Trochę ponad tydzień temu odebrałem moją nową RAV4 od dealera. Wersja Hybrid 4x4 Executive, czyli prawie ze wszystkim (poza nawigacją). Od razu pojawiły się problemy, które może nie są istotne, ale jak się kupuje auto za prawie 180 tys., chciałoby się, żeby wszystko działało.
1. Używając nawigacji Sygic, podłączonej przez przez Mirrorlink, wyłącza się radio. Mogę korzystać albo z nawigacji, albo z radia. Szczegóły w równoległym wątku, u innego użytkownika wszystko działa prawidłowo.
2. Nie działa pamięć ustawień foteli. Według objaśnień sprzedawcy, podobno po montażu alarmu nie zrobiono resetu ustawień, mam podjechać do stacji i to zrobią. Zobaczymy.
3. Układ wczesnego reagowania w razie ryzyka zdarzenia (PCS). Mimo że jest włączony i czułość jest ustawiona na maksymalną, ani razu jeszcze nie zadziałał, mimo że testowałem go w sytuacjach, w których zadziałać powinien. W każdym razie w Subaru w podobnych sytuacjach system reagował wyraźnie, przynajmniej sygnałem ostrzegawczym. Nie chcę testować systemu "na bezczelnego", bo jeszcze zrobię coś samochodowi albo sobie. Czy jest jakaś możliwość bezpiecznego przetestowania tego systemu, (przeszkoda ze styropianu, czy coś takiego, może jakiś tor testowy) żeby być pewnym, że układ PCS działa? Na razie nie jestem tego pewien, a temat taki błahy nie jest.