Witajcie ponownie,
Tak jak wspominałem jestem użytkownikiem nowej Toyoty Rav4 Selection + JBL + Skyview. Podzielę się z wami subiektywnymi ocenami. Stan na dziś to 1200 km i dwa tankowania do pełna

Dodam że z hybrydami moja przygoda zaczęła się od Aurisa ale miałem kilka epizodów z CHR i poprzednia wersja Rav4.
Spisuję na gorąco co mi zapadło w pamięci także jak kogoś zainteresuje to zadawajcie pytania.
1. Średnie spalanie po pierwszym baku wyszło ok 5,9 i zrobiłem ok 783 km tankując 46 litrów paliwa. Trasa - miasto 30% + pozamiastem 70% (nie autostrady)
2. Bardzo dobre wrażenie z prowadzenia oraz mocy silnika. Komfort i dynamika jak dla mnie super.
3. Układ hybrydowy zachowuje się lepiej niż w poprzednikach. Włącza się tak jak zapowiadali przy wyższych prędkościach. Nadal jednak przy ruszaniu ze świateł trzeba się starać żeby cały czas jechać na EV.
4. Pierwsze minusy to plastiki. Mianowicie łatwość rysowania się plastikowych malowanych nadkoli oraz tylnego zderzaka. To raczej żadna nowość ale na Piano Black widać wszystko jak na dłoni.
5. Kolejny minus to bagażnik, a w zasadzie jego wykończenie. Zalecam kupno lub negocjacje w salonie nad gumowa wykładzina. U mnie już są rysy na plastikach od przewożenia wózka. Jakość podłogi zdejmowanej w bagażniku to tragedia. Nie wspomnę o rolecie.
6. Teraz z plusów

Gniazdka USB o których ktoś wspominał. Przydatna sprawa i jest ich w sumie 5. Jeden z przodu. Dwa w podłokietniku i dwa z tyłu.
7. Ładowanie indukcyjne telefonu. Super sprawa.
8. Mam opcje otwierania bagażnika ruchem nogi. Też przydatne.
9. Przyjemne wrażenie zrobił na mnie system JBL. Nie sądziłem że będzie aż tak dobry.
10. Żeby nie było za miło to ta syntetyczna skóra nie jest dla mnie przyjemna w użytkowaniu. Mam narazie mieszane opinie. Jednak skóra naturalna w poprzedniej Rav4 która chwilę jeździłem powodowała wyższy komfort. Pozatym już widzę dziwne marszczenia na boku fotela kierowcy od wsiadania i wysiadania.
11. Testowałem Mirrorlinka i Miracasta. Jedno i drugie działa, ale tak jak było opisywane nie działa podczas jazdy (obraz). Jak ktoś chce znać szczegóły to pytajcie. Jakość TT2 jest niestety słaba względem konkurencji.
12. Lepiej niż w poprzednich samochodach działa funkcja zestawu głośnomówiącego. Rozmówcy twierdzą że lepiej słychać i nie zbiera otoczenia.
13. Brakuje mi schowka od strony kierowcy po lewej przy kierownicy. W Aurisie był i służył mi na monety na myjnie

14. Potwierdza się również popularność Toyoty wśród kun. Kto mieszka przy parkach/lasach polecam odrazu spryskanie silnika.

Pewnie zaraz coś mi się jeszcze przypomni. Będę dodawał na bieżąco.
Pozdrawiam.