Autor Wątek: Toyota auris 2007 skrzynia biegów.  (Przeczytany 8089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Makss

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota auris 2007 skrzynia biegów.
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Maja 2019, 00:28:55 »
 Skrzynie mi rozebrali, wyeliminowali luzy, coś jeszcze wymienili. Dostałem informację, że wcześniej się zmielila, bo na obudowie było widać odpryski. Skrzynia chodzi zupełnie inaczej, natomiast terkot pozostał. Raz jest, raz go nie ma. Dowiedziałem, że tak ma to być, ponieważ te skrzynie siadaly, bo przenosily dużo wibracji na siebie, a nie miały dwumasy, nowe sprzęgło, które jest jest z amortyzacja i nie powinno powodować uszkodzenia skrzyni, natomiast terkot na biegu jałowym może się pojawiać. Miał ktoś tak że swoją, można potwierdzić ta tezę? Czekam na info, może będę spokojniejszy :/

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Maja 2019, 21:46:48 »
Skrzynię masz już wyremontowaną, koszty poniosłeś, więc może czas przyjrzeć się drobiazgom. Terkot może powstawać na obudowie filtra powietrza, tablicy rejestracyjnej albo innym drobiazgu, a słychać toto zwykle w zupełnie innym miejscu.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Makss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Października 2019, 01:35:22 »
Niestety, wszystko sprawdziłem, wszelkie plastyki, rzeczy wokół skrzyni. Coraz głośniej to słychać, byłbym mega uradowny, gdyby to była błachostka, ale niestety wszystko wskazuje na jeden układ, którym jest skrzynia. Oscyloskopem szukałem, skąd wydobywa się dźwięk, ewidentnie ze skrzyni. Ruszam temat dalej, jeżeli uda się odnaleźć przyczynę, dam znać. Aby ktoś nie musiał się tyle męczyć co ja :(

Offline Makss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lutego 2020, 00:29:04 »
Sprawa wydaje mi sie zakończona. Skrzynia została w pełni sprawdzona w fabryce gdzie Toyota je produkuje. Winowajca była tarcza sprzęgła, została  zmieniona na zupełnie inna z innym numerem katalogowym co przyniosło zamierzony efekt, czyli prawidłowa pracę skrzyni na biegu jalowym bez żadnych dodatkowych odgłosów terkotnia. Dodatkowo zostały wymienione płytki synchronizacjne, również z innym numerem katalogowym. Szkoda tylko, że tyle czasu to trwało, Toyota AMX Łódź jednak stanęła na wysokości zadania, zostałam potraktowany bardzo dobrze, jak na zawiłość problemu, to się ceni, nie zostałem zbyty, odprawiony z kwitkiem, co się często zdarza. Zrobie im mała reklamę bo w sumie podliczajac do kupy koszty, które wzięli na klatę (plus minus 8 tys z robocizna i częściami, bo wielu wizytach moich i naprawach gwarancyjnych), należy im sie to jako firmie. Jeśli ktoś chciałby się zgłaszać z okolic, to według mnie można uderzać do nich.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl