Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 973888 razy)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #690 dnia: 05 Maja 2019, 09:42:56 »
Właśnie. Można temu zaufać?

No właśnie zastanawiam się. W salonie pewnie będzie można kupić dokładnie to samo, ale czy na pewno...
Koła są w dwóch rozmiarach: 225/65 R17 i 225/60 R18. Dojazdówka to 155/90 R17, więc czy to będzie pasować do obu rozmiarów...?
Mój dealer kazał czekać na VIN, wtedy będzie mógł zamówić akcesoria.

Kurcze, mój im chyba na tych Filipinach wypadł, bo stoi tam już chyba drugi tydzień...
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2019, 09:55:53 wysłana przez tomeksp »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #691 dnia: 05 Maja 2019, 10:47:07 »
Koła są w dwóch rozmiarach: 225/65 R17 i 225/60 R18. Dojazdówka to 155/90 R17, więc czy to będzie pasować do obu rozmiarów...?
przeciez srednica normalnego kola (17 z profilem 60 czy 18 z 55) jest prawie taka sama - wiec co ma tam nie pasowac ? Nawet kupujac rozne opony do felgi np. 17 beda sie srednica calej opony roznic (np. inny bieznik etc...). A dojazdowka i tak ma ograniczenie predkosci do 80 km/h i sluzy tylko do "dojechania"  :-)
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline m_r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #692 dnia: 05 Maja 2019, 11:11:25 »
Moja RAV miło mnie zaskoczyła. W krótkim okresie czasu dwa kamienie w szybę ... Skończyło się na ledwo widzialnym odprysku.
Swoją drogą przerażenie od uderzenia i odgłosu spore.
I tak teraz mnie zastanawia czy szyba przednia przez to że jest ogrzewana drucikami to może ma lepszą wytrzymałość.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #693 dnia: 05 Maja 2019, 14:38:14 »
A co z czujnikiem ciśnienia w zapasówce, ktoś jechał zakładał, jak to wygląda, z tego co się dowiedziałem niedawno przy zmianie kół, to w zapasówkach nie ma czujników i system nie wykrywa braku, błędu, są tylko w kołach 4 sztuki, a można maksymalnie zaprogramować osiem po dwie pary kół i tak jest w IV i V generacji. Może na krótkich odcinkach jazdy się nie włącza nie wiem.       

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #694 dnia: 05 Maja 2019, 15:40:03 »
A co z czujnikiem ciśnienia w zapasówce

W zapasówce nie ma czujnika. Po prostu kontrolka świeci się dopóki nie naprawisz koła :-)

Offline McCaban

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #695 dnia: 05 Maja 2019, 15:48:17 »
Cześć
Interesuje mnie jakość dźwięku audio w standardowej wersji bez opcji JBL
W poprzednim modelu RAV4 grało jako tako natomiast opinie z jakimi się spotkałem odnośnie bieżącego modelu są bardzo niepochlebne.
Czy ktoś może potwierdzić że jest aż tak źle??
Pozdrawiam

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #696 dnia: 05 Maja 2019, 15:58:17 »
Dla mnie standardowe nagłośnienie gra podobnie jak w IV generacji.
JBL jest dużo lepszy, zamówiłem go, ale cena wydaje mi się zbyt wysoka. Powinien kosztować 3900 zamiast 5900. Ale cóż, ponieważ autem zamierzam jeździć dłużej, to zdecydowałem się dołożyć to przy zakupie, bo później już nie będzie jak.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2019, 16:08:18 wysłana przez Pemek »

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #697 dnia: 05 Maja 2019, 16:02:49 »
I tak teraz mnie zastanawia czy szyba przednia przez to że jest ogrzewana drucikami to może ma lepszą wytrzymałość.
Druciki od ogrzewania wg mnie nie mają żadnego wpływu na wytrzymałość szyby. Nie wiem natomiast, czy nie mają wpływu na ewentualną naprawę jakiegoś odprysku na niej - nie każdy wie, ale większy odprysk czy nawet lekkie pęknięcie do średnicy 5zł, można dość tanio zalać takim klejem, żeby nie poszło dalej. Czy da się to zrobić przy takim ogrzewaniu to ciężko mi powiedzieć.
Niedawno jeździłem BMW serii 5 i miałem tam przednią szybę bez ogrzewania, ale za to odbijającą promienie słoneczne i dźwiękochłonną. Przy profilaktycznej próbie naprawy takiego większego odprysku pękła cała szyba, dobrze że miałem ubezpieczenie obejmujące szybę, bo koszt nowej oryginalnej wynosił ponad 4 tysiące. Tak więc nie wiem czy tutaj też nie będzie przez to jakiś przeszkód. Oby nie!
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2019, 16:07:46 wysłana przez Pemek »

Offline m_r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #698 dnia: 05 Maja 2019, 16:11:24 »
"Czy ktoś może potwierdzić że jest aż tak źle"

Standardowe nagłośnienie jest po prostu akceptowalne. Wiadomo że na pełnej głośności nie będzie to grało z basami.
Jednak jak się nie jest audiofilem to w zupełności wystarczy.

JBL robi robotę ale tak jak wspomniano... Cena nie jest normalna. Subwoofer w bagażniku i całość nagłośnienia nie poszła w parze z plastikami w samochodzie.

Jak już będziecie mieli swoje egzemplarze to zwróćcie uwagę na spasowanie głośników wysokotonowych. U mnie odstają od tapicerki.

Offline m_r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #699 dnia: 05 Maja 2019, 16:14:15 »
Co do drucików to moje przemyślenia poszly daleko. Kiedyś za starych czasów w blokach szczególnie i szkołach były szyby z drutami w środku. Jak pękały to nie szło to dalej. :)
Tak czy inaczej bonus w dwa tygodnie po odebraniu który nikomu nie życzę :) kuna i 2 uderzenia w szybę.

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #700 dnia: 05 Maja 2019, 16:52:21 »
Tak jako ciekawostka, Toyota ma cały zestaw i instrukcję obsługi jak naprawić pęknięcia na przedniej szybie.
Do znalezienia w płatnej części: https://www.toyota-tech.eu/ Najtańsza opcja 3EUR + VAT za godzinę dostępu. Ale przez ten czas można się dowiedzieć paru ciekawych rzeczy.

Czy może ktoś się zastanawiał nad takim czymś?
Wersja z JBL: https://parts.toyota.com/p/Toyota__/Cargo-Liner-with-Subwoofer---Black-Cargo-Tray/76193447/PT9084219602.html
Jest to o tyle fajne, że składa się z dwóch części i zachodzi na tylne fotele.

Offline zadamczy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #701 dnia: 05 Maja 2019, 19:49:28 »
ktoś testował? chwilowo nie mam telefonu z MirrorLinkiem
https://www.youtube.com/watch?v=2KnsE_z2uo4&list=WL&index=3&t=0s
Testowałem, przez dwa miesiące, cudując z różnymi wersjami programików, kolejnością załączania i pupa. Komunikaty z nawigacji Sygic (mirrorlink) pojawiają się z systemu radiowego, ale ekran bez mapy. Google maps i Waze też nie działają. Kombinowałem z innymi programikami, o których czytałem na wielu forach i też pupa. Używałem S9+.
Generalnie w najnowszej RAVce mirrorlink to pomyłka. Na mirrorlinku "chodzi" praktycznie tylko Rockscout (ze Spotify), ale Sotify działa mi też po bluetooth, nie blokując innych wyświetleń na ekranie.
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia, podzielcie się nimi.
Pozdrawiam wszystkich.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #702 dnia: 05 Maja 2019, 20:16:27 »
Pisałem już chyba z dziesięć razy (czytacie trochę wcześniejsze wpisy ?).
Korzystam z Sygic Car i mirrorlink, nie mam żadnych problemów, o których tu piszecie.
Działa śpiewająco (oczywiście w czasie jazdy również). Samsung A5

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #703 dnia: 05 Maja 2019, 23:26:23 »
Może Twój samochód albo Twój telefon są wyjątkowe skoro wielu innych ma problem z korzystaniem a tych aplikacji.

Offline gregstone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #704 dnia: 06 Maja 2019, 06:55:53 »
Pisałem już chyba z dziesięć razy (czytacie trochę wcześniejsze wpisy ?).
Korzystam z Sygic Car i mirrorlink, nie mam żadnych problemów, o których tu piszecie.
Działa śpiewająco (oczywiście w czasie jazdy również). Samsung A5
Przestań rządzić i terroryzować w tym dziale. Uprzejmości nie ma w Tobie za grosz, a taka pomoc i informacje Twoje są zbędne dla każdego. To nie miejsce dla Ciebie i takiej postawy. Człowieku opamiętaj się !!!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl