Autor Wątek: Przyspieszenie w hybrydzie  (Przeczytany 20367 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
Przyspieszenie w hybrydzie
« dnia: 10 Listopada 2018, 17:23:27 »
Pytanie do osób posiadających dłużej hybrydę. Jak to jest z tym przyspieszeniem? Z jednej strony na początku miałem wrażenie że hybryda przyspiesza bardzo dynamicznie po dociśnięciu gazu. Z drugiej po kilku tygodniach jej użytkowania przestałem jakby czuć to przyspieszenie widzę je dopiero jak spojrzę na licznik. Wy też tak mieliście po pewnym czasie? Jak przyspieszacie hybrydą? Wcześniej jeździłem manualem i to jednak troche inaczej wygląda.

Kolejna kwestia to brak wskazania temperatury silnika. Po jakim czasie od uruchomienia mozna cisnąć 'gaz do dechy' żeby nie 'zakatować' zimnego silnika?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Przyspieszenie w hybrydzie
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2018, 18:53:12 »
Przyspieszanie w hybrydzie polega na tym, że silnik spalinowy wychodzi swobodnie na wysokie obroty przekazując różnicę na generator, który zasila silnik elektryczny.  Obroty obydwu jednostek sumują się, co daje bardzo płaską charakterystykę momentu w szerokim zakresie obrotów.  Czyli mało spektakularnie ale skutecznie - w efekcie auto ze stukonnym silnikiem wolnossącym i ważące tyle co kompaktowy diesel rozpędza się z 60 do 100 km/h w około 7 sekund.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada 2018, 19:06:25 »
No i cały moment obrotowy dostępny jest praktycznie od razu.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada 2018, 19:09:37 »
Kolejna kwestia to brak wskazania temperatury silnika. Po jakim czasie od uruchomienia mozna cisnąć 'gaz do dechy' żeby nie 'zakatować' zimnego silnika?
Jak zacznie dmuchać ciepłym z nawiewów

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopada 2018, 10:13:26 »
Pytanie do osób posiadających dłużej hybrydę. Jak to jest z tym przyspieszeniem? Z jednej strony na początku miałem wrażenie że hybryda przyspiesza bardzo dynamicznie po dociśnięciu gazu. Z drugiej po kilku tygodniach jej użytkowania przestałem jakby czuć to przyspieszenie

Ja miałem podobne odczucie. Gdy któregoś razu przesiadłem się z P3 do Corolli e12, (którą przez 4 lata jeżdziłem wtedy e12 wydawała mi się dość dynamiczna) to wydawało mi się że jadę maluchem. Myślę że szybko przyzwyczajamy się do lepszych osiągów, i stąd to wrażenie po pewnym czasie jakby auto było wolniejsze

CosaNostra

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2018, 18:59:11 »
Jak to jest z tym przyspieszeniem?
11,4 s do 100km/h więc szału nie ma. Do jazdy po mieście wystarcza ale mogłoby być lepiej.

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopada 2018, 14:54:34 »
Jak zacznie dmuchać ciepłym z nawiewów
Czy oby na pewno ? Moim zdaniem to dopiero płyny masz rozgrzane a do rozgrzania silnika jeszcze trochę daleko.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopada 2018, 15:56:52 »
Nie zapominajmy o przycisku 'Power', szczególnie na trasie poza miastem. Odrobinę, ale zawsze, ta krzywa nam odczucia poprawia.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopada 2018, 16:02:09 »
W nowej Corolli (IV gen.) tryb ECO będzie się zachowywał dokładnie tak jak aktualny tryb Standard ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Listopada 2018, 16:38:42 »
Nie zapominajmy o przycisku 'Power', szczególnie na trasie poza miastem. Odrobinę, ale zawsze, ta krzywa nam odczucia poprawia.
To nie tylko odczucia.  Wyższa czułość i szybkość reakcji na gaz zapewne pozwala oszczędzić dodatkowe 0,1-0,2 s a to przy prędkościach wyprzedzania oznacza zakończenie manewru dobre kilka metrów wcześniej, co może czasem zrobić różnicę.

Niewątpliwą zaletą hybrydy jest stabilność parametrów - wciskamy gaz i w około 7 sekund przyspiesza z 60 do 100.  W spalinowych manualach, nawet o znacznie wyższej mocy taki lub lepszy wynik wymaga głębokiej redukcji do 3-go albo nawet 2-go biegu.  Tu nie ma ryzyka że się nie trafi z redukcją i trzeba będzie dodatkowo redukować w trakcie manewru albo wrzucać wyższy bo bieg okazał się za krótki.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Listopada 2018, 18:02:22 »
Już niedługo i te 7 sekund będzie od 0 do 100 w corolli

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Listopada 2018, 19:19:03 »
Wreszcie !

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Listopada 2018, 19:38:02 »
Wreszcie !
Często tego potrzebujesz? Gdzie tego używasz? ;)

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Listopada 2018, 20:34:55 »
Ja tylko cieszę się z radości kolegi Stivo ;) Odpowiadając na pytanie: nie, nie często tego używam. Bardziej mi zależy na porządnym momencie obrotowym przy niewysokich RPM, czego benzyniakom Toyoty brakuje aby posuwać w spokoju na autostradzie ;)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Listopada 2018, 21:17:13 »
tu już elektryk będzie do 120km/h dawał z siebie wszystko by pomóc spalinie. Nie jak obecnie do miejskiego poruszania się wirtualne biegi, o połowe cichsze wycie i łopatki :D Prawie jak sportowa fura :P
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2018, 21:44:11 wysłana przez Stivo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl