Autor Wątek: Tylne głośniki w Yarisie  (Przeczytany 24077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Tylne głośniki w Yarisie
« dnia: 17 Maja 2005, 21:46:36 »
Mam Yarisa z radiem CD standardowym i glosniki na podszybiu (gwizdki??) i w przednich drzwiach. chcialbym wrzucic jeszcze glosniki na tyl na polke albo w tylne drzwi. pytanie jest takie czy da wogole rade je podłączyc do tego radia??
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2008, 11:53:28 wysłana przez Janmor »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2005, 09:50:43 »
Na podszybiu nie ma gwizdków tylko papierowe pc-speakery. Do radia wiecej głośników nie podepniesz zresztą nie miałoby to sensu bo w żaden sposób nie poprawiło by to brzmienia. Jak już wiele razy wszyscy radzili przede wszystkim wymień fabryczne głośniki na zestaw dwudrożny.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:36:08 wysłana przez Swoop »
Seat Leon Cupra :D

jackk7

• Gość
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2005, 10:52:14 »
Cytuj (zaznaczone)
glosniki na podszybiu (gwizdki??) i w przednich drzwiach.
no ale kolega jak widze ma już dwudrożne - no i jak sięsprawdzają?
czy rozumieć, ze potrzebne tyły bo nie zabardzo?
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:36:04 wysłana przez Swoop »

Brick

• Gość
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2005, 11:05:19 »
montowanie glosnikow z tylu mija sie kompletnie z celem. Jedyne co sie montuje z tylu to skrzynie basowa. Dobry zestaw z przodu zalatwi sprawe. Standartowo jak kolega wyzej napisal sa papierowe glosniki w podszybiu i niewiele lepsze w drzwiach. Na jakies dobre efekty przy standartowym radiu tez liczyc nie mozna.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:35:59 wysłana przez Swoop »

Hicks

• Gość
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maja 2005, 11:12:48 »
Czyli rozumiem, że doświadczalnie udowodniono, że sama wymiana głośników na podszybiu na te dwudrożne daje dużą poprawęw jakości dźwięku z fabrycznego sprzęta ?
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:35:55 wysłana przez Swoop »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maja 2005, 11:29:21 »
Cytat: Hicks
Czyli rozumiem, że doświadczalnie udowodniono, że sama wymiana głośników na podszybiu na te dwudrożne daje dużą poprawęw jakości dźwięku z fabrycznego sprzęta ?

Dwudrożne czyli na podszybie idą gwizdki a do drzwi wooferki. Poprawa jest znaczna, ale kolejnym krokiem jest dołożenie lepszego radia lub wzmacniacza bo to seryjne jest kiepskie. Do tyłu jeśli już to tylko skrzynia (wzmak obowiązkowy)
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:35:50 wysłana przez Swoop »

Brick

• Gość
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Maja 2005, 12:30:12 »
tylko nie moze byc to zaden boschmann czy alphard,wtedy to mozna sobie od razu odpuscic. Ja polecam Hertza.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:35:45 wysłana przez Swoop »

busvald

• Gość
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Maja 2005, 13:05:30 »
Oko ja założyłem zestaw Hertaz`a 165 ESK albo DSK nie pamietam ktory model ale różnicy chyba dużej nie ma między tymi modelami, natomiast jak podepniesz te głośniki i wsadzisz jakiekolwiek radyjko inne od standardowego to różnica jest OGROMNA !!!

Co do radia to proponuje kupić ALPINE są teraz nowe Alpinki z mp3 po 800 pln w media albo po 600 na allegro. Pisze o Alpinie ponieważ i tak wydasz na radion ok 400-500 pln wiec lepiej doplacic pare złotych i kupić właśnie Alpinke.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:35:40 wysłana przez Swoop »

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maja 2005, 16:00:16 »
hmmm to znaczy ze w podszybiu nie ma gwizdkow tylko jakies scierwo?? a da rade ze zaloze glosniki systemowe np jbl ze zwrtonica i gwizdki umieszcze na podszybiu a srednie tam w drzwiach jako jedna para glosnikow to wtedy mi zostanie miejsce w radiu na pozostale 2 glosniki?? chodzi mi o to ze chyba sie da komplet gwizdek plus sredni podlaczyc jako jeden glosnik jesli jest zwrotnica?? i wtedy podlacze ta pare glosnikow tam gdzie byly podlaczone te z dzrwi to mi w radiu zostanie jeszcze gniazdo na te glosniki z podszybia?? rozumiecie o co mi chodzi czy nie za bardzo?? :lol:
a o wymianie radia niestety narazie nie mam co myslec bo jeszcze tym samochodem jezdzi moja mamusia:D a jej by zaraz wyciagneli radio bo by zapomniala wyjac panela :D
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:35:35 wysłana przez Swoop »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Maja 2005, 16:35:01 »
Cytat: Oko
rozumiecie o co mi chodzi czy nie za bardzo??

nie bardzo :)
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:35:31 wysłana przez Swoop »

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Maja 2005, 16:51:14 »
hehe :D
no to po kolei: po pierwsze to w radiu standard yarisa jest wyjscie na 4 glosniki tak?? 2 te w drzwiach i 2 ta papierowe na podszybiu??
po drugie: wyjmuje wszystkei glosniki, kupuje systemowe np jbl ze zwrotnica sredni plus gwizdek. srednie wrzucam do drzwi a gwizdki na podszybie. i podlaczam to wszystko jako jedna para glosnikow. w ten sposob zostaje mi jeszcze wyjscie na druga pare. rozumiecie o co mi chodzi??
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:35:26 wysłana przez Swoop »

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Maja 2005, 21:38:28 »
sadzac po liczbie odpowiedzi to nie rozumiecie :D
chce wrzucic zestaw dwudrozny na przod i pytanie jest takie czy jeszcze mi jakeis wyjscia na glosniki zostana??
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:35:21 wysłana przez Swoop »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Maja 2005, 21:46:54 »
Cytat: Oko
hehe :D
no to po kolei: po pierwsze to w radiu standard yarisa jest wyjscie na 4 glosniki tak?? 2 te w drzwiach i 2 ta papierowe na podszybiu??
po drugie: wyjmuje wszystkei glosniki, kupuje systemowe np jbl ze zwrotnica sredni plus gwizdek. srednie wrzucam do drzwi a gwizdki na podszybie. i podlaczam to wszystko jako jedna para glosnikow. w ten sposob zostaje mi jeszcze wyjscie na druga pare. rozumiecie o co mi chodzi??

tak. :)

PS: Jak brzmi pytanie?

Dodane później: O, zobaczyłem pytanie w kolejnym poście. Odpowiedź - tak zostaną i tam, tam nic nie podłączasz i jest :aslyer
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:35:17 wysłana przez Swoop »

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Maja 2005, 21:59:28 »
ok dzieki bardzo. a wiecie moze jakie glosniki sa montowane w yarisach??(moc)
a w drzwiach jest jaki rozmiar glosnikow?? 13 czy mniejsze??
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:35:12 wysłana przez Swoop »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Tylne głośniki w Yarisie
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Maja 2005, 22:47:35 »
Głośnik nie posiada takiego parametru jak moc. To co podają producenci to jest oszacowanie (często chyba wyssane z palca ;-) ) przy jakiej mocy maksymalnej na kanał podanej z końcówki mocy głośnik nie powinien sięrozpaść ;-) Radio ma pewnie z 2*10W albo mniej i taką mocą nie zniszczysz żadnego głośnika, chyba że tak podgłośnisz że przesterujesz tranzystorki, napięcie zrobi Ci sięstałe i cewka sie spali :D

Głośniki 16,5 o głębokości najlepiej maks coś koło 5,5 jeśli dobrze pamiętam.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2014, 23:35:05 wysłana przez Swoop »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl