużym plusem jest ich bardziej białe (niebieskawe?) zabarwienie na długich (daje to fajny efekt podczas jazdy nocą, znaki lepiej odbijają się na horyzoncie).
Obydwaj też uznaliśmy, że Blue Vision dają światło może i ładnie wyglądające w reflektorze, to jednak kiepskie "na drodze". (Konkretniej rzecz ujmując on uważał, że BV dają światło najładniejsze w reflektorze a NB im tylko nieco ustępują pod tym względem. Ja osobiście jednak jestem zdania, że NB dają światło najładniejsze w kloszu a BV im ustępuję tylko nieznacznie.)

Piszę o tym ponieważ pragnę podzielić się jeszcze jedną refleksją. To nowe spostrzeżenie dotarło do mnie po tym spotkaniu które właśnie opisałem. Otóż może i Night Breaker wytrzymują (na podstawie mojego pojedynczego testu) mniej-więcej tyle co GT150, to jednak Osram uczciwie zaznacza na opakowaniu, że ich żywotność jest krótsza w stosunku do żarówek "standardowych". Światło dają na drogę wyśmienite i w moim (ale również i mojego kolegi) mniemaniu wygrywają z GT150. Dodatkowo w kloszu prezentują się również świetnie a ich łebki nikną w nim z uwagi na srebrną barwę (GT150 mają końcówkę niebieską co daje efekt który osobiście kojarzy mi się z wiejskim tuningiem). Gdy są zapalone, nadają ciekawą ale i jednolitą barwę odbłyśnikom.
Najbardziej do tych żarówek przekonuje mnie jednak ich cena. Są o ponad połowę tańsze od GT150 czy ogólnie wszystkich Philipsów z "górnej półki". Wydatek 35 złotych na 4-5 miesięcy mnie nie powala (gorzej sprawa wyglądała, gdy musiałem po niecałych 4 miesiącach wywalić GT150 za ponad 80 pln). Myślę, że jednak nie będę eksperymentował dalej, tylko zostanę przy tych NB ;]

Coobah, nadal Ci te żarówki trzymają? Pisałeś, że już 6 miesięcy na nich śmigasz :D Nie wierzę by wytrzymały 7 :P

gorek86, a jak tam u Ciebie sprawa wygląda?
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2008, 17:41:20 wysłana przez Dagon »

gorek86

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: 31 Sierpnia 2008, 19:01:41 »
U mnie się jeszcze trzymają, ale nie ma prawa być inaczej, dopiero dwa miesiące.
Co do wrażeń to w 100% zgadzam się z Tobą, że są lepsze od Philipsów (wcześniej jeździłem Blue Vision).
IMO światło jest dużo jaśniejsze, lepiej doświetlają drogę.
No i cena, jak piszesz wytrzymują mniej więcej tyle co Philipsy, a są o połowę tańsze.
Zdecydowanie polecam :-)

Pzdr

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #201 dnia: 31 Sierpnia 2008, 19:33:14 »
@Dagon, śmigam cały czas i cały czas świecą super :D

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #202 dnia: 01 Września 2008, 14:33:58 »
Dagon te NB to gdzieś w warszawie dorwałeś za 35 PLN?
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: 01 Września 2008, 16:31:44 »
Na Allegro są teraz po 45 złotych (35 + 10 za przesyłkę... jakby tyle kosztowało ich zapakowanie i nadanie  <diabel> ) ale były nie tak dawno za 35 + 8. Za 38 widziałem w jakimś motoryzacyjnym w Radomiu w tym tygodniu (nie znam nazw ulic niestety). Jakiś czas temu były też w wawie w selgrosie (tym przy wylotówce na Legionowo) po niecałe 40 (nie wiem czemu teraz są tam same bosche i jakieś Uni"cośtam" oraz jakieś tandetne mega xenon i ultra blue). Przyznam się szczerze, że te 35 pln podałem z allegro. Z drugiej strony brałem kilka rzeczy a za przesyłkę zapłaciłem raz, więc wyszło coś koło tego. Ogółem w Warszawie to w większych sklepach jakoś tych żarówek nie widuje  :embarassed:

Offline wjmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #204 dnia: 12 Września 2008, 19:00:22 »
Umnie osram night bbraker nie wytrwały długo w okresie 3miesiecy 3 zarówki spalone i to na przemian az teraz postanowiłem kupic zwykłe najzwyklejsze i kupilem thungsram +60%    powiem tak zarowki super swieca swietne na trase ale niestety nie bede wymienial co miesiac zarowki juz nawet patrzylem czy lampy nie mam luznej ale wszytsko jest ok

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: 12 Września 2008, 19:07:35 »
3 żarówki w 3 miesiące?  :-o Weź miernik i sprawdź jakie masz napięcie na kostce bo to lekka przesada, nawet jak na żarówki z cienkim żarnikiem.

Offline wjmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #206 dnia: 12 Września 2008, 19:36:10 »
no juz sprawdzalem moj tata jest elektrykiem i tez rozmyslal wlasnie i wczesniej mi sprawdzal i jest wsyztsko ok moze na takie trafialem wsumie to i duzo jezdzilem bo to wakacje to caly czas gdzies

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: 12 Września 2008, 20:11:15 »
Tyle tylko, że ja też codziennie robię sporo kilometrów a w wakacje przegoniłem Cari po całej Słowacji i Polsce...
Dziwna sprawa... Może ktoś jeszcze się wypowie ile mu trzymały. Coobah już 7 miesięcy śmiga na komplecie. U mnie były to 3 a u Ciebie wychodzi średnio 1 żarówka na miesiąc...

EDIT:
A zdarza Ci się uruchamiać silnik przy włączonych światłach? W końcu to wpływa na żywotność żarówek.

Offline wjmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #208 dnia: 12 Września 2008, 20:23:54 »
ja mam taki nawyk ze jak wsiadam to odrazu zapalam swiatla i nieraz zdarza mi sie odpalac przy zapalonych nie wiem moze akurat na takie trafialem ale ogolnie polecam zaroweczki nie bede sie klucil ze komus dluzej swieca niz mi trudno

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: 12 Września 2008, 21:13:27 »
Nikt się nie kłóci.  :laugh: Staram się tylko dojść do tego, co może być przyczyną tak krótkiego żywota. Oczywiście Twoje wytłumaczenie też jest ok.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl