Autor Wątek: Prius VS Auris  (Przeczytany 11460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline saddamus

• Toyot Leżący
  • *
Prius VS Auris
« dnia: 18 Września 2018, 09:47:16 »
Witam. Mam pytanie do ludzi, którzy mieli okazje przejechać się Priusem i Aurisem odnośnie różnic w prowadzeniu.
Od ponad roku jeżdzę hybrydowym Aurisem i pokochałem ten napęd. Jedyne, do czego się można przyczepić, to fakt, że na autostradzie brakuje conajmniej 20 koników,  bo każdy manewr wyprzedzania to troche drażniące wycie, ale poza tym jest git.
Za jakiś czas będę się rozglądał za autem dla żony, tylko ona potrzebuje trochę więcej miejsca, niż oferuje auris, więc obserwuję oferty Prius Plusa. Pytanie, czy w tych autach siedzi się wyżej, niż w aurisie ? Miałem kiedyś scenica i tam komfort prowadzenia przy niesportowej jeździe był na bardzo fajnym poziomie, a na zdjęciach Prius + prezentuje się pod tym względem dosyć podobnie do scenica.
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2018, 15:58:08 wysłana przez fazibazi »

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
Odp: Prius VS Auris
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Września 2018, 10:03:07 »
Pod względem prowadzenia i wyciszenia kabiny Prius to całkiem inna liga. Przynajmniej najnowszy model bo takim miałem okazje pojeździć a dokładnie w wersji plug in. Nie wiem jak jest ze starszymi modelami ale Auris przy nowym Priusie w prowadzeniu jest jak taczka. Mówię to jako użytkownik nowego Aurisa HSD.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

rkon1

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Września 2018, 10:16:42 »
Prius to coś pomiędzy corolla a avensisem verso. Typowy minivan porównywalny że scenikiem. Siedzi się wysoko. O sportowej jeździe na zakrętach nie ma co marzyć. Typowe auto do dostojnie jazdy. A na autostradzie, ja sie juz chyba przyzwyczailem i samochód w pełni ogarnia manewry.

Oczywiście zapomniałem że powyzej pisze o Prius+

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 18 Września 2018, 15:59:06 wysłana przez fazibazi »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Września 2018, 19:02:21 »
O sportowej jeździe na zakrętach nie ma co marzyć.
Nie wiem jak jeździsz, ale moim Priusem IV na kołach 17 można poszaleć na zakrętach. W Aurisie też całkiem fajnie można było brać zakręty.

Mam Aurisa II HSD i Priusa IV. W Aurisie siedzi się niżej niż w Priusie, w obu autach siedzenie mam przy samej ziemi. Spalanie jest nieco niższe w Priusie, natomiast Prius jest większy i pojemniejszy. 

To co odczuwam jako widoczną rożnicę, to głownie responsywność kierownicy. W Aurisie kierownica w czasie jazdy lata mi na boki, w Priusie mam odczucie jakby auto samo korygowało mi zakręty (co chyba potrafi). Efekt jest taki, że nie lubię już jeździć Aurisem ;) Zostawiłem go żonie.

Nigdy nie miałem problemów z jazdą na austostradzie, ale może to dlatego że nie mam problemu z tzw. "wyciem". Jak przyśpieszam to oczekuję wysokich obrotów :)

https://youtu.be/VIrjP9xC_6I?t=23m46s

« Ostatnia zmiana: 18 Września 2018, 19:27:32 wysłana przez mariuszs »

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Września 2018, 20:24:51 »
Ja też jeździłem Aurisem przez chwilę ale wybrałem Priusa bo: 
1. napęd 4 generacji
2. radar aktywny
3. pojemniejszy
4. lepiej się dla mnie prowadzi ( moje odczucia )
5. mniej ludzi smiaga Priusami niż Aurisami :)
6. Trafił mi sie w dobrej cenie :)

Śmigałem nim teraz do Chorwacji i z powrotem i powiem tempomat plus asystent pasa ( rewalka )
minus asystent pasa w ruchu miejskim bez sensu :)

« Ostatnia zmiana: 18 Września 2018, 20:43:33 wysłana przez zbyl31 »
RAV4 PHEV

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Września 2018, 20:38:28 »
Śmigałem nim teraz do Chorwacji i z powrotem i powiem tempomat plus asystent pasa ( zjazdu rewalka )

Miałem to samo odczucie w tym roku :)

Dodatkowo na plus w stosunku do Aurisa/CHR

* aktywny grill (silnik się szybciej nagrzewa)
* większy rozstaw kół
* HUD w standardzie
* LEDy w standardzie (auris z halogenami nie nadawał się do jazdy nocą, mimo akcji serwisowej z wymianą lamp z powodu niedoświetlenia poboczy ;))

Na minus,
* brak fajnego przyciemnienia szyb jak w Aurisie (privacy glass), a nawet brak UV na większości szyb. Dodatkowo folia powinna załatwić ten problem :p
* wielka klapa bagażnika która unosi się bardzo wysoko, w wyniku czego na parkingu podziemnym otworzenie bagażnika wymaga kombinacji alpejskiej. Musiałem przykleić bumpery na rurach puszczonych po suficie, bo podczas pierwszego parkowania przywaliłem w jedną taką rurkę. Przydałaby się jakaś blokada wysokości otwierania bagażnika.
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2018, 20:52:32 wysłana przez mariuszs »

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Września 2018, 20:47:00 »
Cytuj (zaznaczone)
* LEDy w standardzie (auris z halogenami nie nadawał się do jazdy nocą, mimo akcji serwisowej z wymianą lamp z powodu niedoświetlenia poboczy ;))

To fakt to jest auto w którym uwielbiam jazdę w nocy :)  chodz uważam że automatyczne długie troszkę przeciąga czas wyłączenia ich.
rzadko używałem.
No i spalanie w trasie czego się bałem nie przekroczyłem 4.5 ... a za mną leciał cała trasę Opel insygnia 1.6 turbo automat i spalanie miał 8.3.
RAV4 PHEV

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Września 2018, 21:05:20 »
Kierownica i układ kierowniczy z tego co wiem jest elektryczna na servo.Dlatego nie ma luzów jak w mechanicznej i lepiej się ją odczuwa.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Września 2018, 21:10:06 »
aktywny grill

No to jest bajka  :good: i powinno być w każdej hybrydzie.

saddamus nie określił czy chodzi mu o priusa III czy IV gen bo że Auris II to się chyba domyślamy (choć i tego nie określił).
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Września 2018, 21:12:30 »
saddamus nie określił czy chodzi mu o priusa III czy IV gen
Napisał że Prius Plus, więc raczej III.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Września 2018, 22:04:52 »
Auris ma jedna, niepodwazalna zalere w stosunku do Priusa mianowicie wystepuje w nadwoziu kombi a po zlozeniu siedzen mamy 2 metry plaskiej podlogi.

Offline saddamus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Września 2018, 23:57:39 »
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Czyli na plus dla Prius Plusa :)
Co do wersji, jeżdzę Auris II z 2013 roku, a Prius Plus jest chyba tylko w trzeciej generacji.
Jeśli chodzi o obroty, to przy każdym wyprzedzaniu na autostradzie mam wrażenie, że krzywdzę samochód :)
Mój tato ma lexusa GS450H i tam się nie da usłyszeć silnika, mimo, że też CVT, tylko że motor jak w ciężarówce.
W kwestii prowadzenia, w trybie power kierownica fajnie daje feedback,, a auto się dobrze trzyma drogi (hatchback).
Wykończenie mogłoby być trochę lepsze. Autko ma przejechane 170 tyś i na nierównościach w kabinie trzeszczy jak w daci logan, co trochę denerwuje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl