Autor Wątek: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...  (Przeczytany 201292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dagon

• Gość
Odp: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...
« Odpowiedź #285 dnia: 06 Lutego 2011, 00:32:50 »

Żywotność w porównaniu do PH 150 GT porażająca!   

O to nie trudno akurat. GT 150 to najmniej żywotne żarówki jakie miałem (a miałem ich kilka kompletów)... Zupełnie nie warte tej kasy....

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #286 dnia: 27 Kwietnia 2011, 23:06:54 »
Dokładnie od 11.10.2010    przy 200.400 km   montaż OSRAM NIGHT BREAKER 2. Obecnie 217 000km i nadal świecą. Jednak już od około dwóch tygodni odpoczywają, gdyż mam dzienne.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #287 dnia: 03 Sierpnia 2011, 21:55:02 »
Halo, halo specjaliści !!!

Musze zaopatrzyć sie w żarówki HB4 (masakra) ...
Jakie możecie polecić ??

Z oficjalnego katalogu Osram widze że nie produkują HB4 ... mimo to Eddie znalazł gdzieś w Anglii ...

Mam problem ... Corolla ślepa na jedno oko a ja nie wiem co kupić ...

manitou:)

• Gość
« Odpowiedź #288 dnia: 03 Sierpnia 2011, 23:21:41 »

Z oficjalnego katalogu Osram widze że nie produkują HB4 ... mimo to Eddie znalazł gdzieś w Anglii ...

http://moto.allegro.pl/wyprzedaz-osram-hb4-standard-12v-51w-ece-w-wa-fv-i1732851295.html

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #290 dnia: 29 Września 2011, 21:38:51 »
No i nadszedł kres Osram NightBreaker 2 dzisiaj przepaliła mi się pierwsza żarówka z zeszłorocznego kompletu. Nie wytrzymała nawet 10 miesięcy, pokonała dystans 11 392km. Druga generacja może i trochę lepsza bo jednak większy dystans pokonała, no ale może kolejne będą lepsze :P Ciekawe kiedy spali się druga żarówka z kompletu, tak czy siak nowy drugi komplet czeka na założenie :)

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #291 dnia: 16 Października 2011, 20:26:19 »
NightBreaker2 są nie do zajechania. Ale rewelacji w świeceniu nie ma. Troszkę mocniej tylko. Założę sobie je na drogowe, a na mijania na zimę zastanawiam się nad Philips NightGuide. Czy faktycznie świecą w trzech kolorach?

P.S. Żadne wynalazki nie zastąpią w pełni sprawnego reflektora ze zwykłymi, białymi żarówkami markowego producenta. 25-letnia madziara na H4 na mokrej nawierzchni świeci lepiej niż nie jedne kilkuletnie soczewy z przepalonymi odbłyśnikami od jazdy ciągłej w dzień. W dodatku popatrzcie jak wyglądają plastykowe klosze np w Astrach II, Passatach B4 itp. Wygląda jak plastyk w zabawkowym autku:) Śmiech mnie ogarnia. Już widzę te auto po kilkunastu latach.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #292 dnia: 17 Października 2011, 00:04:26 »
NightBreaker2 są nie do zajechania. Ale rewelacji w świeceniu nie ma. Troszkę mocniej tylko. Założę sobie je na drogowe, a na mijania na zimę zastanawiam się nad Philips NightGuide. Czy faktycznie świecą w trzech kolorach?
[...]

Tak. Pierwsze modele miały nawet dość wyraźne granice kolorów. Późniejsze (z rok temu wymieniałem) podobno o przedłużonej żywotności, trochę się zlewają, ale i tak robią przyzwoicie swoją robotę, choć odnoszę wrażenie, że pierwsza wersja jakoś lepiej po poboczu dawała na niebiesko...
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #293 dnia: 17 Października 2011, 06:23:08 »
Potwierdzam też miałem jeden komplet tych żarówek i faktycznie było widać tą "tęczę" kolorów, szczególnie pobocze i znaki się ładnie rozświetlały :) Ale jakoś cena do efektu zdecydowała za tym, że drugiego kompletu już nie kupiłem :P

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #294 dnia: 17 Października 2011, 06:59:09 »
Ja jestem zadowolony w porównaniu do standardowych H4. Nigdy nie wsadzałem żadnych +XX% z uwagi na ich żywotność.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #295 dnia: 31 Października 2011, 21:57:20 »
Ja na razie zostaję przy moich Night breakerach 2, dziś porównałem świcenie moich kilkunastoletnich soczewek do nowego Yarisa i różnicy nie widziałem. Jednak wiem, iż już mam spadki napięcia, więc rozpoczynam działanie w celu ich wyeliminowania. No i zamówiłem sobie przekaźniczki, gniazda, itp itd i tuninguje   światełka. Jak to bywa nie dali przekaźnika na długie i cały prąd leci przez stycznik we włączniku długich, a i  na krótkich spadek napięcia występuje. Po podłączeniu zasilania  do kostki reflektora bezpośrednio z aku, otrzymam ok +10% światła, co na drodze naprawdę robi  różnicę. Po weekendzie pokażę Wam różnicę w jasności. W każdym  kilkunastoletnim aucie należałoby sprawdzić spadki napięć. Zakładałem ostatnio przekaźniki w 20-letnim VW. Długie świeciły troszkę dalej od krótkich, a jak się pociągnęło dźwignie na mruganie, to stawała się jasność :) Dodatkowo ktoś zamontował niebieskie żarówki z marketu. Efekt był taki, że z przeciwka wydawało się, iż ma bielutkie światełka, a w środku ledwo było co widać. Teraz na zwykłych H4 NARVA jest dzień do nocy.

Prawą soczewkę mam super, lewa nie ma prawie odbłyśnika ale pobocze mam dobrze oświetlone, więc po zwiększeniu napięcia będzie super na jesienne warunki. Montażem dziennych uratowałem sobie odbłyśniki - przy rocznych przebiegach 30 000 już bym krótkich raczej nie miał. Może kiedyś dam do regeneracji, ale to się wiążę z postojem tygodniowym przy wysyłce lamp.

« Ostatnia zmiana: 31 Października 2011, 22:00:07 wysłana przez dgolf »

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #296 dnia: 09 Grudnia 2011, 09:40:55 »
Dobrze żarło i zdechło. Prawa Night Breaker PLUS wytrzymała 14 000 ciągłego świecenia, po czym w kwietniu założone dzienne i jeszcze 20 000 do tego momentu. W weekend za to demontuję reflektory i daję odbłyśniki do regeneracji. Skończy się tym samym marnowanie czasu na czytaniu opinii czy te czy takie żarówki. Założę zwykłe H1 i będzie bielutko przed autem.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #297 dnia: 06 Lipca 2012, 08:11:54 »
No i pół roku zleciało i ok 10.000km. Od tego czasu mam Philips Vision  Plus, a to dlatego że zamawiałem któreś Thungsramy na Allegro i chyba w  zamian za opóźnienie przysłali mi 2 x droższe. Co do wytrzymałości się  nie wypowiem, gdyż używam tylko w nocy lub podczas złych warunków w  dzień, ale światło jest bielutkie. ---
www.nissanclub.comPodsumowując moje doświadczenie - jeśli macie światła dzienne, możecie śmiało inwestować w markowe żarówki powiedzmy za 100zł. Jeśli robicie kilkadziesiąt km dziennie na światłach mijania - kupcie markowe ale zwykłe. Sprawna żarówka, nie równa się świecąca żarówka - Popatrzcie sobie na żarnik. Jeśli jest gładki - żarówka jest sprawna. Jeśli spiralka jest już taka "ponadpalana" i jakby posklejane zwoje - to już się wypaliła. Dodatkowym objawem przegrzania jest również fioletowy kolor oprawek. Moje Osramy z takimi żarnikami świeciły słabiej niż najzwyklejsze.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2012, 08:26:52 wysłana przez dgolf »

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #298 dnia: 24 Kwietnia 2013, 05:37:31 »
Czy ktoś z was jeździ na OSRAM-ach Cool Bleu ??? Do tej pory śmigałem na NIGHT BREAKER PLUS ale zachciało mi sie bardziej "białej" barwy światła. Niestety przeczuwam że żywotność tych żarówek jest niska ja wszystkich tego typu wynalazków :-(

Offline Rockeller

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #299 dnia: 24 Kwietnia 2013, 15:28:11 »
Czy ktoś z was jeździ na OSRAM-ach Cool Bleu ??? Do tej pory śmigałem na NIGHT BREAKER PLUS ale zachciało mi sie bardziej "białej" barwy światła. Niestety przeczuwam że żywotność tych żarówek jest niska ja wszystkich tego typu wynalazków :-(

Może Tungsram Megalight +120%?
Taka ciekawostka - w Realu można wyrwać NB+ po 10zł za sztukę, zobaczymy jak z trwałością.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl