Autor Wątek: Pytanie do ekspertow, co można zrobic. (F)  (Przeczytany 29761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FAWORYT

• Gość
Pytanie do ekspertów, co mo¿na zrobiæ. (F)
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Lipca 2005, 23:19:25 »
Nie, poco...,to nic nieda

Offline TURBO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 17 Lipca 2005, 01:06:30 »
Cytat: FAWORYT
Cytuj (zaznaczone)
Ja też coś chcęzrobić z autem,a dokładniej to chcętrochęodchudzić.
Może ktoś z was wie gdzie można na zamówienie zrobić np maskęz tworzywa(karbon czy coś w tym rodzaju)

Dołączam siędo pytania.
Pozatym z niecoerpliwością czekam na wyniki pomiaru Toyki Michał'a_P  ,któy chyba nigdy sięnieodbędzie  :-DD

Znalazłem,  :bdance  ,znalazłem
  :aclap  
http://www.carbondesign.pl/strony/tuning.htm
Długo szukałem i nareszcie.  :-DD

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 17 Lipca 2005, 01:15:37 »
Super - ale cena  ...    :chmmm

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #63 dnia: 17 Lipca 2005, 10:34:12 »
Ja tez mam pewne plany co do modyfikacji swojego silnika ale jak na razie rozbudowa domu nie pozwala na szaleństwa.Nie polecam zamiany silnika na 3SGE bo nie nadaje sie on do spokojnej jazdy i wymaga stoperow do uszu podczas jazdy na wysokich obrotach.Jedyne co polecam to zrobienie poprawek w dolocie(porting) i delikatne zwiekszenie stopnia sprezania.Nie grozi nam spotkanie tloka z zaworem i mozna spokojnie obnizyc delikatnie glowiczke.Nie zwiekszy to zbytnio mocy silnika ale poprawi elastycznosc silnika i plynnosc jazdy.Sam doswiadczylem tego jak przesiadlem sie do cariny GT Konrada po zrobionej modyfikacji dolotu.W porownaniu do mojego silnika ,jego wyrywal na V i pozostalych biegach o wiele chetniej i szybciej.Najlepiej kupic juz gotowy silnik turbo z jakiegos rozbitka niz dawac komus do przerabiania.
Rozumien zapedy do poprawy dynamiki jazdy i osiagow lecz to bedzie dosyc kosztowna zabawa.Szybciej i taniej jest zrobic zmiane wygladu autka w srodku i na zewnatrz.Obicie tapicerki skorą kosztuje w moim rejonie 800zl i moze sie na to skusze jedynie na przednich siedzeniach.

pin555

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Lipca 2005, 19:41:40 »
Cytat: carinus
Nie polecam zamiany silnika na 3SGE bo nie nadaje sie on do spokojnej jazdy i wymaga stoperow do uszu podczas jazdy na wysokich obrotach.

Eeee, no przesadzasz, Carinus :-) Wcale takie te 3S-GE nie sa takie zle... Starsza wersja rzeczywiscie kuleje na nizszych obrotach (co boli Carinusa, bo on lubi spokoj w aucie a nie lubi mlynkow do kawy  :adiabelek    )
Ale nowsze 3S-GE wlasciwie w calym zakresie jest lepsze od 3S-FE, a na dodatek ciut mniejsza konsumpcja paliwa na kilowat. A ze, zeby wykorzystac mozliwosci trzeba wysoko krecic... No coz, to nie turbo, ktore laduje 300Nm przy 3000rpm :-) Ale turbo to niech jednak bedzie oryginalne, a nie dorabiane. Ale wiem... Nie zawsze musi byc kawior   :adiabelek

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #65 dnia: 20 Lipca 2005, 22:03:59 »
Zauwazylem dziwna sprawe.Nie spotkalem w Polsce cariny GTi z rocznikow pow. "94 czyli tych z nowymi silnikami.Jedyny przeszczep silnika mozliwy bedzie chyba z celiny albo MR2 tyle ze skrzynia wtedy sie nie przyda.
Ja faktycznie narzekam na ten moj silniczek z powody kiepskiej dynamiki na niskich i srednich obrotach.Halas pracy silnika jest dokuczliwy juz po przekroczeniu 110km/h i na szczescie nie zmienia sie do prawie 200km/h.Czytalem ze niestety mankamentem tych silnikow jest zbyt glosna praca.

pin555

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 20 Lipca 2005, 23:59:49 »
Cytat: carinus

Halas pracy silnika jest dokuczliwy juz po przekroczeniu 110km/h i na szczescie nie zmienia sie do prawie 200km/h.Czytalem ze niestety mankamentem tych silnikow jest zbyt glosna praca.

No bo te nasze Carinki mistrzyniami cichej jazdy niestety wogole nie sa...

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Lipca 2005, 00:01:44 »
Moja jest głośna od 140km/h w góre ,poprostu jest głośniej wyraźnie.3s-fe pełna seria  :twisted:

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 17 Sierpnia 2005, 21:16:08 »

I oto długo oczekiwany wykres:)

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 17 Sierpnia 2005, 21:22:27 »
Ja tam sie specjalnie nie znam ale chyba wyglada niezle.
Krzywa momentu calkiem plaska.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 18 Sierpnia 2005, 01:38:42 »
i 6 km wiecej niż seria a do tego dosc nisko moment :D:D bo normalnie to cos chyba koło 4500 jest dostępny

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 18 Sierpnia 2005, 15:41:24 »
No moment masz fajny przy 2600 całe 183Nm ,ja mam przy 2900obr 178Nm ,więc pare mniej ,ale później już masz jakby 174Nm przy 4800obr ,gdzie ja mam 182 Nm przy 4700obr ,więc mam lepiej jak chodzi o sprint,dalej idąc tym tropem twój silniczek posiada 151Nm przy 6000obr ,ja mam 162Nm przy tej prędkości obrotowej ,więc twój motorek słabiej siędokręca to wyższych prędkości obrotowych( niemówimy tu o czerownym zakresie).Jak chodzi o sam środek , czyli dołek w momencie obrotowym to ja mam 166Nm ,więc tyle co ty. Pozatym ty masz mieć w serii 126KM więc wynik i tak dobry,a moment mega nisko, mega wysoki!! sprzyja oszczędnej jeździe.Mój wykresik jest bardziej sporti ,bo mam na wysokich jeszcze power..  :cnice  .Ogólnie masz zdrowy silniczek i to sięwidzi na wykresie.Gratulacje!!  :athunbsup

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 18 Sierpnia 2005, 15:42:44 »
Drugi raz to samo mi sięwysłało ,niech ktoś wykasuje akurat tego posta ,jeszcze raz gratulki dla kolegi za wklejenie ładnego wykresu

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 23 Sierpnia 2005, 18:07:11 »
A oto wykresy FAWORYTA dla porównania;)

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Sierpnia 2005, 18:31:45 »
Wykresy robione przed i po zamontowaniu tłumika ULTER ,obecnie jeźdze bez ultera.
Silnik seryjny rocznik 95 Brytyjczyk.Przebieg wtedy był chyba 174tyś.km ,teraz jest 180tyś.km.
Czas uzyskany ET+RT w skarbimierzu to 16.603 sek co jest raczej dobrym wynikiem jak 10 latnią carine użytkowaną w Polsce.
Wykresy zamieszczone dla porównania ich z wykresem Michała_P .Dwa takie same silniki ,ciut różne wykresy ,różne wartości momentu obrotowego ,a przebieg krzywaej identyczny!! Miłego oglądania

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl