Autor Wątek: Jak sie dostac do parownika klimy  (Przeczytany 20609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

macko

• Gość
Jak sie dostac do parownika klimy
« dnia: 19 Maja 2005, 14:32:01 »
witam,

probuje odgrzybic klime. Czlowiek, ktory mi sprzedal odpowiedni srodek twierdzi, ze
najlepiej spryskac nim wlasnie parownik.
Probowalem dostac sie przez otwor, w ktorym jest filtr przeciwpylkowy. Slabo,
bo nie mam sondy do tego srodka i przypuszczam, ze nie udalo mi sie dostac z ta
piana az do parownika (troche napsikalem, pomoglo, ale nie na dlugo).

Da sie jakos to zrobic we wlasnym zakresie tak, zeby nie rozbierac polowy samochodu?
(co jak potem zrobie z tymi srubkami, ktore zostana po zlozeniu?  :wink: )

Pozdrawiam
Maciek

kbielaw

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maja 2005, 14:58:44 »
Cytat: macko
probuje odgrzybic klime. Czlowiek, ktory mi sprzedal odpowiedni srodek twierdzi, ze
najlepiej spryskac nim wlasnie parownik.
Probowalem dostac sie przez otwor, w ktorym jest filtr przeciwpylkowy. Slabo,
bo nie mam sondy do tego srodka i przypuszczam, ze nie udalo mi sie dostac z ta
piana az do parownika (troche napsikalem, pomoglo, ale nie na dlugo).

Da sie jakos to zrobic we wlasnym zakresie tak, zeby nie rozbierac polowy samochodu?
(co jak potem zrobie z tymi srubkami, ktore zostana po zlozeniu?  )

Witam
Nie trzeba rozbierać samochodu. Wystarczy od strony pasażera odpiąć tapicerke (od strony centralnego panelu), tam jest rurka od "odwadniania" klimy. Wystarczy ją wyjąć z podwozia, przez nią wsunąć maksymalnie rurkęodgrzybiacza i wtrysnąć środek. Potem dokładnie ją założyć tak aby woda z klimatyzacji nie dostawała siędo środka samochodu.
Proste, łatwe. Przedwczoraj robiłem odgrzybianie u siebie i nie jest to nic skomplikowanego.
Pozdrawiam

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2005, 15:12:20 »
Sa tez środki które "odpalasz" w zamknietym samochodzie i na obiegu wewnetrznym czyszczą ukł. wentylacji.

macko

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2005, 15:50:20 »
Cytat: kbielaw

Nie trzeba rozbierać samochodu. Wystarczy od strony pasażera odpiąć tapicerke (od strony centralnego panelu), tam jest rurka od "odwadniania" klimy. Wystarczy ją wyjąć z podwozia, przez nią wsunąć maksymalnie rurkęodgrzybiacza i wtrysnąć środek.

to udalo mi sie znalezc w archiwum.
Problem, w tym ze srodek, ktory juz mam nie ma "rurki" (zwykly spray), wiec
potrzebuje sie dostac mozliwie blisko parownika. Jesli to jest trudne, to zmienie srodek.

BTW: z jakiego srodka korzystales? Slyszalem dobre opinie o srodku firmy WURTH.
Uzywal ktos srodka f-my Xeramic (Airco cleaner - o ile dobrze pamietam)?
Moze jakies opinie o srodkach do odgrzybiania?

serwisSJ - czy taka operacja jak opisujesz wystarczy?
Slyszalem, ze grzyby rozwijaja sie wlasnie na parowniku i zeby skutecznie pozbyc sie smrodu, trzeba tam zaingerowac. Z tego co mi powiedziano, przewody wentylacji, to malo.

kbielaw

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maja 2005, 16:09:01 »
Cytat: macko
to udalo mi sie znalezc w archiwum.
Problem, w tym ze srodek, ktory juz mam nie ma "rurki" (zwykly spray), wiec
potrzebuje sie dostac mozliwie blisko parownika. Jesli to jest trudne, to zmienie srodek.

BTW: z jakiego srodka korzystales? Slyszalem dobre opinie o srodku firmy WURTH.
Uzywal ktos srodka f-my Xeramic (Airco cleaner - o ile dobrze pamietam)?
Moze jakies opinie o srodkach do odgrzybiania?

Środek jaki użyłem do swojej klimy to CLIM (ten sam co na: http://glinki.com/?l=5vwtf7 tyle że kupiłem go w sklepie- taniej).
Problem z rurką rozwiązałem tak, że poszedłem do OBI i kupiłem 0,5m wężyka 3mm. Pasuje idealnie.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2006, 22:53:26 wysłana przez Swoop »

dobrus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipca 2005, 00:05:48 »
Hej!
A ile z tym wspólnego mają filtry p/pyłkowe? Nabyłem właśnie drogą kupna 5cio letnią AVE D4D i zapaszek z klimy mnie dobija. Sprawdziłem ofertę Filtrona (mają tam nawet instrukcję obsługi ze zdjęciami jak to wymienić (http://www.wixfiltron.com.pl/filtron/index.php?option=com_wrapper&wrap=Katalog - tu trzeba wybrać...) - koszt około 80 zł. Czy to załatwi sprawę czy coś jeszcze trzeba zrobić? Znalazłem jakis środek A/C Fresh, firma Cyclo - pryska się tym przy wlocie powietrza i cuda podobno działa  :wink: . W Shell autoservis mają taką fajną usługę za około 200 zł - sprawdzenie układu (ultrafiolet), uszczelnianie, uzupełnienie środka chłodzącego, czyszczenie + inne dodatki. Znacie może podobne miejsce gdzie by to można zrobić we Wrocku?

Pozdrawiam, Dobruś
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2006, 22:52:32 wysłana przez Swoop »

Mareczek11

• Gość
Odp: Jak sie dostac do parownika klimy
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Grudnia 2006, 14:17:38 »
Odgrzybianie klimatyzacji to w przypadku toyoty avensis 2003 prosta sprawa.
Kupujesz dobry środek do dezynfekcji z wężykiem do aplikacji pianki dezynfekującej, odkręcasz 1 śrubkę mocującą osłonę schowka pasażera a następnie ją wyciągasz. Wyjmujesz filtr przeciwpyłkowy, który oczyszczasz lub wymieniasz na nowy i zakładasz po przeprowadzeniu odgrzybiania klimy (koszt filtrona to ok. 80 - 90 zł), zamykasz klapkę po filtrze odchylasz dywanik od strony pasażera z lewej strony (nie trzeba nic odpinać). Wyjmujesz z podłogi rurkę gumową odprowadzającą skropliny  i starannie wprowadzasz rurkę odgrzybiacza na głębokość co najmniej 40 cm (czasem trzeba sie trochę natrudzić bo wężyk ma problemy z dotarciem do parownika) no i aplikujesz sporo pianki bo to jest najważniejsze miejsce gdzie gromadzą się grzyby. Potem aplikujesz piankę we wszystkie dostępne kanały wentylacyjne tak aby piana pokazała się przy kratkach wentylacyjnych. Aplikacja od najgłębszych punktów do siebie.
Następnie postępować zgodnie z opisem na opakowaniu dezynfektanta.
Czas pracy 30 minut

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jak sie dostac do parownika klimy
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Kwietnia 2007, 22:08:31 »
Mamy już wiosenkę i przymierzam się do odkarzenia klimy - do tej pory stosowałem różne preparaty w spray'u: Ceramic, CRC, oryginalny srodek Toyotu i efekt był tylko góra przez miesiąc (wtryskiwane na parownik przez rurkę).
Teraz zastanawiam się nad zakupem ciśnieniowego spryskiwacza i 5l. płynu do odkarzania/dezynfekcji (zamiast tradycyjnych środków w sprayu).
W związku z tym mam pytanie - czy ktoś stosował taką metodę odkarzania klimy i jakie macie doświadczenia w tej materii?
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl