Autor Wątek: Auris 1.4 D-4D z 2008 - regeneracja zacisków/ręcznego  (Przeczytany 6201 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jugadorro

• Toyot Leżący
  • *
Auris 1.4 D-4D z 2008 - regeneracja zacisków/ręcznego
« dnia: 01 Października 2018, 23:31:52 »
Chciałbym zasięgnąć języka odnośnie tematu hamulca postojowego w tym modelu - czy ktoś miał już do czynienia z wymianą? Chodzi mi o sytuację, kiedy "wajha" hamulca po zaciągnięciu i następnie zwolnieniu staje się "luźna" i lata jak głupia, co moim zdaniem świadczy o tym, że hamulce z tyłu nie odbijają należycie. Mam już tak od dobrych kilku miesięcy, hamulec nie działa prawie wcale (na ostatnim badaniu diagnosta robił ze trzy podejścia) i chciałbym ten problem jakoś rozwiązać raz na zawsze. Czy ktoś z forumowiczów regenerował ręczny, a być może i całe zaciski? Pewnie będzie mnie czekać niemały wydatek i wymiana linek, a może i całych zacisków. Auto stoi cały rok pod chmurką, a przebieg to około 175 tyś. km. Preferuję raczej ASO, bo właśnie przeprowadziłem się do nowego miasta i nie mam tu nikogo godnego zaufania do dłubania w aucie, a sam nie mam ani zdolności, ani możliwości i czasu. Może ktoś coś podpowie?

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris 1.4 D-4D z 2008 - regeneracja zacisków/ręcznego
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Października 2018, 17:10:38 »
Nowy zacisk w ASO koszt około 1100 zł za sztukę. Na allegro i sklepie możesz kupić zamiennik za 250-300 zł ale jakość tych zamienników jest fatalna. Jak masz oryginalne zaciski to najlepszym rozwiązaniem jest regeneracja. I tu masz dwie opcje: 1 opcja to podjechanie do zakładu który zajmuje się regeneracją i sami wszystko zrobią. 2 opcja to wymontowanie zacisków i wysyłka do warsztatu który zajmuje się regeneracją (jest np taki w Markach k. Warszawy wysyłasz stare a oni jeśli zaciski są oryginalne odsyłają Ci inne zregenerowane (też oryginalne) lub regenerują twoje - wtedy trwa to trochę dłużej). Koszt w granicach 200-250 zł i masz gwarancję na wykonaną usługę i spokój na kilka dobrych lat. Jak kupisz używany to i tak za chwilę będziesz musiał oddać go do regeneracji i znowu ten sam problem który masz teraz.

Offline jugadorro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Października 2018, 20:19:52 »
Co do regeneracji to jakieś 2-3 lata temu przy okazji zmiany tarcz i klocków z tyłu mechanik mi robił jakiegoś rodzaju regenerację elementów zacisków, które już wtedy miały objawy czasowego "stania" po użyciu ręcznego - i o ile dobrze pamiętam to była to wymiana jakichś gumek osłonowych, które sparciały i delikatne szlifowanie pojawiających się wżerów na tłoczku/cylinderku. Dlatego teraz chciałbym chyba zrobić to porządnie, łącznie z wymianą linek od ręcznego. Generalnie byłem w ASO Bydgoszcz dwukrotnie w ramach kilku napraw i naprawdę wyszedłem zadowolony. No chyba, że jest może tu na forum ktoś z Bydgoszczy i mógłby polecić jakiś zakład od regeneracji hamulców co robi to porządnie i bez zdzierania z ludzi?

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Października 2018, 17:35:16 »
Zaciski tylko regeneracja, zakup nowych to spory wydatek.
W moich okolicach za regenerację biorą ok. 300 zł - za oba zaciski, w tym materiały.

Offline jugadorro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Października 2018, 12:15:24 »
Zapytałem w ASO Bydgoszcz i skalkulowali mi całość (wymiana kompletu linek + nowe zaciski tył) na około 3200 pln :wallbash: Nieźle. W związku z tym ponawiam pytanie czy jest tu ktoś z Bydgoszczy i mógłby polecić jakiś zakład, który robi takowe regeneracje?

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Października 2018, 19:51:05 »
Zapytałem w ASO Bydgoszcz i skalkulowali mi całość (wymiana kompletu linek + nowe zaciski tył) na około 3200 pln :wallbash: Nieźle. W związku z tym ponawiam pytanie czy jest tu ktoś z Bydgoszczy i mógłby polecić jakiś zakład, który robi takowe regeneracje?

Idę o zakład, że regenerację zrobi każdy mechanik.

Offline konrado99

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Października 2018, 07:52:21 »
Dobry mechanik wszystko zrobi :)
Miałem raz nieprzyjemną sytuację z zapieczeniem tylnego hamulca. Podczas jazdy autostradą nad morze coś zaczęło mocno piszczeć w lewym kole z tyłu. Wystarczyło delikatnie ruszyć kierownicą lub wcisnąć pedał hamulca i hałas znikał, ale za moment znów to samo. Podjechałem gdzieś w okolicy Jastrzębiej Góry do jakiegoś mechanika - poprosiłem, zrobił na miejscu za 80zł. Zacisk był zapieczony jak nie wiem co.
Trwało to może troszkę, ale widziałem, że porządnie się do tego zabrali - wszystko wymontowali, wyczyścili, nasmarowali. 

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Października 2018, 06:25:04 »
W poprzednim samochodzie zrobiłem to sobie sam żadna filozofia za zestaw naprawczy na przód zapłaciłem coś koło 100 zł plus pasta do tloczkow z ate 30 zl
Najwięcej roboty z wyczyszczeniem wszystkiego na blysk
zestawy do regeneracji zacisków są dostępne w każdej hurtowni motoryzacyjnej

Offline Krzychol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Października 2018, 10:09:55 »
Ja tak miałem w e12 I teraz w aurisie tez  że ręczny czasem nie odbija.  U mnie problem był  w trzpieniach / bolcach (czy jak to się zwie ) które wystają z zacisku i linka przyczepiona jest do nich. Zacisk jest aluminiowy i poprostu śnieżeje w około tego trzpienia.  Ja rozkręcam  poprostu co rok /pół  czyszcze, psikam WD i smaruje smarem ate . Przy okazji smaruje prowadnice. I powiem wam ze śmiga aż miło. Głównie najgorzej jest odrazu po zakupie auta, bo zapewne nikt tego ze wcześniejszych właścicieli nie robił

Offline Krzychol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Października 2018, 10:19:49 »
Ps. Rozbieralem zaciski, wyciągnąłem  tłoczki i wszystko czysciutke, błyszczące,  brak jakichkolwiek wrzerów, rdzy. 
Tylko te wystaje trzpienie od ręcznego.  Dodam że one są przysloniete, zabezpieczone z zewnątrz gumą. Ale widocznie nie gra coś tu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl