Autor Wątek: Jaka lokata najkorzystniejsza?  (Przeczytany 5949 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Jaka lokata najkorzystniejsza?
« dnia: 02 Października 2018, 09:39:40 »
OK, ale z raz przed 100 kkm raczej by należało.  W DSG radzą aby to robić co 60 kkm.

Ale wiesz, że to nie DSG tylko stary dobry klasyczny automat. Ja bym pewnie zmienił olej po 100-150kkm ale nie zdziwiłbym się jakby bez zająknięcia przejechał 300kkm.

Powiedzmy, że tą dychę wsadzisz na jekieś lokaty i będzie tam tkwiła, przynosząc po 5 latach po odliczeniu inflacji i podatku jakieś marne grosze. 

Jeśli 2-3k PLNów, to marne grosze, to zgoda.

W międzyczasie będziesz musiał drugą dychę bezzwrotnie wyłożyć na różnicę w spalaniu - a jak paliwo pójdzie w górę to znacznie więcej.

To już liczyliśmy. A paliwo tak samo dobrze jak w górę, może również spaść w dół, to tylko dywagacje...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaka lokata najkorzystniejsza?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Października 2018, 10:30:52 »
Jeśli 2-3k PLNów, to marne grosze, to zgoda.
Najwyższa lokata na 12 mcy bez zakładania konta to obecnie 2,6% wg rankomatu.  To daje z ulokowania 10000 zł przez 5 lat przychód po opodatkowaniu 1053 zł.  Obecna inflacja to około 2%, czyli zainwestowane 10000 zł będzie po 5 latach warte 9039 zł.  Zysk na czysto wyniesie 92 zł.

To już liczyliśmy. A paliwo tak samo dobrze jak w górę, może również spaść w dół, to tylko dywagacje...
Z twierdzeniem, że ryzyko, że spadnie w górę jest podobne jak to, że spadnie w dół, jestem skłonny się zgodzić ;-P

Patrząc na Twój sposób argumentacji zgaduję, że jesteś raczej prawnikiem niż doradcą finansowym :-)
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2018, 10:57:55 wysłana przez Zbig »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Października 2018, 11:07:00 »
Najwyższa lokata na 12 mcy bez zakładania konta to obecnie 2,6% wg rankomatu.  To daje z ulokowania 10000 zł przez 5 lat przychód po opodatkowaniu 1053 zł.  Obecna inflacja to około 2%, czyli zainwestowane 10000 zł będzie po 5 latach warte 9039 zł.  Zysk na czysto wyniesie 92 zł.

Dasz wiarę, że Rankomat nie jest wyrocznią?
Pierwsze z brzegu 3,5% do 10k oraz 3% do 200k:
https://www.getinbank.pl/klienci-indywidualni/konta/konto-proste-zasady,13.html

Z twierdzeniem, że ryzyko, że spadnie w górę jest podobne jak to, że spadnie w dół, jestem skłonny się zgodzić ;-P

Patrząc na Twój sposób argumentacji zgaduję, że jesteś raczej prawnikiem niż dodadcą finansowym :-)

Pudło. Prawo, biologia i polityka... 3xNIE. :)
Notuję od wielu lat wszystkie tankowania swoich aut...

Np.:
Sobota, 14.04.2012, przy przebiegu 161393km zatankowałem 50,73l benzyny po 5,85PLN = 296,77PLN. Stacja Carrefour Galeria Pomorska.
Piątek 23.01.2015 przy przebiegu 208679km zatankowałem 43,11l benzyny po 4,15PLN = 178,91PLN. Stacja Carrefour Glinki Bydgoszcz.
Środa 15.07.2015 przy przebiegu 214462km zatankowałem 49,47l benzyny po 5,03PLN = 248,83PLN. Stacja Carrefour Glinki Bydgoszcz.
Niedziela, 28.02.2016 przy przebiegu 222029km zatankowałem 50,37 l benzyny po 3,79PLN = 190,90PLN. Stacja Carrefour Glinki Bydgoszcz.
Piątek 28.09.2018 przy przebiegu 32304km zatankowałem 44,05l benzyny po 4,99PLN = 219,81PLN. Stacja Carrefour Glinki Bydgoszcz.

Jakby się uprzeć, to można by demagogicznie rzec, że w ciągu ostatniego 6,5 roku paliwo potaniało o ponad 10%... :)
Oczywiście celowo dobrałem minima i maksima ale jak widać różne dziwne rzeczy się dzieją a największy wpływ ma polityka a nie ilość dostępnego surowca czy możliwości techniczne...

Z tego co mnie wiadomo, producenci dobrych klasycznych automatów, tacy jak ZF czy Aisin, zalecają wymianę co 60-80 tys km.

Zgadza się. Są też producenci aut, którzy twierdzą, że olej w skrzyni automatycznej nie wymaga wymiany.
Ja staram się wypośrodkować obie opcje...
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2018, 11:13:33 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Października 2018, 11:14:26 »
Pierwsze z brzegu 3,5%

Nie 3,5% tylko do 3,5%.  Wiesz co oznacza "do"?  I pisałem wyraźnie, że bez zakładania konta.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Października 2018, 12:01:44 »
Pierwsze z brzegu 3,5%

Nie 3,5% tylko do 3,5%.  Wiesz co oznacza "do"?  I pisałem wyraźnie, że bez zakładania konta.

Nie "do 3,5%" tylko 3,5% dla pierwszych 10k. 200k na 3%.

Tylko po co szukać dziury w całym, zaznaczając" bez zakładania konta"?
Konto otwierasz bez wychodzenia z domu a w każdej chwili po zakończeniu lokaty możesz je zamknąć, to naprawdę nie jest skomplikowane.

3% to oczywiście nie jest max. Są nieco lepiej oprocentowane lokaty ale zwykle na krótsze terminy, więc trzeba sobie poskakać pomiędzy nimi. Dodatkowo często można dorobić kilkadziesiąt/set złotych w promocji podczas zakładania konta/lokaty.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Października 2018, 12:29:31 »
Najlepsza lokata pieniądza to kupno akcji na GPW zaufanej spółki. Z corocznej dywidendy można dużo lepiej wyjść jak na tych waszych lokatach bankowych a później sprzedać pakiet po korzystnym kursie i dodatkowo zarobić.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Października 2018, 13:50:23 »
Najlepsza lokata pieniądza to kupno akcji na GPW zaufanej spółki. Z corocznej dywidendy można dużo lepiej wyjść jak na tych waszych lokatach bankowych a później sprzedać pakiet po korzystnym kursie i dodatkowo zarobić.

Można... Ale można też dużo stracić, a pisałem o czymś na czym trudno stracić...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Października 2018, 14:49:05 »
grasz, czy tylko teoretyzujesz lub ktoś ci to powiedział? Aby to było opłacalne trzeba zainwestować duże pieniądze, trafić w "dołek" przy zakupie, sprzedać na "górce". Niby proste, ale jednocześnie trudne.
Grałem na GPW z różnym skutkiem.
E18_Prestige_MultidriveS

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2018, 16:50:43 »
Gram od lat. Najważniejsze to mieć zaufane spółki, których mam kilka.
Np. przy wkładzie 10 tys zł można mieć 1k dywidendy rocznie i niekoniecznie sprzedawać akcje, tylko trzymać, nawet kilka lat. Jak się ma trochę "luźnego" grosza to można się bawić a końcem roku cieszyć z kolejnych dywidend.
Ja tylko daje przykład inwestycji z dobrą stopą zwrotu.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2018, 16:55:40 wysłana przez Gawith »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Października 2018, 23:56:58 »
najlepsza lokata , oczywiście ziemia . jest to jedyna rzecz której nie można wyprodukować  (oprócz tej do sadzenia roślin)

Przykład w moim województwie wielkopolskim nie dalej niż 50 kilometrów od Poznaia

-15 lat temu m2 gruntu rolnego 70gr, 10 lat temu 3,5zł , 5 lat temu 4,5zł teraz 7zł ( grunty w dobrej kulturze rolnej  ,z dobrym dojazdem, i w klasach od 1-4b) .
Teraz sami policzcie np. dla 5ha czyli 50.000m2 lub dla 10ha czyli 100.000m2 <kawusia> <kawusia>
RAV4 2.5 hybrid

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Października 2018, 08:18:54 »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Października 2018, 09:58:39 »
RAV4 2.5 hybrid

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Października 2018, 11:06:50 »
Czego nie rozumiesz? Nie cofajmy się wstecz bo to znamy i każdy wie że jakby kupił mieszkanie/działkę przed boomem to by dziś miał je gratis. Ci co myśleli to zarobili (np.mój kolega, z którego się wtedy śmiałem bo miałem wióry w głowie :laugh: i inne priorytety obecnie mieszkanie wynajmuje i kończy spłacać swoje drugie - oba powyżej 80m). 15 lat temu to było "dawno i nieprawda", było minęło, choć nie powiem sam na tym skorzystałem z lekkim opóźnieniem ale sprzedałem po 8 latach za 2,5xtyle co kupiłem (pomorskie). Leżało i jeść nie wołało, czasem skosic jakiś krzak i tyle. Jakbym był wiedział wtedy to co teraz to ... siedział bym na forum Lexusa  <zalamka> albo na zadnym bo bym nie miał na take bzdury czasu podróżując po raz kolejny dookoła świata  :grin: . Dziś na gruncie (i nieruchomościach) już nie ma takiej dynamiki ale jest nieznacznie lepsza niż na lokatach. Możemy sobie wyliczać co by było gdybym wtedy zainwestował. Równie dobrze można zalinkować:

https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/ktore-spolki-daly-najwiecej-zarobic-w-2017-roku/rq04m91

Tylko co to wniesie? Dziś trzymam pieniądze na lokatach z zamiarem zakupu mieszkania na wynajem, dla mnie jest to rozwiązanie najmniej absorbujące mój wolny czas. Nie mogłem się przemóc do siedzenia i analizowania stanu spółek GPW kilka razy dziennie - coś za coś.

Gram od lat. Najważniejsze to mieć zaufane spółki, których mam kilka.
Np. przy wkładzie 10 tys zł można mieć 1k dywidendy rocznie i niekoniecznie sprzedawać akcje, tylko trzymać, nawet kilka lat. Jak się ma trochę "luźnego" grosza to można się bawić a końcem roku cieszyć z kolejnych dywidend.
Ja tylko daje przykład inwestycji z dobrą stopą zwrotu.

Rozwiązanie Gawith'a jest ok jako alternatywa dla lokat - spółki dywidendowe, pomysł też dla "leniwych" w tym temacie -jak ja. Muszę się temu bliżej przyjrzeć ale to trzeba trzymać chyba przez jakiś minimalny czas przed wypłatą dywideny?
Te wszystkie lokaty po 3,5% to banki krzaki i nie wiem jak ufać BFG to wolę "bezpieczniejsze" banki a tam już wiadomo nie jest tak kolorowo (około 2% czyli prawie tyle co inflacja).

Pytanie dla bardziej zorientowanych:
Czemu większość ofert lokat jest z ograniczeniem kwotowym (np.do 10tyś PLN) co bank na tym zyskuje, że np założę 5 oddzielnych lokat na 10tys (w sumie 50tys) jakbym nie mógł zrobić to w jednej na 50tys?
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2018, 11:17:41 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Października 2018, 13:06:15 »
Dziś na gruncie (i nieruchomościach) już nie ma takiej dynamiki ale jest nieznacznie lepsza niż na lokatach.

Cóż... W rozwiniętych nieco dłużej gospodarkach grunty i nieruchomości czasem tanieją i to sporo...

Rozwiązanie Gawith'a jest ok jako alternatywa dla lokat - spółki dywidendowe, pomysł też dla "leniwych" w tym temacie -jak ja. Muszę się temu bliżej przyjrzeć ale to trzeba trzymać chyba przez jakiś minimalny czas przed wypłatą dywideny?

Dziś dywidenda jest a zork nie ma... Nie da się tego przewidzieć.

Te wszystkie lokaty po 3,5% to banki krzaki i nie wiem jak ufać BFG to wolę "bezpieczniejsze" banki a tam już wiadomo nie jest tak kolorowo (około 2% czyli prawie tyle co inflacja).

Bzdura. Ale tym lepiej dla tych dla których ten 1-2% procent to trochę poklikania...

Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Października 2018, 14:10:57 »
Czemu większość ofert lokat jest z ograniczeniem kwotowym (np.do 10tyś PLN) co bank na tym zyskuje, że np założę 5 oddzielnych lokat na 10tys (w sumie 50tys) jakbym nie mógł zrobić to w jednej na 50tys?
Ograniczenie kwotowe najczęściej idzie w parze z ograniczeniem ilości lokat i/lub zastrzeżeniem promocji tylko dla nowych klientów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl