Autor Wątek: Nie działa głośnik  (Przeczytany 7339 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kkkprzemek

• Prawie Toyot
Nie działa głośnik
« dnia: 29 Października 2018, 00:58:00 »
Cześć Wam,
szukałem i nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Posiadam Toyotę Auris z 2014 roku TS, hybryda. Wersja Premium + pakiet Style i tech. Mam taki problem, że nie działa mi przedni lewy (od strony kierowcy) głośnik w drzwiach. Zdjąłem tapicerkę, sprawdziłem - głośnik jest sprawny. Nie ma sygnału w kablu. Górny tweeter działa jak i pozostałe głośniki. Pofatygowałem się wyjąć radio i poruszać kostkami z tyłu - bez efektu. Co może być przyczyną? W radiu Toyota Touch - może być uszkodzona końcówka mocy? Jak dla mnie to niemożliwe... to Toyota. Zdarzyło się coś komuś podobnego? Nie wiem jak sobie z tym poradzić....

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Nie działa głośnik
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października 2018, 07:55:32 »
Kabel może być przełamany w miejscu niewidocznym (np. w tej gumie w drzwiach). Trzeba sprawdzić ten głośnik nowym kablem, po prostu puścić na chwilę inny kabel na zewnątrz od radia do głośnika i wtedy będzie na pewno wiadomo co jest uszkodzone.

Offline Paul Luck

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Października 2018, 20:41:25 »
Jeżeli gra wysokotonowy, to znaczy że z radia wychodzi sygnał bo one są razem połączone.
Gdzieś będziesz miał urwany kabelek.

Offline kkkprzemek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopada 2018, 00:56:31 »
Mały głośnik wysoko tonowy jest faktycznie zintegrowany razem z tym w drzwiach na dole. To mi pomogło, bo przy pierwszej próbie miałem go odłączonego. Po drugie doszedłem po kablach co się stało. Dziwna sprawa, ale kable przy kostce były w takim stanie, że się rozsypały. Nie łączyły, dorobiłem nowe. Działa :-) Także warto sprawdzić, czy coś nie działa przez ewentualną wilgoć.

Offline zgorany

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Września 2021, 19:36:41 »
Mam problem z głośnikiem dolnym pasażera. Nie gra. Zdjąłem tapicerkę i ledwo wypiąłem kostkę od głośnika. Jakby cała była zaśniedziała. Część wydmuchałem. Potraktowałem wtyczkę i kostkę kontakt sprayem, ale niestety bez efektu. Jak sprawdzic czy głośnik nie jest spalony? Mam miernik wielofunkcyjny, ale potrzebuje, żeby ktoś mnie poprowadził.

Offline pokakulka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Września 2021, 06:16:34 »
Jedź do jakiegoś sklepu car audio i Ci sprawdzą. Ja tak miałem jak kolega opisuje w pierwszym poscie. Nie działał mi przedni prawy glośnik. Tweeter działał. Wyjąłem głośnik i pojechałem do sklepu gdzie montują audio. Facet sprawdził głośnik- był sprawny. Wziął do ręki miernik i przedzwonił odcinek od tweetera do głośnika. Okazało się że część kabla była całkiem utleniona- prawie rozsypał się w rękach. Wyciął ten kawałek i wstawił nowy. Wszystko zaczęło prawidłowo działać. Także polecam posprawdzać okablowanie bo jak widać marne są te przewody skoro w 4 letnim aucie dzieją się takie rzeczy. Narazie nie wyciągaj głośnika bo będziesz musiał rozwiercać nity a okaże się że to nie glośnik. Wg mnie bardzo małe prawdopodobieństwo, że wyzionął ducha.
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2021, 06:19:47 wysłana przez pokakulka »

Offline zgorany

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Września 2021, 12:25:47 »
Kolego miałeś rację.
Głośnik sprawny - po prostu instalacja jest aluminiowa i nie wytrzymuje  :| do tego jeszcze folia która chroni przed dostaniem się wody do wtyczki nie była podklejona w tym miejscu dokładnie. Po zlokalizowaniu przerwy w przewodzie elektryk zarobił nową wtyczkę i wszystko hula  :grin: :grin: :grin: Dzięki :)

Offline Maverick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Stycznia 2023, 17:29:26 »
Witam wszystkich. Mam podobny problem. Mój głośnik niskotonowy od strony kierowcy przestał dziś prawidłowo działać, słychać go jedynie przy większej głośności radia. Chciałbym sprawdzić połączenie między nim a wysokotonowym. Napiszcie proszę jak zdemontować tapicerkę z drzwi żeby niczego nie połamać... Z góry dziękuję.

Offline pokakulka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Stycznia 2023, 18:18:59 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl