Autor Wątek: Wibracje silnika przy odpalaniu  (Przeczytany 5910 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jardan

• Początkujący
Wibracje silnika przy odpalaniu
« dnia: 04 Listopada 2018, 19:40:25 »
Witam,
jestem posiadaczem Toyoty Prius 3 z 2009r. Przebieg auta to 270tkm. Nigdy nie mialem żadnych problemów az do dzis.
Po 4 dniowym postoju, przy odpalaniu, silnik wpadł w ogromne wibracje, mysłałem ze za chwile "odleci". Przy próbie wrzucenia D lub R; komunikat abym wrzucił P.
Cała sytuacja trwała moze z 20 sekund i pozniej silnik juz chodził prawidłowo, normalnie reagowała skrzynia, mogłem ruszyc do przodu, do tyłu, żadnych szarpnieć, całkowicie prawidłowo.
Co moze byc przyczyną? Mieliscie jakies podobne sytuacje?

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wibracje silnika przy odpalaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada 2018, 19:54:38 »
Kiedyś miałem podobną sytuację w mojej hybrydzie, nie powtórzyła się nigdy więcej. Auto też stało 3-4 dni w wilgotną pogodę w wolnostojącym, nieogrzewanym garażu. Domyślam się, że nie odpalił któryś cylinder. Pamiętam, że czytałem wtedy, że w USA była akcja serwisowa na kolektory dolotowe, w których gromadziła się wilgoć. Niby to poprawili, ale...

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2018, 22:08:45 »
to klasyka, dłuższy postój + wilgoć i tak jest.
Nie przejmuj się jeśli normalnie użytkowany tak nie robi.
Zazwyczaj to trwa 5-10sekund max.
W USA faktycznie na to była akcja.

Offline Janeczek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2018, 02:06:46 »
u mnie tak się zaczął poważny problem zakończony wymianą silnika,
ale przebieg ponad 400 tys , LPG i walnęła uszczelka głowicy + biały dym z rury i ubywanie płynu chłodniczego.
najpierw 1 raz tak zatelepał z 5 sekund w korku, jak sie nagrzał, tylko, że to nie ustąpiło, tylko było już cały czas codziennie, u 2 innych też takie telepanie zakończyło się walniętą UPG i wymianą silnika, ale duże przebiegi na taxi głównie, więc lepiej silnik wymienić od razu.
Jeśli to się będzie powtarzać, to lepiej uważaj. zwłaszcza przy rozruchu spalinowego na postoju u mnie było wyrażne.
Znajdź przyczynę, często EGR brudny, albo nie odbija, może świece.
sprawdzaj plyny zrób test uszczelki.

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2018, 10:17:03 »
Pozwolę sobie wkleić poniżej odpowiedź z innego wątku, ale na ten sam temat:

Też tak miałem. Diagnoza okazała się kosztowna - uszczelka pod głowicą.

Prawdopodobnie załapuje moment odpalenia silnika spalinowego i są w tym momencie problemy z zapłonem. Samo trzęsienie jest od sprzęgła prawdopodobnie, którego tłumik stara się o zredukowanie wibracji wypadniętego zapłonu.

Na dobry początek do sprawdzenia, niekoniecznie w podanej kolejności.
1. Bieżące dokładne sprawdzanie poziomu płynu chłodniczego, nawet najmniejszy ubytek powinien skłonić do szukania przyczyny ubytku.
2. Uszczelka pod głowicą - można użyć testerka (wynik pozytywny to niestety 100% uwalona uszczelka, wynik negatywny, niestety nie eliminuje uwalonej uszczelki).
3. Czyszczenie całego układu dolotowego (przepustnica, kolektor dolotowy, egr wraz z rurą i chłodnicą). Po zdjęciu kolektora można rzucić okiem czy we wlotach do cylindrów nie ma oznak białego nalotu oznaczającego obecność wilgoci
4. Nie zaszkodzi sprawdzić/wymienić świece, zwłaszcza jak od dawna nie były zmieniane. Interwał do świec to jakieś 90000km.
 Rzut okiem na końcówki czy czasami też nie widać oznak wilgoci (biały osad).
5. Techstream i sprawdzenie czy nie pojawia się missfire. Czasami nie ma błędu w komputerze a na podglądzie na żywo widać jak pojawia się missfire.
6. Cewka zapłonowa też może mieć znaczenie.
7. Wtryski.
8. Gdyby trzepanie budą pojawiało się na postoju przy odpalaniu silnika spalinowego, to można wbić wsteczny i przeczekać, powinno się wyciszyć na wstecznym jeśli pochodzi to od tłumika drgań w sprzęgle.

Jeżeli przy czyszczeniu dolotu w kolektorze będą ślady oleju, dobrze jest zamontować Oil Catch Tank. Zawsze to mniej syfu trafi w dolot.
 Wymiana płynu chłodniczego trochę częściej niż podaje producent.
Nie martwić się na zapas uszczelką, często pomaga samo czyszczenie dolotu/egr czy wymiana świec, aczkolwiek w niedalekiej przyszłości to co powoduje te objawy, może wydmuchać uszczelkę.

Sprzedawca, od któego kupiłem mojego Priusa miał identyczne objawy. Nie był wystarczająco dociekliwy i tak przejeździł rok po czym ja kupiłem to autko. Ja już byłem bardziej dociekliwy. Albo człowiek już tak kupił, albo to że olał pierwsze ojawy sprawiło uwalenie uszczelki. Zapchany EGR, olej i wilgoć w dolocie, to zwiększa kompresję i z biegiem czasu pewnie uszczelka nie wytrzymała. To taka moja teoria. Nie jestem mechanikiem i opisuję tylko to co mnie spotkało i co się dowiedziałem zgłębiając moją dolegliwość.

Finalnie sprawa skończyła się wymianą uszczelki pod głowicą w serwisie ASO finansowaną przez poprzedniego właściciela więc odszedł mi temat opłacalności, aczkolwiek moja Toyotka ma już nabite około 300tkm, co tak przy okazji też wydało się w ASO przy wstawieniu go na naprawę uszczelki. No i oczywiście kompleksowe czyszczenie dolotu, egr tak jak opisywałem wcześniej. Zamontowany też właśnie catch tank (koszt na alledrogo to okolice 100-150 złotych i do środka czyścik druciany, 2,5pln za trzy sztuki do mycia garów co znacznie zwiększa sprawność całości). Po 1000km wylewam z tego !! pół szklanki syfu !!

Przy tej okazji wyrażę co nieco o serwisie ASO, bo po ich naprawie uszczelki jednak ciągle widziałem jak ubywa płyn chłodniczy. Po tygodniu mniej więcej znalazłem usterkę, wtedy to już był pełny przelot i co wlałem to wylatywało z pompy. Po zdjęciu okazało się, że uszczelka pompy jest kompletnie zniszczona, widać jakby była poszarpana, podziabana może czymś przy demontażu, trudno mi powiedzieć, i w jednym miejscu przecięta całkiem. Kompletnie niezrozumiałe dla mnie jest, jak można było założyć zniszczoną uszczelkę. Przy kwocie na fakturze za same uszczelki około 1300 ktoś pożałował 39 złotych na nową uszczelkę pompy. I to jest !! ASO !! co powinno się kojarzyć z najwyższym profesjonalizmem usługi.

Pozdrawiam
Andrzej

Offline Janeczek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudnia 2018, 22:16:48 »
ciekawy patent ten catch tank  :good:  <kawusia>, na świeży silnik roczny też ma to sens (czy się tak samo syfi), czy raczej na większe przebiegi ?
i gdzie to się montuje ? rozumiem, że opróżnianie z syfu jest proste i łatwe ?

uszczelka walnęła od czego w końcu ?
bo mi też i zastanawiam się nad przyczyną...
od nawalonego nagaru ?
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2018, 22:19:33 wysłana przez Janeczek »

Offline tomaszeset

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudnia 2018, 09:04:09 »
Który catch tank najlepiej pasuje do priusa 3?

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudnia 2018, 10:49:21 »
Panowie a oleje jakie stosowaliście? Oryg Toyoty czy zamienniki i wg własnego widzimisie lepkość?

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudnia 2018, 14:13:25 »
Catch tank wpina się między zaworek odpowietrzający silnik a kolektor dolotowy. Ja użyłem długich węzy i fizycznie umieściłem go tak jak na większości filmów na youtube, między inwerterem a błotnikiem. Ani w nowym ani w starym nie powinien zaszkodzić, chyba, że ktoś źle zamontuje i będą niedrożne węże. Czy nowy, czy stary silnik, syfu będzie podobnie.

Opróżnianie catch tanka jest tak proste jak sobie go ktoś zamontuje. Jak przy montażu uwzględni się, że trzeba to opróżniać to pewnie będzie łatwo, a jak ktoś zamontuje w ciężko dostępnym miejscu to sam sobie robi kłopot.

Dlaczego poszłą u mnie uszczelka nie wiem. Nikt z ASO tego nie powiedział, pewnie sami nie wiedzieli. Ja stawiam, że ten syf co normalnie z silnika wraca do dolotu a następnie do cylindrów, zwiększa kompresję. Opary oleju i wilgoć z powietrza są niekompresowalne, co znaczy, że zwiększa się ciśnienie w komorze spalania. Na początku nic się nie działo, ale pod 300tkm uszczelka już może nie wytrzymała. To taka moja teoria. Dużo jest wpisów na różnych forach o padających uszczelkach w okolicy 300tkm przebiegu.

W moim egzemplarzu za mojej kadencji olej jeszcze nie był zmieniany. Miałem fakturę z ASO na zmianę oleju na 5w30 niedawno (sam olej jeszcze czyściutki był), sama procedura wymiany uszczelki pod głowicą też przewiduje wymianę oleju, aczkolwiek tej pozycji na fakturze już nie było.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2018, 14:16:45 wysłana przez internista »

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Grudnia 2018, 15:42:02 »
W instrukcji jest wyraźnie napisane 0W20.
W poście w dyskusji o olejach wyraźnie podałem, że żaden zamienny olej nie ma nawet podobnej specyfikacji, co olej produkowany na zlecenie Toyoty.
Niektórzy dalej coś tam o normach gadają, a te normy to są tyle warte co normy VW.
Nie twierdze, że to mogło być od tego, ale jak coś pisze producent z Japonii to już się nauczyłem w życiu, że trzeba taki dać aby mieć spokój i następny użytkownik też miał spokój.

Offline zurdar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Grudnia 2018, 07:20:32 »
Poniżej bardzo obszerny wątek w tym temacie. Sam przymierzałem się do separatora oleju, ale parę razy kontrolnie ściągałem przepustnicę i nie znalazłem tam niczego niepokojącego. To dużo zależy od sposobu użytkowania auta. Krótkie trasy i wiecznie niedogrzany silnik sprzyjają zbieraniu się wilgoci. Ja codziennie pokonuję 2x30km i w takiej sytuacji problem nie występuje. Trzeba jednak pamiętać że te objawy mocno dają po d.... uszczelce głowicy więc zainwestowanie tych paru złotych może się opłacić.

https://priuschat.com/threads/oil-catch-can-eliminate-that-knock.179588/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl