Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 974435 razy)

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #465 dnia: 04 Kwietnia 2019, 21:40:07 »
1.5 w SUVie... Dlatego m.in. wybrałem RAV4 - wolnossący 2,5 litrowy silnik, a nie jak od Seicento.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #466 dnia: 04 Kwietnia 2019, 22:10:13 »
Dokładnie , bo dla mnie to nieporozumienie z takim silnikiem bo to wygląda " a czemu tak pusto pod maską?"

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #467 dnia: 05 Kwietnia 2019, 06:55:04 »
w hybrydowej CR-V jest wolnossący 2.0, trochę Was poniosło ....

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #468 dnia: 05 Kwietnia 2019, 07:01:39 »
Honda jeśli chodzi o wyposażenie zdecydowanie na plus .
Nawigacja , Android auto , car play , mniejszy bagażnik. Niemniej jednak w czasie 40 minutowe jazdy nie udało mi się zejść po niżej 9.8 l/ km oczywiscie nie jadąc ekologicznie. Być może startowalem z zimnym silnikiem. Za to w rav4 bez problemu 6-7 litrów. Handlowiec stwierdził że na trasę zdecydowanie oszczedniejszy silnik1.5.

Nikogo nie poniosło.. jak wynika z tego wpisu, hybrydowa CRV dość sporo pali a polecaną alternatywą do jazdy pozamiejskiej jest półtoralitrowy bzyczek..

https://www.honda.pl/cars/get-a-brochure/_jcr_content/par1/textcolumnwithimagem_10/textColumn/richtextdownload_559/file.res/CRV_specyfikacja_2019.pdf
My Toyota is Fantastic :)

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #469 dnia: 05 Kwietnia 2019, 08:39:49 »
Rzeczywiście, nie doczytałem tego istotnego zdania o radach handlowca.
Skupiłem się na tym, że jesteśmy w wątku -bądź co bądź - o samochodzie hybrydowym.
Przepraszam i obiecuję czytać posty z większym zrozumieniem.

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #470 dnia: 05 Kwietnia 2019, 09:42:45 »
Zapewne oszczędnie operujac gazem w CR-v hybrid i być może na dłuższym dystansie uda się osiągnąć znacznie lepszy wynik spalania. Nie mniej jednak na pewno Rav4 hybrid jest oszczędniejszy i w mojej ocenie łatwiej osiągnąć dobry wynik bez skrajnych wyrzeczeń. Dynamiczne przyspieszanie od zera w Crv w mojej ocenie też powoduje znaczny hałas . Aczkolwiek wyposażenie, kolorystyka nadwozia , wyciszenie wnętrza, nawigacja -w  podobnym pułapie cenowym jest na korzyść Crv.
Napęd jednak wg mnie zdecydowanie Rav4.
 Ostatnio tj. od 1 kwietnia Toyota Poland wstrzymala rabaty dla firm gdyż podobno nie nadąża z produkcją.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #471 dnia: 05 Kwietnia 2019, 13:05:09 »
Oszczędności są, ale trzeba trasę wytyczać przez małe miasteczka, wtedy w miejscach ograniczeń prędkości, samochód podjeżdża   
te odcinki na energii elektrycznej, to niewątpliwie zbija zużycie paliwa na całej trasie, ale wystarczy jeden wjazd, na autostradę i zużycie paliwa drastycznie skacze nawet o 2 litry.
Niewątpliwie jest to samochód dla ludzi, którzy się nigdzie nie spieszą,  :o lubią wolną jazdę  na drogach z ograniczeniami prędkości, z delikatnym muskaniem pedału gazu. :good:
Turlając się podrzędną drogą prawie bezszelestnie, podziwiamy widoki, a prawą rękę można trzymać na kolanie pasażera.  <zalamka>
Ostatnio tj. od 1 kwietnia Toyota Poland wstrzymała rabaty dla firm gdyż podobno nie nadąża z produkcją.
Nachalna reklama  nie tylko telewizyjna odnosi sukces.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2019, 13:20:19 wysłana przez animuss »

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #472 dnia: 05 Kwietnia 2019, 20:39:45 »
To prawda reklama uderza w nas wszędzie - bilbordy, internet , FB.
Szkoda tylko, że w Polsce wysoka akcyza psuje ceny, a i podejście Toyota Motor Poland jest bardzo marketingowe. Wydaja dużo na reklamy,
a finansowanie niezbyt zachecające i niestety gorsze jak w Europie, wersja Selection w testach zagranicznych ma np lusterko wsteczne z podglądem kamery- u nas brakuje.
Jak porównuje wersję IV to starsza wersja miała skórzane fotele i koło zapasowe, teraz odchódzono tego rodzaju wyposażenie. Komplet kół zimowych kosztuje 7100 zł
Cena też niezbyt atrakcyjna. Czy ktoś ma doświadczenia z nieoryginalnymi felgami - czy może być kłopot z pasowaniem czujników ciśnienia?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #473 dnia: 05 Kwietnia 2019, 22:34:58 »
Problemów nie ma, ale trzeba wiedzieć co kupić, co do czego pasuje, zwłaszcza że to nowy model, będzie drogo i mało tego pewnie.

Najlepiej przy nowym modelu auta, to zwalić gumy letnie sprzedać, kupić  całoroczne, zapomnieć o zmianie opon, ale trzeba co jakiś czas sprawdzać ich stan i wyważać regularnie.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #474 dnia: 06 Kwietnia 2019, 06:40:00 »

Najlepiej przy nowym modelu auta, to zwalić gumy letnie sprzedać, kupić  całoroczne, zapomnieć o zmianie opon, ale trzeba co jakiś czas sprawdzać ich stan i wyważać regularnie.

A na jakich oponach wyjeżdża z salonu nowa Ravka?

Druga opcja to rezygnacja z zakupu drugiego pełnego kompletu kół i zmiana opon na oryginalnych felgach. Ja tak zrobiłem i nie widzę minusów tej operacji, a plusem jest znaczna oszczędność kasy przy cenach felg 18".

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #475 dnia: 06 Kwietnia 2019, 17:18:38 »
Zimówki i letnie na tych samych felgach to dle mnie najlepsze rozwiązanie. Nie trzeba wydawać kasy na felgii, na zmianę kół i tak jeżdzę do gumiarza.
Przy całorocznych oponach tez trzeba je zamieniać miejscami, a maja wszystkie wady opon letnich i zimowych i tylko niektóre  ich zalet.

Dlatego wytargowałem z Toyoty zimowe jako gratisy.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #476 dnia: 06 Kwietnia 2019, 18:00:13 »
A na jakich oponach wyjeżdża z salonu nowa Ravka?

Zawsze na letnich, nawet zimą.
Mam 2 komplety kół, auto ma możliwość zapamiętania 2 kompletów czujników, jedyny mankament to trzeba koła ładować do bagażnika, a nie są małe, zajmują powierzchnię całego tyłu. 
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2019, 18:03:39 wysłana przez animuss »

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #477 dnia: 06 Kwietnia 2019, 20:43:42 »
Na CRV narzekają strasznie amerykanie, jeden z silników ma problem:
https://www.crvownersclub.com/forums/137-2017-present-official-specs-features-etc-gen-5/195127-oil-dilution-associated-matters-_-volume-1-a.html
z którym Honda nie może sobie poradzić już od poprzedniej generacji.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #478 dnia: 06 Kwietnia 2019, 21:39:52 »
Na CRV narzekają strasznie amerykanie, jeden z silników ma problem:
https://www.crvownersclub.com/forums/137-2017-present-official-specs-features-etc-gen-5/195127-oil-dilution-associated-matters-_-volume-1-a.html
z którym Honda nie może sobie poradzić już od poprzedniej generacji.

Chodzi o silnik 1.5 turbo, ten sam polecany przez handlowca.. beware!

https://www.consumerreports.org/car-repair-maintenance/honda-cr-v-affected-by-engine-trouble/

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #479 dnia: 06 Kwietnia 2019, 21:45:59 »
Komplet kół zimowych kosztuje 7100 zł
Cena też niezbyt atrakcyjna. Czy ktoś ma doświadczenia z nieoryginalnymi felgami - czy może być kłopot z pasowaniem czujników ciśnienia?

Z zamiennikami możesz bez problemów z montowaniem czujników nawet używanych , ale nie wiem czy sens jeśli komuś przeszkadza kontrolka na desce. Kupiłem oryginały przedliftowe alufelgi łącznie z ori czujniki i z oponami  Dunlop Winter 3D dałem za 3000zł i to były używki jednoroczne.

Zimówki i letnie na tych samych felgach to dla mnie najlepsze rozwiązanie. Nie trzeba wydawać kasy na felgi, na zmianę kół i tak jeżdżę do gumiarza.

Czyli samemu nie chce się robić? (czysta przyjemność po męsku) tylko płacisz. Wyważyć koła to poznajesz wtedy jak pojedziesz szybciej czy nie bije kierownica, a tak u gumiarza to tak opowiadają bajki że aż głowa boli.  Będziesz miał większe kłopoty z felgami po prostu u gumiarza będą cię wyniszczać obwódki gdzie zdejmują opony to już potem już nic nie warte felgi jak będziesz sprzedawał wóz to już strata większa przy sprzedaży. Co jest opłacalne?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl