Autor Wątek: Prośba o ocenę oferty - Auris II TS  (Przeczytany 7856 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Prośba o ocenę oferty - Auris II TS
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Listopada 2018, 16:00:44 »
wyprzedza hybrydy (corollę i aurisa ) jak chce i kiedy chce . Yaris 205Nm
 ,auris hybryda 142Nm 
Skoro już tak porównujesz to co powiesz na to, yaris ma 12V, a auris 600V ;) Więc Auris bierze Yarisa jak chce i kiedy chce.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Listopada 2018, 18:04:27 »
W Aurisie z 2008 roku więc ts nie było. Jesień i jazda do 130 raczej spokojna bo trasa rzeszów-warszawa niezbyt pozwala na szaleństwa. DOpiero przed radomiem i na ekspresówce więc już końcówka. Normalnie spokojnie poniżej 6L dało się zejść.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Listopada 2018, 23:28:13 »
W Aurisie z 2008 roku więc ts nie było. Jesień i jazda do 130 raczej spokojna bo trasa rzeszów-warszawa niezbyt pozwala na szaleństwa. DOpiero przed radomiem i na ekspresówce więc już końcówka. Normalnie spokojnie poniżej 6L dało się zejść.

Dzięki. Informacja na mobile.de wskazuje, że spalanie Aurisa I 2.0 D4D to  4,9/7,2/5,7(trasa/miasto/średnie), natomiast Aurisa II 2.0 D4D TS to odpowiednio 4,0/5,4/4,5. Zgodnie z fabrycznymi danymi różnica jednak jest dość duża.

Ciekawy wątek na ten temat: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=40182.0

Też tam chyba pisałeś.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2018, 23:35:42 wysłana przez al2357 »

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Listopada 2018, 18:39:09 »
Jednak jadę oglądać/testować 1.4 D4D bo nie znalazłem fajnego 2.0. Są jakieś rzeczy, na które powinienem zwrócić szczególną uwagę przy tym silniku/modelu? Znalazłem na forum wątek o wibracjach przy ok 2000 obrotów - jeśli dobrze pamiętam. Byłoby coś jeszcze?

Poniżej są 2 ciekawe oferty:

- 2015 / 64,500km - https://mobile.de/248CMP
- 2016 / 57,000km - https://mobile.de/248CMQ

Młodszego raczej nie zdążę sprawdzić w tym tygodniu chociaż jest tańszy, miał tylko jednego właściciela i ma mniej przejechane.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Listopada 2018, 20:09:15 »
Osobiście jechał bym oglądać tą nowsza po lifcie. Jeżeli chodzi o silnik to daje radę. Przy takim przebiegu nic nie powinno się dziać. Jak była serwisowana i nie była bita to można brać w ciemno

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Listopada 2018, 20:21:01 »

Jeszcze nie wiem - muszę się przejechać. Głównie mi zależy na pakowności, niezawodności i oszczędności.

Tutaj nie przyspierza najgorzej - https://www.youtube.com/watch?v=ok7wm1aWAhY - chociaż zakres obrotów to 3-4k.

Osobiście jechał bym oglądać tą nowsza po lifcie.
Też tak się zastanawiałem ale trochę kiepsko z dojazdem bo raczej nie mam całego dnia na podróż. Ale jak na Niemcy to cena w miarę okazyjna.

Poza tym ta po lifcie ma Euro6(przed Euro5). Nie wiem, może ma kolejne 'ulepszenia', które marginalnie poprawiają jakość spalin ale pogarszają pracę silnikia - nie wiem, to tylko domysły ;-).
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2018, 15:11:47 wysłana przez fazibazi »

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Listopada 2018, 11:39:12 »
To że silnik ma normę Euro 6 nie znaczy że będzie gorzej pracował, a może sie okazać zupełnie na odwrót. Tym bym się nie sugerował. Też bym brał tylko po-liftową

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Listopada 2018, 13:11:08 »

1) Zgadzam się, bardzo chętnie kupiłbym hybrydę ale dla mnie są trochę za drogie. Może za 3 - 4 lata.
2) Raczej unikam biegania w miastach i po ulicach. Zdaję sobie sprawę, że niektórzy nie mają takiego wyboru.
3) Po co obrażać  :| ?
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2018, 15:10:51 wysłana przez fazibazi »

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Listopada 2018, 14:14:23 »
On już wie po co.
Aha, sorry, myślałem, że to było do mnie bo zanieczyszczam powietrze biegaczom ;-).

Rozumiem obie strony bo diesle śmierdzą, szczególnie mój 1.6 TDI. Z drugiej strony takiej oszczędności jak w małym dieslu nie znalazłem w żadnej benzynie. Z trzeciej, im więcej filtrów tym więcej kłopotów, cudowny update VW nazywany czasami 'ulepszeniem', zgodnie z wieloma opiniami w internecie, szkodzi silnikom - w szczególności DPF i EGR.

Jest nadzieja, że sytuacja się poprawi jak więcej firm zacznie produkować hybrydy i samochody elektryczne bo narazie ceny zwalają z nóg.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Listopada 2018, 15:32:47 »
Jest nadzieja, że sytuacja się poprawi jak więcej firm zacznie produkować hybrydy i samochody elektryczne bo narazie ceny zwalają z nóg.
Porównywalne do Aurisa Hybrid diesle (110-120 KM w automacie) są akurat przeważnie droższe.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Listopada 2018, 18:19:53 »
Jeśli chodzi o zakup nowego to taniej wychodzi hybryda bo już masz w pakiecie przekładnie planetarną (4k zł) a z silnikiem wysokoprężnym zasprzęglić się Jej nie da (przynajmniej tak było jak ja wybierałem. Wydaje mi się że musisz przemyśleć tak naprawdę jakie trasy i w jakich warunkach chcesz pokonywać. Ja po zakupie swojej hybrydy nic innego nie wybiorę. Następny będzie albo prius plug in albo corolla o ile powstanie w wersji plug in bo platforma jest ta sama. Na początku miałem mieszane uczucia i do "wycia" (choć miernik hałasu pokazywał mniej db aniżeli w 2.0 D4D) ale obecnie już to lubie a może nie tyle co lubię a mi to kompletnie nie przeszkadza. Interesuję się bardzo motoryzacją i inne grupy produkującę hybrydy są kilka lat za Toyotą (pomijając BMW bo korzystają za opłatą z tego samego napędu jak i3 jak i również i8, w końcu dwa koncerny zrobiły to razem)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl