Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 973992 razy)

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #390 dnia: 18 Marca 2019, 18:08:10 »
Nie trzeba, można przełączyć na wyszukiwanie po modelu i roczniku.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #391 dnia: 18 Marca 2019, 19:14:43 »
Dzięki, ale żeby sciagnac instrukcję trzeba wpisać vin.
w razie bólu podaj maila, wystawię Ci

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #392 dnia: 18 Marca 2019, 20:10:33 »
Dziękuję, już ściągnąłem.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline apator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #393 dnia: 18 Marca 2019, 21:01:35 »
Nie korzystałem. Sprawdzę.

działa

Czy to odpowiedź w temacie radia internetowego??

Offline Neq

• Toyot Leżący
  • *
    • Walka o wsparcie Apple Car Play
« Odpowiedź #394 dnia: 19 Marca 2019, 00:41:02 »
Porobiło się postów w tym wątku od ostatniej mojej wizyty :)

Spalanie
Patrzę na Wasze średnie spalanie i przyznam szczerze, że zaczynam się zastanawiać czy mam ciężką nogę (staram się jeździć zgodnie z przepisami +10), całkiem złą technikę jazdy hybrydą albo problem z autem. Poruszam się głównie po Warszawie na trasie 10km i często mogę jechać na akumulatorze, ale ten w końcu się rozładowuje, silnik na światłach ładuje baterię i spalanie rośnie w oczach do pułapu 6,9L/100. Może to wina krótkich odcinków i braku rozgrzania silnika + baterii?

Wsparcie Apple Car Play
I teraz inny temat. Bardzo denerwuje mnie brak wsparcia Apple Car Play w Europie w sytuacji, kiedy ten system jedt dostępny w USA i Azji. Czy to nie podpada pod możliwość "zbiorowego protestu" do odpowiedniego urzędu krajowego / europejskiego?
Może jako klienci powinniśmy na Toyocie zacząć wywierać presję? Wiem, że ta już jest w postaci opinii potencjalnych klientów krytykujących brak wsparcia, ale może my też powiniśmy coś zrobić? Poczyniłem taką stronę na FB: https://www.facebook.com/carplaysupport/ - co sądzicie?

Spotkanie
Widzę, że część z Was podobnie jak ja jest z Warszawy. Może któregoś weekendu spotkamy się na kawę z termosu i wymienimy doświadczeniami na żywo? :)

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #395 dnia: 19 Marca 2019, 06:54:23 »
Cytat: bankroot w Wczoraj o 16:58:48
Cytat: bankroot w Wczoraj o 15:26:57
Nie korzystałem. Sprawdzę.

działa

Czy to odpowiedź w temacie radia internetowego??

tak

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #396 dnia: 19 Marca 2019, 06:56:08 »
Spotkanie
Widzę, że część z Was podobnie jak ja jest z Warszawy. Może któregoś weekendu spotkamy się na kawę z termosu i wymienimy doświadczeniami na żywo?
Nie widzę problemu. Organizuj jako pomysłodawca:)

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #397 dnia: 19 Marca 2019, 06:58:14 »
Czy to nie podpada pod możliwość "zbiorowego protestu" do odpowiedniego urzędu krajowego / europejskiego?

A co ma do tego Twoim zdaniem jakiś urząd ?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #398 dnia: 19 Marca 2019, 07:34:16 »
I teraz inny temat. Bardzo denerwuje mnie brak wsparcia Apple Car Play w Europie w sytuacji, kiedy ten system jedt dostępny w USA i Azji. Czy to nie podpada pod możliwość "zbiorowego protestu" do odpowiedniego urzędu krajowego / europejskiego?
A ktoś Ci kazał kupować taki samochód? Każdy ma swoje wady i zalety, a protest to klienci mogą wyrażać swoim protfelem, nie kupując czegoś co im się nie podoba.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #399 dnia: 19 Marca 2019, 08:22:54 »
Porobiło się postów w tym wątku od ostatniej mojej wizyty :)

Spalanie
Patrzę na Wasze średnie spalanie i przyznam szczerze, że zaczynam się zastanawiać czy mam ciężką nogę (staram się jeździć zgodnie z przepisami +10), całkiem złą technikę jazdy hybrydą albo problem z autem. Poruszam się głównie po Warszawie na trasie 10km i często mogę jechać na akumulatorze, ale ten w końcu się rozładowuje, silnik na światłach ładuje baterię i spalanie rośnie w oczach do pułapu 6,9L/100. Może to wina krótkich odcinków i braku rozgrzania silnika + baterii?

Tak to wina krótkich odcinków oraz temperatury powietrza, będzie cieplej spalenie się poprawi. Niestety hybrydy tak mają.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #400 dnia: 19 Marca 2019, 08:37:00 »
Tak jak napisał powyżej Dobi. Za krótki odcinek.
Dziś zresetowałem wskaźnik zużycia paliwa przed jazdą do pracy.
Po 45 minutach jazdy i prędkości średniej 16 km/h zużycie pokazywało 7.4 l/100.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2019, 09:31:42 wysłana przez bankroot »

Offline Neq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #401 dnia: 19 Marca 2019, 14:31:24 »
A ktoś Ci kazał kupować taki samochód? Każdy ma swoje wady i zalety, a protest to klienci mogą wyrażać swoim protfelem, nie kupując czegoś co im się nie podoba.

Absolutnie nikt. Dealer nie potrafił przedstawić jasnej odpowiedzi o dostępności Apple Car Play, mimo to podejrzewałem, że również ten model RAV4 wsparcia nie będzie posiadać (choć prezentacje prasowe w USA, również z udziałem rodzimych dziennikarzy, pozwalały przypuszczać co innego). Zakup był zatem w pełni świadomą decyzją, podyktowaną wszystkimi innymi pozytywami dotyczącymi tego modelu.

Nie uważam jednak, że powinno się załamywać ręce lub godzić na to niekorzystne dla europejskich użytkowników status quo.

W przypadku wybranych usług i produktów nacisk konsumentów powodował zmianę polityki firmy je oferującej. Nie wychodząc poza motoryzację - Ford umożliwił wszystkim użytkownikom odblokowanie wsparcia dla ACP w starszych modelach poprzez wymianę jednej (niedrogiej) części, kiedy podniosły się głosy niezadowolenia. Nie widzę przeciwskazań, żeby taki sam krok wykonała w Europie Toyota.

@bankroot stąd moje pytanie, czy taki temat w ogóle się nadaje, np. dla UOKIK.
@Dobi dzięki za informację o spalaniu, pozostaje ćwiczyć i testować na dłuższych odcinkach :)

Temat spotkania rozpoczęty, obstawiam kwiecień i dzięki temu lepszej pogodzie ;)

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #402 dnia: 19 Marca 2019, 14:37:48 »
@bankroot stąd moje pytanie, czy taki temat w ogóle się nadaje, np. dla UOKIK.
Nie jestem prawnikiem, ale nie wydaje mi się, aby to było w kompetencjach jakiegokolwiek urzędu (pomijam fakt, że mówimy o produkcie spoza UE).
Po pierwsze Toyota to firma prywatna.
Po drugie kupując samochód podpisałeś stosowną umowę, w której zapewne nie miałeś "na piśmie" obiecane, że będzie w nim to czy owo. Zapewnienia handlowca a tym bardziej dziennikarza można sobie włożyć w przysłowiową ....ę.
Nie widzę szans.

Jedynie może pomóc fakt, że Toyota uświadomi sobie, że przez AppleCarPlay straciła potencjalnie np. tysiąc klientów w Polsce. jak na to zareaguje ? God knows ....

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #403 dnia: 19 Marca 2019, 17:11:53 »
Spoko nie przejmuj się, te normy z Toyoty to ściema.
Pojeździsz z rok, ze dwa lata hybrydą normalnie, to przyzwyczaisz się do takiego zużycia.

Offline Neq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #404 dnia: 19 Marca 2019, 17:25:51 »
Nie jestem prawnikiem, ale nie wydaje mi się, aby to było w kompetencjach jakiegokolwiek urzędu (pomijam fakt, że mówimy o produkcie spoza UE).
Po pierwsze Toyota to firma prywatna.
Po drugie kupując samochód podpisałeś stosowną umowę, w której zapewne nie miałeś "na piśmie" obiecane, że będzie w nim to czy owo. Zapewnienia handlowca a tym bardziej dziennikarza można sobie włożyć w przysłowiową ....ę.
Nie widzę szans.

Jedynie może pomóc fakt, że Toyota uświadomi sobie, że przez AppleCarPlay straciła potencjalnie np. tysiąc klientów w Polsce. jak na to zareaguje ? God knows ..

Chyba zostałem źle zrozumiany :)
Oczywiście nie mam pretensji do dziennikarzy i dealera - widziałem co podpisywałem i miałem pełną świadomość co i bez czego kupuję.

Szukam po prostu sposobu wywarcia dodatkowej presji na marce, żeby zaczęła traktować swoich klientów w miarę podobnie niezależnie od regionu. Samo pochodzenie produktu nie stanowi "wymówki", wciąż musi spełniać normy prawne rynku europejskiego.

Podsumowując - brak ACP w Europie jest tak kuriozalną sytuacją, że nawet nie dziwi mnie brak rozsądnych i racjonalnych odpowiedzi od oficjalnych przedstawicieli Toyoty.

@animuss Dzięki za otuchę. Przyznam, że oczywiście nie oczekiwałem spalania sugerowanego w broszurze, ale z zazdrością patrzę na wyniki pozostałych forumowiczów. ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl