Autor Wątek: Wspomaganie silnika spalinowego przez elektryczny  (Przeczytany 1789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wojtas2

• Toyot Leżący
  • *
Wspomaganie silnika spalinowego przez elektryczny
« dnia: 25 Października 2018, 19:48:02 »
Witam, od około 2 tyg jestem w posiadaniu aurisa hybrydy z 2013r, zauważyłem ze tylko po odpaleniu i ruszeniu na ekranie między zegarami pokazuje mi ze działa silnik spalinowy i elektryczny, spalanie wtedy jest dużo niższe, po przejechaniu kilku kilometrów na wskaźniku pokazuje tylko silnik spalinowy i czasami elektryczny ale trwa to może 1 sekundę i znów tylko spalinowy i spalanie jest dużo wyższe, za to na ekranie radia pokazuje cały czas ze pracują oba silniki. Przy gwałtownym przyspieszaniu pokazuje na tym między zegarami ze pracują oba, ale jest to tylko chwilowe.Tylko elektryczny działa bez zarzutu, baterie są naładowane. Czy tak to ma działać czy ewidentne jest coś nie tak ?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Wspomaganie silnika spalinowego przez elektryczny
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2018, 20:04:31 »
Rozpędź się do powiedzmy 60km/h i ustaw voltomierz tak jak na rysunku poniżej i tak go trzymaj. Jak się rozpędzasz to staraj się być na granicy ECO/POWER (nie wchodzić na power). Ewentualnie możesz starać się utrzymywać prędkość dodając trochę gazu, tak aby pozostać w pierwszej połowie wskaźnika ECO. Jadąc w ten sposób (żeglując) uzyskasz niezłe spalanie. Na początku może to być trudne ;)

Offline Wojtas2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2018, 20:09:16 »
Bardziej mi chodziło o to czy to normalne, ze elektryczny silnik najpierw działa razem ze spalinowym, a później przy takiej samej jeździe działa tylko spalinowy( na wyswietlaczu pomiędzy zegarami, a na radiu pokazuje ze działa elektryczny)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Października 2018, 20:12:45 »
Bardziej mi chodziło o to czy to normalne, ze elektryczny silnik najpierw działa razem ze spalinowym, a później przy takiej samej jeździe działa tylko spalinowy( na wyswietlaczu pomiędzy zegarami, a na radiu pokazuje ze działa elektryczny)
Jak odpalisz auto to silnik spalinowy jest zimny, na początku jak łagodnie operujesz gazem to możesz trochę pojechać na elektryku ale ogólnie po chwili włączy się spalinowy i dopóki się nie rozgrzeje to będzie pracował. Po rozgrzaniu będzie się częściej wyłączał.

Offline Wojtas2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Października 2018, 20:20:44 »
Nie rozumiemy się do końca ????

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Października 2018, 21:10:27 »
Nie rozumiemy się do końca ????
Najwyraźniej, ale nie przejmuj się. Zaraz pewnie pomoże jakiś bardziej kumaty macher ;)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Października 2018, 21:21:09 »
czy to normalne

Tak. Pokrótce chodzi o to, żebyś nie piłował na zimno spaliny układ stosuje mocne wspomaganie elektrykiem drenując oczywiście baterie trakcyjną. Oczywiście jak bedziesz potrzebował i depniesz to spalina wejdzie na obroty ale pamiętaj że jest to dla niej nie korzystne (niedogrzanie). Dlatego też mamy 0w20 jako zalecany olej.
Co do drugiej części to:

Czy tak to ma działać czy ewidentne jest coś nie tak ?

Wszystko jest ok. Sprawdź na trybie "POWER"  i przy jeździe autostradą powyżej 140 km/h również jest mocne wspomaganie elektrykiem ale już nie ze względu na ochronę spaliny tylko na "twoje potrzeby" idzie cała moc z układu.

Chyba że chodziło ci tylko o to, że co innego pokazuje między zegarami a co innego na ekranie radia? Tu nie pomogę bo nie mam AII HSD ale myślę, że to chyba nic istotnego.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2018, 21:32:23 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Wojtas2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Października 2018, 21:49:01 »
Dziekuje bardzo, wszystko już mam jasne???? całe szczęście ????

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Października 2018, 21:58:38 »
że co innego pokazuje między zegarami a co innego na ekranie radia
Ten typ tak ma :-)  Podobnie jak awangardowy wskaźnik zużycia paliwa który jak pokazuje 1/2 to oznacza że za około 200 km trzeba będzie się rozejrzeć za stacją paliw.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl