Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 974316 razy)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #450 dnia: 29 Marca 2019, 19:17:41 »
Nie tyle felgi ile opony. W ostatnich latach panuje dziwny zwyczaj homologowania tylko jednego rozmiaru opon do danego modelu Toyoty. A jak nie masz w nowej hybrydowej Ravce homologacji na 19-ki to i felg nie wykorzystasz. Sprawdź w świadectwie homologacji lub karcie pojazdu na jakich oponach możesz jeździć.

Poczekaj po pierwsze Homologacja jest po to jak woź został przygotowany do sprzedaży, aby zapewnić dopuszczenie do ruchu musi przechodzić przez homologację zgodnie z ustawą czyli na naszym terenie RP i UE. Każde świadectwo homologacji mówi dane szczegółowe co w tym pojeździe (dane techniczne i wyposażenie) zgodnie z normą dyrektywy UE czyli my Polacy należymy do UE. Nie pisze o tym że nie możesz wykorzystać 19 cali gdzie to pisze?
Dla każdego kto chce mieć większe felgi w celu upiększenia pojazdu nie widzę dużego zaszkodzenia, a nawet z homologacją od strony ASO Toyoty. Zwykle ASO Toyota proponuje takie wersje felg dopuszczone do ruchu o takim danym modelu gdzie jest u nich dopuszczona homologacja to gdzie obowiązuje gwarancja.
Powiedzmy najprościej myślisz o 21 calowych kół o niskim profilu i już to jest coś extra wygląd w rav4. Kupujesz poza ASO Toyoty, że znalazłeś cenę o połowę mniej u zamienników od oryginałów i już zakładasz. Ty musisz być świadomym że jak spierdolisz zawieszenia czy cokolwiek z podwoziem (układ hamulcowy) to nie pokazuj z tym co założyłeś takich felg i opon, bo wtedy stracisz gwarancję, zrobią foty i tak będą wysyłać do głównego przedstawiciela Toyoty. Teraz wiesz o co chodzi?

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #451 dnia: 29 Marca 2019, 19:59:11 »
Czy RAVka posiada jakiekolwiek wyciszenie od spodu? Spotkałem się z komentarzami, że gros hałasu przy większej prędkości dobiega właśnie z niewytłumionego w żaden sposób spodu; sama goła blacha.  :o

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #452 dnia: 29 Marca 2019, 20:29:08 »
Kupiłem w ASO Toyoty, zarówno dywaniki jak i wkładkę do bagażnika. No tanio nie było, ale... lubię jak wszystko, ze sobą idealnie pasuje

Za dywaniki po rabacie wyszło prawie 300 zł Brutto.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #453 dnia: 29 Marca 2019, 21:05:46 »
Teraz wiesz o co chodzi?

Nie, bo to zupełnie nie o to chodzi (jeśli dobrze zrozumiałem Twój wywód). Chodzi o ewentualne problemy z wypłatą ubezpieczenia bo każdy sprytny zakład odmówi wypłaty jeśli będziesz jeździł na niehomologowanym rozmiarze i stwierdzą, że mogło to się przyczynić do wypadku. A dodam, że właściwie w każdej sytuacji, gdzie nie wyhamowałeś i przywaliłeś bądź też wypadłeś z drogi zakład będzie mógł tak argumentować. To nie jest problem z gwarancją, tylko z ubezpieczeniem. Ale chcesz to ryzykuj nawet na 21".
My Toyota is Fantastic :)

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #454 dnia: 29 Marca 2019, 21:24:44 »
Wow, ale [cenzura] fajnie wieli podnóżek pod lewą stopę w nowej Ravce. Rav4.4 jest zrobiona chyba po japońskie nóżki o rozmiarze 38.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #455 dnia: 30 Marca 2019, 00:20:55 »
Chodzi o ewentualne problemy z wypłatą ubezpieczenia bo każdy sprytny zakład odmówi wypłaty jeśli będziesz jeździł na niehomologowanym rozmiarze i stwierdzą, że mogło to się przyczynić do wypadku.
Dokładnie o to chodzi. Przerabiałem to w drugim aucie (Fiat Grande Punto). Fabrycznie wyjechało na kołach 185/65R15, ale felgi 15" poszły na zimę, a na lato kupiłem dedykowane fiatowskie 205/45R17 do wersji Sport. Mając kiedyś stłuczkę, rzeczoznawca pierwsze co sprawdził, to czy te 17" są homologowanym rozmiarem do mojej wersji silnikowej 1.4 16V (na szczęście były wbite w homologację). Gdybym miał wersję 1.4 8V, to miałbym problem.
Pomijam już fakt, że w teorii auto na niehomologowanych kołach nie powinno przejść badania technicznego (tylko który diagnosta to sprawdza? <taniec>)

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #456 dnia: 30 Marca 2019, 14:55:41 »
Nie wiem czy jest sens bawić się w takie roszady z kołami zimowymi, bo zostają ci opony letnie 18. Oczywiście zawsze można je sprzedać.
W piątek dzwonili do mnie z Toyoty ze mogę sobie już zamówić u nich komplet kół zimowych 18 bardzo ładny wzór już z czujnikami, a opony to najnowsze Nokiany XR SUV  czy jakoś tak, za 5000 z hakiem. Zgodziłem się, opony z roku produkcji 2019 mają być. Komplet ma być nie wcześniej niż latem do odbioru, podobno Toyota Polska zbiera zamówienia na zakup większej partii.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #457 dnia: 30 Marca 2019, 16:19:40 »
RAVka dostała nowe "ubranka",  a Wy jak dbacie o swoje "ślicznotki"? :)
Jakoś tak "na oko" ten garb chyba urósł, w nowej Ravce. :o
Co do opon, kół zakładanych poza homologacją, to można, ale przy zwykłym OC i po gwarancji.   
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2019, 16:22:15 wysłana przez animuss »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #458 dnia: 01 Kwietnia 2019, 11:11:18 »

Cytat: animuss
Co do opon, kół zakładanych poza homologacją, to można, ale przy zwykłym OC i po gwarancji.

Pierwsze takie słyszę że homologacja ma wpływ na dany model. Po prostu idiotyzm i spytałem od mojego ubezpieczyciela i mówi że nie ma takiego u mnie zapisu, a nawet nie pisze w mojej umowie. Więc nie wiem jak u was piszą.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #459 dnia: 01 Kwietnia 2019, 12:13:46 »
Po kolizji będziesz walczył  z firmą, którą wybrał sprawca szkody. Prawdopodobnie  będzie to zupełnie inny ubezpieczyciel, niż ten, którego ty wybrałeś.  :good:

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #460 dnia: 01 Kwietnia 2019, 15:50:43 »
Homologacja dla kół może być różna nawet dla różnych rodzajów wyposażenia, warto to zawsze sprawdzać, ale każdy postępuje według własnego uznania i ryzyko bierze na własne barki.
W mojej Rav-4 jest tylko dopuszczony jeden rodzaj kół.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #461 dnia: 01 Kwietnia 2019, 16:02:31 »
Prawdopodobnie  będzie to zupełnie inny ubezpieczyciel, niż ten, którego ty wybrałeś.  :good:

... a nawet jak ten sam, to - znając życie - nagle się okaże, że to jednak ma znaczenie. Jak płacisz składkę, wszystko jest fajne, problemy zaczynają się przy wypłacie .....

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #462 dnia: 04 Kwietnia 2019, 12:19:11 »
Hej.
Mialem jazde probna ok 3h. Zrobilem ok 180km.

+ silnik, moc, naped, spalanie.... jak ktos jezdzi hybrydami to bedzie mega zadowolony! Czuc po stopa moc. Jak komus przeszkadza cvt to coz... trudno. Dla mnie wygoda i responsywnosc tej skrzyni odpowiada lepiej niz jakakolwiek inna.

- system kontroli pasa... Masakra! widac ze system nie jest dokladny gdyz nawet podjechanie blizej srodka powoduje pikanie i sciaga na prawo. Ja wylaczylem to po 30 km. Nie dalem rady z tym jechac... Dla porownania jechalem subaru z systemem eyesight... Ten system przy tym co ma Toyota to kosmos.
- Glosno!!!! powyzej 110 wokol lusterek bocznych slychac szum. Jest za glosno zdecydowanie... Cos takiego powinno miec mniejsce przy 130-140.
- mala responsywnosc ukladu kierowniczego... W porownaniu do Subaru ktorym jechalem chwile przed RAV kierowanie ravka to porazka. Samochod mocno sie buja przy gwaltotowniejszych ruchach kierownica.
- ekran... wydaje sie mega plastikowy malo tego jest za duzy.. wyglada jak telewizor i na dodatek skierowany jest prostopadle i jest na srodku... wiec dziwnie sie na to patrzy. Jak w kinie w pierwszych rzedach z boku :)
- brak android auto... nie widze sensu kupowac innej nawigacji.
- fotele... to jest moje subiektywne odczucie... kazdy jest inaczej zbudowany... ja 185 wzrostu po 2 h marzylem aby skonczyc ta jazde.

Ogolnie za ta kase ide poszukac czegos innego. Mialem juz zamawiac ale jazda probna mnie zniechecila.
Nastepna do testow CX5.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #463 dnia: 04 Kwietnia 2019, 12:24:01 »

Ogolnie za ta kase ide poszukac czegos innego. Mialem juz zamawiac ale jazda probna mnie zniechecila.
Nastepna do testow CX5.
a Honda CR-V hybrid? Podobno zbiera dobre opinie

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #464 dnia: 04 Kwietnia 2019, 14:58:38 »
Honda jeśli chodzi o wyposażenie zdecydowanie na plus .
Nawigacja , Android auto , car play , mniejszy bagażnik. Niemniej jednak w czasie 40 minutowe jazdy nie udało mi się zejść po niżej 9.8 l/ km oczywiscie nie jadąc ekologicznie. Być może startowalem z zimnym silnikiem. Za to w rav4 bez problemu 6-7 litrów. Handlowiec stwierdził że na trasę zdecydowanie oszczedniejszy silnik1.5.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2019, 15:07:22 wysłana przez Victor »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl