Autor Wątek: Dziwne problemy (?) z Priusem  (Przeczytany 6935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wawrzyn3

• Prawie Toyot
Dziwne problemy (?) z Priusem
« dnia: 10 Września 2018, 08:56:23 »
Witajcie! :) To moj pierwszy post tutaj i mało mnie cieszy, że musi być z problemem (chyba) technicznym w moim prusaku.

Jestem szczęśliwym właścicielem Toyoty Prius 3 gen z 2011 roku od kwietnia i nie miałem z nim żadnych problemów. Używka, przebieg spory ale kupiony z salonu specjalizującego się w Toyotach o dobrych opiniach więc byłem spokojny. Od jakiegoś miesiąca jednak zaczęły się pojawiać zmiany w tym jak Prius się zachowuje. Zauważyłem 2 duże zmiany i nie wiem czy się martwić czy nie dlatego liczę na Waszą pomoc, bo ja technicznie jeżeli chodzi o auta jestem kompletnie zielony :(

1. Od jakiegoś czasu mimo pełnej baterii gdy kończę jazdę mój Prius od razu po włączeniu auta odpala silnik spalinowy. Wcześniej się to nie działo dlatego zwróciło to moją uwagę. Tlumaczyłem to sobie wysokimi temperaturami i potrzebą schłodzenia silnika, ale przy temperaturach umiarkowanych jak były w dniu zakupu również się to dzieje. Byłem w serwisie i powiedzieli, że wszystko jest ok i po prostu "tak ma" ale tutaj pytanie czy faktycznie czy szukać innego serwisu jednak. Silnik spalinowy daje od razu wysokie obroty, spalanie leci w górę jak szalone i przez to wszedłem z 4,8l/100km do 5,4l/100km.

2. Mam dziwny nie wiem czy błąd czy po prostu nie umiem używać tego auta... Czasem zdarza się tak, że jak zrobię.. nie wiem co. Czasem jak przerzucę za szybko z drive na reverse i na odwrót, albo za mocno dam w pedal przy ruszaniu silnik się jakby blokuje. W sensie auto jedzie, ale spalanie zacina się na 5l niezależnie od prędkości i przyspieszenia, a auto wsysa baterię i tak z pełnej baterii schodzi do 2 kresek w 2 minuty. Jak wyssie baterię do końca to silnik się nagle odblokowuje i już działa normalnie. Zgłaszałem to też, ale jak mówiłem, w serwisie uważają, że wszystko jest w porządku. Czy ktoś też tak ma? czy jest jakiś złoty środek? Nie chciałbym po prostu rozwalić baterii z tego powodu.

Z góry dzięki za pomoc. Pewnie opisałem coś niejasno więc mogę w razie czego doprecyzować :)

wojtekS

• Gość
Odp: Dziwne problemy (?) z Priusem
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Września 2018, 09:09:09 »
Aso i test ukladu hybrydowego. 200 zl i jak ok to dostaniesz roczna gwarancje na baterie. A jak nie ok to sie dowiesz co mu dolega. I raczej nic wtedy nie zaplacisz z tego co wiem. Byle dobrze na wejsciu powiedziec ze chcesz wykupic gwarancje na baterie a nie ze cos Ci sie nie podoba w jej pracy.
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2018, 09:11:07 wysłana przez wojtekS »

Offline AdamMaciejLublin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Września 2018, 11:19:06 »
Pkt 2
Czy nie dzieje sie to przypadkiem po wystudzeniu silnika? Auto jedzie na prądzie grzejąc w tym czasie silnik spalinowy zeby nie dostal na zimnym obciazenia.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Offline damian.r4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Września 2018, 13:08:54 »
Witajcie! :) To moj pierwszy post tutaj i mało mnie cieszy, że musi być z problemem (chyba) technicznym w moim prusaku.

Jestem szczęśliwym właścicielem Toyoty Prius 3 gen z 2011 roku od kwietnia i nie miałem z nim żadnych problemów. Używka, przebieg spory ale kupiony z salonu specjalizującego się w Toyotach o dobrych opiniach więc byłem spokojny. Od jakiegoś miesiąca jednak zaczęły się pojawiać zmiany w tym jak Prius się zachowuje. Zauważyłem 2 duże zmiany i nie wiem czy się martwić czy nie dlatego liczę na Waszą pomoc, bo ja technicznie jeżeli chodzi o auta jestem kompletnie zielony :(

1. Od jakiegoś czasu mimo pełnej baterii gdy kończę jazdę mój Prius od razu po włączeniu auta odpala silnik spalinowy. Wcześniej się to nie działo dlatego zwróciło to moją uwagę. Tlumaczyłem to sobie wysokimi temperaturami i potrzebą schłodzenia silnika, ale przy temperaturach umiarkowanych jak były w dniu zakupu również się to dzieje. Byłem w serwisie i powiedzieli, że wszystko jest ok i po prostu "tak ma" ale tutaj pytanie czy faktycznie czy szukać innego serwisu jednak. Silnik spalinowy daje od razu wysokie obroty, spalanie leci w górę jak szalone i przez to wszedłem z 4,8l/100km do 5,4l/100km.

2. Mam dziwny nie wiem czy błąd czy po prostu nie umiem używać tego auta... Czasem zdarza się tak, że jak zrobię.. nie wiem co. Czasem jak przerzucę za szybko z drive na reverse i na odwrót, albo za mocno dam w pedal przy ruszaniu silnik się jakby blokuje. W sensie auto jedzie, ale spalanie zacina się na 5l niezależnie od prędkości i przyspieszenia, a auto wsysa baterię i tak z pełnej baterii schodzi do 2 kresek w 2 minuty. Jak wyssie baterię do końca to silnik się nagle odblokowuje i już działa normalnie. Zgłaszałem to też, ale jak mówiłem, w serwisie uważają, że wszystko jest w porządku. Czy ktoś też tak ma? czy jest jakiś złoty środek? Nie chciałbym po prostu rozwalić baterii z tego powodu.

Z góry dzięki za pomoc. Pewnie opisałem coś niejasno więc mogę w razie czego doprecyzować :)
A nie masz przypadkiem załączonego nadmuchu na przednia szybę? Też tak kiedyś miałem i początkowo się zastanawiałem co jest grane ale po kilku minutach zaskoczyłem, że jak jest włączony nadmuch na szybę to spalina od razu odpala zaraz po uruchomieniu samochodu. Może i u Ciebie takie niedopatrzenie

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Września 2018, 12:16:31 »
no wiec mam identycznie ad.1 jak i ad.2
ad.1 miałem tak od początku i wydaje mi sie, że silnik po prostu musi się nagrzać do temperatury roboczej. zimą trwa to dłużej a latem krócej. klimę mam właczoną non-stop

ad.2 to jest zastanawiające. miałem to opisac na forum ale jakoś brakło mi czasu. jest dokladnie jak piszesz: spalanie chwilowe zawiesza sie na 5l/100km i wysysa baterie do 2 kresek, a potem załącza sie spalinowy i działa normalnie.
zazwyczaj dzieje sie ta u mnie po krótkim postoju (ok 30min-1,5h), który nastepuje po ok polgodzinnej jezdzie
musze tylko poobserwowac swoje zachowanie, bo jakos nie przywiazywalem do tego wiekszej wagi. w sensie czy ruszam dynamicznie czy spokojnie. zmiana biegów nie ma tu chyba różnicy bo ruszam z dużego parkingu i dopiero jak wyjade na trase wlasciwa to musze poobserwowac kiedy bateria tak sie zachowuje (przy jezdzie dynamicznej czy spokojnej).

test baterii zrobiony w czerwcu z wynikiem pozytywnym i gwarancja wykupiona, wiec w zasadzie jestem spokojny. aczkolwiek to zachownaie Prusaka jest zastanawiające  :o

Czy nie dzieje sie to przypadkiem po wystudzeniu silnika? Auto jedzie na prądzie grzejąc w tym czasie silnik spalinowy zeby nie dostal na zimnym obciazenia.
ale rano jak ruszam auto po nocy, nigdy taka sytuacja nie miała miejsca
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2018, 12:23:59 wysłana przez pppt »
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline lukasz-h

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Września 2018, 17:07:24 »
Odnośnie ad. 2 to u mnie w plug-in jest tak zawsze jak kończy mi się energia w baterii, odpala się ICE, chodzi cały czas na stałych obrotach niezależnie od pozycji pedału gazu, a samochód zużywa pozostałą energię z baterii. Jeżeli akurat jadę 70-90km/h to rzeczywiście można w ten sposób bardzo szybko doprowadzić baterię do 2 kresek.

Moim zdaniem jest to właśnie związane z procesem nagrzewania się silnika, być może jeżeli komputer stwierdza, że ma jeszcze zapas energii w baterii to uruchamia ICE w trybie maksymalnie wydajnego procesu nagrzewania a jedzie z baterii. Jeżeli baterii jest rozładowana to nie ma innego wyjście jak jechać na ICE.

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Września 2018, 22:29:43 »
W sensie auto jedzie, ale spalanie zacina się na 5l niezależnie od prędkości i przyspieszenia, a auto wsysa baterię i tak z pełnej baterii schodzi do 2 kresek w 2 minuty. Jak wyssie baterię do końca to silnik się nagle odblokowuje i już działa normalnie.

mam tak samo w +2015 i uwazam za normalne. Rozumiem to w ten sposob: zimny silnik jest na ssaniu i zuzywa duzo benzyny zeby sie zagrzac. Jesli ssacy silnik bedzie jeszcze zwiekszal obroty, zuzycie paliwa drastycznie wzrosnie. Jesli natomiast moc do rozpedzania wezmiemy z baterii, to szybko sie ona zuzyje, ale silnik na ssaniu dluzej pokreci niewielkie obroty biegu jalowego, czyli spali mniej. Kiedy bateria juz sie zuzyje, silnik wychodzi z trybu na ssaniu, staje sie oszczedniejszy i moze przystapic do konkretnej, oszczednej pracy.

W przypadku toyoty prius i jej nowych uzytkownikow szczegolnego sensu nabiera porzekadlo: zanim cos zepsujesz, zastanow sie dlaczego nie dziala :)
auto-niemcy.prv.pl

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Września 2018, 22:56:53 »
Wawrzyn3 powiedz od kiedy to masz? Jeśli od niedawna to prawdopodobnie jest to związane ze spadkiem temperatury nocą. Silnik jest wychlodzony i nawet jak masz pełna baterie to będzie się włączal aby osiągnąć temp. 38 st. C. W tym kroku czyli S1a do S1b silnik grzeje się na stałych niskich obrotach nie oddając mocy, zużywają do jazdy energię z baterii.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline Wawrzyn3

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Września 2018, 10:31:35 »
Hej Wam,

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Nie miałem za bardzo dostepu do internetu ostatnio i tak jakoś zeszło...
W każdym razie. Rozumiem, że może to być w miarę normalne w takim wypadku zarówno pierwsza rzecz jak i druga.
Jedyne co to fakt, że to się nie zaczeło dziać teraz jak jest chłodno, bo to jak najbardziej rozumiem, że teraz silnik potrzebuje ciepła i miłości, ale ogólnie te wszystkie rzeczy zaczęły się dziać jakoś 3 miesiące temu gdy jeszcze było ciepło.

Jeżeli chodzi o to zacinanie się na stałych obrotach to kurcze... Faktycznie nie zwróciłem uwagi, że dzieje się to jak przejadę np. do sklepu w 10 minut i odpalam auto po 10 kolejnych. Może faktycznie jest to ten katalizator takiego zachowania... Tak zakładam, bo już zacząłem zwracać uwagę na wszystko. Czy za szybko macham skrzynią biegów, czy odpalam D zanim nie zapalą się przyciski do automatycznego parkowania i tak dalej i zdaje się to nie mieć wpływu.

Pytanie teraz techniczne mam. Jak pojadę do ASO na test systemu hybrydowego mimo, ze nie był on z tego co wiem ostatnio robiony to i tak dostanę gwarancję jeżeli wszystko będzie ok?

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Września 2018, 12:12:39 »
tak, ja pojechałem w czerwcu pierwszy raz sprawdzić hybrydkę i za 200 zł (tyle to kosztuje) kupujesz gwaranację na rok i za rok mozesz przedlużyć (za kolejne 200 zł  :-) ). i tak w kółko aż Prusak osiągnie wiek 10 lat

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Września 2018, 12:14:35 »
Elementy układu hybrydowego posiadają gwarancję producenta na 5 lat lub 100 000 km (co wcześniej nastąpi). Jednak jeżeli Twój samochód pomyślnie przejdzie test układu hybrydowego, to gwarancja na akumulator hybrydowy może zostać przedłużona o kolejny rok lub 15 000 km (co wcześniej nastąpi). Gwarancję tę możesz corocznie odnawiać aż do osiągnięcia przez samochód wieku 10 lat.

Coroczny przegląd stanu układu hybrydowego pozwoli zapewnić jego maksymalną efektywność. Nasi mechanicy sprawdzą cały układ hybrydowy oraz przygotują specjalny raport, dzięki któremu dowiesz się, w jakim stanie jest serce Twojego samochodu. Jeżeli konieczne będzie wykonanie jakichkolwiek czynności naprawczych, przedstawimy informacje, na podstawie których podejmiesz decyzję o dalszych krokach. Przeprowadzony przez naszych mechaników przegląd pozwoli Ci zarówno upewnić się, że układ hybrydowy pracuje prawidłowo, jak i wcześniej dowiedzieć się o potencjalnych problemach i pomóc w przywróceniu jego całkowitej sprawności.

Koszt zakupu przedłużonej gwarancji na akumulator hybrydowy na okres 1 roku wynosi tylko 200 zł.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Września 2018, 18:56:38 »
Co się dowiedziałem o przedłużeniu gwarancji na baterie. Bo też o tym myślałem. Dzwoniłem na chybił trafił do różnych ASO. Dzwoniłem do Marki- hybrydy sprowadzone z zagranicy nie podlegają przedłużeniu gwarancji.
Dzwoniłem do innego ASO- tak o ile przeglądy były raz w roku lub 15kkm co nastąpi wcześniej.
We Wrocławiu- pytam, nie mam potwierdzone co roku przegląd lub 15kkm - odpowiedz, nie szkodzi 200zł robimy test baterii jak ok na rok gwarancja

Trzy różne odpowiedzi
Zadzwoniłem do Toyota Motor Poland- odpowiedz raz na rok lub co 15kkm udokumentowane , to warunek przedłużenia gwarancji do 10lat lub 200kkm . Gdy te warunki nie są spełnione Toyota Motor Poland  może ale nie musi uwzględnić naprawy gwarancyjne.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Września 2018, 20:19:08 »
Dziwne skąd Toyota wyczarowała 200kkm. Nie ma znaczenia czy były wcześniej testy. Pomiędzy 6 a 10 rokiem możesz wykupywac gwarancję na ukł.hybrydowy po wcześniejszym zaliczonym pozytywnie teście. Możesz wykupić gwarancję np w 7 roku na rok lub 15kkm ale musisz mieć pozytywny test.

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Września 2018, 10:13:39 »
He he z tym 200kkm. Ja byłem ostatnio na teście przy 218kkm w salonie toyota i ani słowem się nie odezwali. Certyfikat dostałem i za 15kkm ponownie się wybiorę.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Września 2018, 15:06:36 »
a mój Prusak jest sprowadzany i klepneli mi gwarancje bez problemów w ASO Toyota Marki :cool:
na jakiegos ciołka musiałes trafić   :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl