Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 973309 razy)

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #285 dnia: 05 Marca 2019, 14:58:06 »
też ciekawe porównanie (zauważyłem, że Ukraińcy b. fajnie testują samochody, jest tam dużo cennych informacji)

https://www.youtube.com/watch?v=-RcNMbO2eqc&pbjreload=10

Offline Marcs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #286 dnia: 05 Marca 2019, 20:44:50 »
Pytanie do posiadaczy nowej RAV4 w wersji hybrydowej. Jaką prędkość max. wam się udaje utrzymywać na silniku elektrycznym? Oraz przy jakiej temperaturze silnika załącza się silnik elektryczny.

W mieście do około 60 km/h. Na trasach szybkiego ruchu jak się go rozbuja to nawet i około 80 km/h potrafi przez chwile lecieć na akumulatorach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wywołałem temat ale chciałem się dowiedzieć z jaką prędkością można jechać ze wspomaganiem silnika elektrycznego. Nie w samym trybie EV. U mnie w RAV IV generacji jest to prędkość max. 80km/h. Jak dla mnie trochę mało, brakuje minimum 90km/h. I dla mnie jest to największe ograniczenie tego samochodu. Kolega ma mondeo hybrid i tam bez problemu śmiga 90-100km/h. Co ciekawo ford podaje, że w trybie elektrycznym Mondeo może rozpędzić się maksymalnie do 135 km/h. Koledze przy 100-110km/h załacza się już silnik spalinowy definitywnie. U mnie niestety od 80km/h. Zastanawiam się czy w nowej RAV4 jest z tym lepiej.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #287 dnia: 06 Marca 2019, 11:18:14 »
po przekroczeniu prędkości mniej więcej 45 km/h po tym jak wymusiłem  pracę w trybie EV pojawił się komunikat, że została przekroczona prędkość i tryb EV został wyłączony.
dziś rano jadąc do pracy przećwiczyłem temat i - moim zdaniem - ten komunikat pojawia się po przekroczeniu 25 km/h.
Mówimy tu o trybie EV.
Dla mnie jest to w sumie mało istotne - z mojego punktu widzenia ten tryb powinien być używany w miejscach, gdzie np. z premedytacją chcemy jechać cicho lub nie smrodzić.
Trzeba też pamiętać, że jak bateria nie jest naładowana, to nie ujedziemy tak zbyt daleko.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #288 dnia: 10 Marca 2019, 13:22:39 »
Tak jeszcze przy okazji: czy gen.4 też ma pokrywę silnika, tylną klapę i błotniki przednie z aluminium ?
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2019, 13:24:50 wysłana przez bankroot »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #289 dnia: 10 Marca 2019, 16:40:02 »
Nie mam pojęcia ale pierwsze słyszę, żeby miała więc wątpię bo pewnie producent by się chwalił.
My Toyota is Fantastic :)

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #290 dnia: 10 Marca 2019, 18:04:24 »
generacja V ma a producent się nie chwali. :roll:
Czym tu się chwalić "bajdełej" ? To raczej jako ciekawostka ....
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2019, 18:08:20 wysłana przez bankroot »

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #291 dnia: 10 Marca 2019, 19:57:27 »
Czy ktoś zamówił, albo  chociaż zapytał o możliwość kupienia dojazdówki? Bo rozumiem, że wszyscy standardowo odbierają auto tylko z zestawem naprawczym... Ja bym wolał dojazdówkę mieć. Pytanie czy można ją dokupić i za ile.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #292 dnia: 10 Marca 2019, 21:15:15 »
Na razie nie mają jako akcesoria, jak będzie - zapłacisz krocie. To ta sama dojazdówka co w gen. 4

Ja kupiłem w znanym serwisie aukcyjnym.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #293 dnia: 10 Marca 2019, 21:51:26 »
Czym tu się chwalić "bajdełej" ?

Spytaj Audi.. u nich przez lata był to "selling point".
My Toyota is Fantastic :)

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #294 dnia: 10 Marca 2019, 21:52:23 »
Na razie nie mają jako akcesoria, jak będzie - zapłacisz krocie. To ta sama dojazdówka co w gen. 4

Dzięki za info.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #295 dnia: 11 Marca 2019, 16:36:29 »

Dzięki za info.

Czekaj, ale jaka różnica z dojazdówką, a zestawem naprawczym? Dla mnie żadna

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #296 dnia: 11 Marca 2019, 16:55:57 »
Pytanie do posiadaczy nowej RAV4 w wersji hybrydowej. Jaką prędkość max. wam się udaje utrzymywać na silniku elektrycznym? Oraz przy jakiej temperaturze silnika załącza się silnik elektryczny.

W mieście do około 60 km/h. Na trasach szybkiego ruchu jak się go rozbuja to nawet i około 80 km/h potrafi przez chwile lecieć na akumulatorach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wywołałem temat ale chciałem się dowiedzieć z jaką prędkością można jechać ze wspomaganiem silnika elektrycznego. Nie w samym trybie EV. U mnie w RAV IV generacji jest to prędkość max. 80km/h. Jak dla mnie trochę mało, brakuje minimum 90km/h. I dla mnie jest to największe ograniczenie tego samochodu. Kolega ma mondeo hybrid i tam bez problemu śmiga 90-100km/h. Co ciekawo ford podaje, że w trybie elektrycznym Mondeo może rozpędzić się maksymalnie do 135 km/h. Koledze przy 100-110km/h załacza się już silnik spalinowy definitywnie. U mnie niestety od 80km/h. Zastanawiam się czy w nowej RAV4 jest z tym lepiej.

To co czytam to powiem panowie hybryda nadaje idealnie tylko PO MIEŚCIE  ze względu na korki gdzie my stoimy, a mniej trujemy na świeżym powietrzu. Ja jestem użytkownikiem hybrydy gdzie bardzo często w takim dniu jeżdżę po mieście gdzie trzeba wozić dzieci do szkoły czy do przedszkola i trzeba jechać do punktu B , C i D czyli praca i z mojego doświadczenia wynika to że w porównaniu Diesla to padaka (większe koszty eksploatacji czyli często trzeba wymieniać części niż w przypadku benzyniaka). W Przypadku Hybrydy i bez Hybrydy to więcej będziemy zamartwiać z rozrusznikiem. Zgadzam się z tym gościem do 80 km/h daje radę EV, ale w przypadku z górki , a na prostej równej do 70km/h i w górkę do 50 km/h czy nawet mniej zależy jakie wniesienie w %. Jeśli jak rozgrzewa silnik żeby już się włączył EV to u mnie załączał jak wskazówka była w połowie do drugiej kreski od początku czyli mniej więcej 45 stp. bez włączenia Auto z nawiewu ,  a inaczej  zimą np . włączam auto 24 stp. bez klimy to już niestety dogrzewa do połowy czyli 90 stp. Jeżeli komuś zależy powyżej 90 km/h na EV to pozostaje w pełni elektryczny samochód czyli Tesla czy Jaguar i wkrótce Audi . Kto ma większą kasę niech kupi, ale czy zwraca się po kilku latach? Tego nie widzę w rachunkach na plusie. To dopiero początek.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: 11 Marca 2019, 17:35:44 »
Czekaj, ale jaka różnica z dojazdówką, a zestawem naprawczym? Dla mnie żadna
Poczekaj aż rozleci się opona, wtedy zobaczysz. Szczególnie jak będziesz się spieszył.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #298 dnia: 11 Marca 2019, 17:36:31 »
to nowa ravka ma jakieś blachy zewnętrzne z amelinium? stawiał bym na plastik; jeśli jednak są aluminiowe, to jest największy progres w stosunku do czwartej generacji.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #299 dnia: 11 Marca 2019, 18:07:32 »
to nowa ravka ma jakieś blachy zewnętrzne z amelinium?
To, że maska i klapa zewnętrzna jest z Al dowiedziałem się z jakiegoś ukraińskiego testu.
Używałem tej wiedzy w jakiś komentarzach do ludzi, którzy za główną wadę samochodu uważają tzw. patyk (czyni to nawet słynny Zachar). Stosowanie siłownika do maski ważącej tyle co nic to jakaś paranoja (więcej siły potrzeba do pokonania oporu takiego siłownika niż podniesienie takiej maski).
Błotniki sprawdziłem wczoraj sam. Miernik grubości lakieru na plastiku raczej nic nie pokaże, mój pokazywał Al i 160 mikronów .....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl