Autor Wątek: Kupno corolli 1.6, montaż lpg, kilka pytań  (Przeczytany 1151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nikodem239

• Początkujący
Kupno corolli 1.6, montaż lpg, kilka pytań
« dnia: 15 Listopada 2018, 19:16:49 »
Witam, chciałbym kupić sobie autko do max 9K z gazem. Miesięcznie 300-400km, głównie miasto. Na wyznafcach chłopaki polecili mi bym szukał czegoś bezawaryjnego jak toyota. A myślałem wcześniej nad e46, mazda 6, mondeo mk3, vectra b. Znalazłem sobie taki egzemplarz z niemiec:
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-corolla-bogata-wersja-climatronic-fotel-alu-ID6BsXnj.html?
Mam do niego 50km, ale że jestem żołnierzem wot mogę pojechać tam pociągiem za 5zł w dwie strony  :grin:
Podobno ta toyota jest trochę za tania?
Czy to prawda że przy tym silniku wystarczy zmieniać tylko olej, filtr oleju i powietrza? I czasami padnie jakaś  cewka zapłonowa, a jej koszt to około 150zł?
Czy ten silnik ma prostą konstrukcję, i można się na nim uczyć mechaniki?
Ile kosztuje założenie gazu? Dużo osób twierdzi że ten silnik do tego się nie nadaje. Ale ten kto mam założony mówi że nie ma problemu. W sumie jeszcze nie wiem czy bym zakładał gaz przy takim małym przebiegu rocznym, ale zawsze na gazie można sobie pojeździć dla zabicia nudy i po podróżować.
Jakie są koszta OC? Ojciec za polo 1,4 75km płaci 600-700zł. Ja bym był współwłaścicielem, ale mam 15% zniżki za skuter.
Czy seryjne nagłośnienie jest w miarę ok. Czy działają płyty CD nagrywane samodzielnie? Pewnie bym wstawił jeszcze jakieś radio z ekranem i navi z aliexpress.
Może jest coś szczególnego na co trzeba zwrócić uwagę.
Liczyłem że koszt auta to jakieś 6500zł, rejestracja 256zł, oc 700zł, zmiana filtrów i oleju 200zł, opony zimowe z felgami 800zł. Razem około 8,5K. Czyli się mieszczę w budżecie. A na wiosnę bym dozbierał pieniędzy i założył bym może gaz.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2018, 19:32:17 wysłana przez nikodem239 »

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kupno corolli 1.6, montaż lpg, kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada 2018, 08:13:21 »
Za zdrowy egzemplarz takiej zapłacisz dwa razy więcej. Aż trudno sobie wyobrazić co to za dramat musi być, skoro przyjechała z Niemiec i przy takiej cenie jeszcze handlarzyna zarobi.
Wybór modelu dobry. Wybór egzemplarza - tu już gorzej.
myślałem wcześniej nad e46, mazda 6, mondeo mk3, vectra b
Te 3 ostatnie to już chyba rdza zchrupała :)
Czy to prawda że przy tym silniku wystarczy zmieniać tylko olej, filtr oleju i powietrza? I czasami padnie jakaś  cewka zapłonowa, a jej koszt to około 150zł?
Trzeba jeszcze tankować i czasem przepali się jeszcze żarówka w desce rozdzielczej ;)
IMHO nie masz szans z rejestracją i zakupem kupić zdrowej E12 w Twoim budżecie. Już sama cena zakupu go przekroczy.
Jeśli chodzi o OC, to chyba nikt nie odgadnie ile Cię wyniesie - najlepiej skorzystać z jakiegoś kalkulatora.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl