Autor Wątek: Jaka lokata najkorzystniejsza?  (Przeczytany 5945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Jaka lokata najkorzystniejsza?
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Października 2018, 15:06:49 »
Jako że jest to zakładka Aurisa to może jeszcze lokatę w złoto omówimy?  :-)

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Października 2018, 15:16:09 »
Moja żona w to inwestuje ;)

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Października 2018, 16:37:36 »
Muszę się temu bliżej przyjrzeć ale to trzeba trzymać chyba przez jakiś minimalny czas przed wypłatą dywideny?
Każda spółka wypłaca dywidendę w innym okresie. W niektórych jest tak, że kupisz akcje na miesiąc przed dywidendą i się załapiesz.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Października 2018, 19:02:31 »
W niektórych jest tak, że kupisz akcje na miesiąc przed dywidendą i się załapiesz.
Wystarczy kupić na dzień przed datą ustalającą prawo do dywidendy (pamiętając przy tym ile dni jest potrzebne na rozliczenie rachunku)
Podejmując uchwałę o podziale zysku między dotychczasowych akcjonariuszy WZA zobowiązane jest określić:
wysokość dywidendy przypadającej na jedną akcję,
dzień ustalenia prawa do dywidendy,
dzień wypłaty dywidendy.
Dywidenda jest wypłacana wszystkim akcjonariuszom, którzy posiadają akcje spółki w dniu przyjętym jako dzień ustalenia prawa do dywidendy. Jeżeli dotychczas nie byliśmy posiadaczami akcji spółki, która zdecydowała się na wypłatę dywidendy, możemy nabyć akcje z prawem do dywidendy na giełdzie. Ostatnim dniem uprawniającym do nabycia akcji z prawem do dywidendy jest dzień sesji giełdowej, dla której rozliczenie transakcji na niej zawartych przypada w dniu ustalenia prawa do dywidendy.
Inwestor chcąc skorzystać z prawa do dywidendy musi kupić akcje z prawem do dywidendy najpóźniej ostatniego dnia uprawniającego do ich nabycia z ww. prawem. Nie musi jednak "trzymać" tych akcji aż do dnia ustalenia prawa do dywidendy. Następnego dnia po ostatnim dniu uprawniającym do nabycia akcji z prawem do dywidendy może akcje sprzedać zachowując prawo do wypłaty dywidendy.
http://bossa.pl/edukacja/rynek/dywidenda/
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2018, 19:04:08 wysłana przez YogiBabo »
E18_Prestige_MultidriveS

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Października 2018, 19:38:40 »
Jako że jest to zakładka Aurisa to może jeszcze lokatę w złoto omówimy?  :-)

A mnie się ten temat podoba.
Sam jak pisałem jestem zainteresowany tematem.
Mamy trochę "wolnej" gotówki więc kisimy ją na lokatach (w bezpiecznych bankach) na te żałosne 2-2,5%.
Żona namawia mnie żeby kupić coś na wynajem.
Ale dzisiaj prawo bardziej chroni najemcę niż właściciela :(
Niech mi się wprowadzi młode małżeństwo które zaraz zajdzie w ciążę lub inne cwaniactwo które nie będzie płaciło rachunków i ich nie usunę z MOJEGO lokalu.
A widzę koledzy mają różne "sposoby" na pomnażanie majątku :)
Chętnie poczytam i douczę się.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Października 2018, 20:40:09 »
Ale dzisiaj prawo bardziej chroni najemcę niż właściciela :(
Niech mi się wprowadzi młode małżeństwo które zaraz zajdzie w ciążę lub inne cwaniactwo które nie będzie płaciło rachunków i ich nie usunę z MOJEGO lokalu.

Jeżeli planujesz wynajem długoterminowy to zabezpiecz się umową notarialną z odpowiednią klauzulą. Jak nie to dziękuje, następny proszę. Poczytaj tu:

https://www.otodom.pl/wiadomosci/prawo/dobra-umowa-najmu-chroni-rowniez-wlasciciela-id3503.html

Za sporządzenie oświadczenia najemcy o poddaniu się eksmisji bez konieczności przeprowadzenia postępowania sądowego notariusz pobierze 168 zł
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2018, 20:42:16 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl