Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 975060 razy)

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #1770 dnia: 26 Października 2019, 09:37:14 »
Czy Wy też macie wrażenie, że karoseria w tym aucie jest z papieru? Samochód używam od połowy lutego i oczywiście został już obity na parkingach z każdej możliwej strony :( Akurat mam ten kolor biała perła i nie dość, że widać na nim wszystko to jeszcze praktycznie wszystko wiąże się z mniejszymi lub większymi wgniotkami  :/

Swoją drogą ludzie to k@#$wy są! Żadna z tych skaz nie powstała z mojej winy... Jak tak można? To chyba był mój pierwszy i ostatni nowy samochód z salonu. Bo strasznie mnie boli, że ludzie nie szanują cudzej własności :(

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #1771 dnia: 26 Października 2019, 09:50:59 »
Czy Wy też macie wrażenie, że karoseria w tym aucie jest z papieru? Samochód używam od połowy lutego i oczywiście został już obity na parkingach z każdej możliwej strony :( Akurat mam ten kolor biała perła i nie dość, że widać na nim wszystko to jeszcze praktycznie wszystko wiąże się z mniejszymi lub większymi wgniotkami  :/

Swoją drogą ludzie to k@#$wy są! Żadna z tych skaz nie powstała z mojej winy... Jak tak można? To chyba był mój pierwszy i ostatni nowy samochód z salonu. Bo strasznie mnie boli, że ludzie nie szanują cudzej własności :(

Moja zona parkuje na parkingu przed supermarketem. Rowniez ma obite auto z kazdej strony. Jedyna opcja to naprawa bez malowania. Robilismy juz takie rzeczy i jestem pod wrazeniem efektow. Cena to okolo 100zl za wgniotke.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1772 dnia: 26 Października 2019, 09:51:50 »
Cześć
Czy ktoś z Was zamawiających teraz auto dowiadywał się czy jeśli faktycznie akcyza na hybrydy zostanie obniżona to finalnie samochód w dniu odbioru będzie tańszy ? Czy cena konfiguracji przy złożeniu zamówienia jest obowiązująca do końca realizacji zamówienia bez względu na ewentualne promocje TMP czy zmian stawek podatków.

Wydaje mi się, że jeśli podpisujsze umowę i na niej jest dana kwota i warunki to później mimo promocji czy innych tego typu zabiegach, obowiązuje to co jest na umowie.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1773 dnia: 26 Października 2019, 09:52:54 »
Cześć
Czy ktoś z Was zamawiających teraz auto dowiadywał się czy jeśli faktycznie akcyza na hybrydy zostanie obniżona to finalnie samochód w dniu odbioru będzie tańszy ? Czy cena konfiguracji przy złożeniu zamówienia jest obowiązująca do końca realizacji zamówienia bez względu na ewentualne promocje TMP czy zmian stawek podatków.

Wydaje mi się, że jeśli podpisujsze umowę i na niej jest dana kwota i warunki to później mimo promocji czy innych tego typu zabiegach, obowiązuje to co jest na umowie.

Zawsze mozesz negocjowac. Druga sprawa ze wplacasz tylko zaliczke za auto. Mozna go nie wziac jesli ma sie do stracenia 2k a do ugrania 10k...

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1774 dnia: 26 Października 2019, 09:54:38 »
Ok dzięki za info. Chyba poczekam jeszcze trochę, aż pojawią się nowe "blizny" wtedy hurtem ogarnę temat. Często parkuje w galerii handlowej gdzie jest duży ruch i dość ciasno, ale nie zmienia to faktu, że ja nawet wysiadając trzymam rękę na kancie drzwi by komuś nie uszkodzić samochodu.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1775 dnia: 26 Października 2019, 09:59:30 »
Cześć

Zawsze mozesz negocjowac. Druga sprawa ze wplacasz tylko zaliczke za auto. Mozna go nie wziac jesli ma sie do stracenia 2k a do ugrania 10k...

Zaliczka jest zwrotna. Negocjować zawsze można ale musicie wiedzieć że oni samochód zamawiają w danej cenie a zmiany wchodzą w życie dla obecnych zamówień. Także w takiej sytuacji można wynegocjować dywaniki lub co najwyżej mate gumowa do bagażnika.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1776 dnia: 26 Października 2019, 10:01:07 »
Cześć

Zaliczka jest zwrotna. Negocjować zawsze można ale musicie wiedzieć że oni samochód zamawiają w danej cenie a zmiany wchodzą w życie dla obecnych zamówień. Także w takiej sytuacji można wynegocjować dywaniki lub co najwyżej mate gumowa do bagażnika.

Z czystej ciekawosci gdzie kupujecie autanze kaza wam placic za dywaniki? Juz ktorys raz to widze...

W Lodzi na Brzezinskiej musialem zaplacic za dywaniki.

Nastepne dwa auta kupowalem na Zeraniu. Tam zawsze dea kompletu dywanikow sa w cenie auta. Nawet tego nie mam na zamowieniu.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1777 dnia: 26 Października 2019, 10:10:37 »
Dywaniki akurat też mam dwa komplety w cenie. To był tylko przykład co można po podpisaniu umowy wynegocjować

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #1778 dnia: 26 Października 2019, 12:20:10 »
Akcyza jest płacona do 30 dni od momentu przekroczenia granicy przez samochód, o ile się orientuję. Więc wydaje się, że dzisiaj zamawiane a dostarczone po nowym roku mogą być sprzedawane z obniżoną akcyzą.
Ale oczywiście powinno się mieć to w umowie, nie jestem tylko przekonany, że dzisiaj dealer już zna cenę, którą Toyota Poland ustali dla samochodów po zmianie akcyzy, więc należałoby zadbać o jakiś określony zapis w umowie, że to będzie wg ceny z nowego cennika, czy coś w tym rodzaju.

Ja niestety zamówiłem RAV4 jeszcze w maju i wtedy nie słyszałem, że są takie dotyczące zmian w tym podatku. Na szczęście wynegocjowałem rabat o kilka tysięcy większy niż oczekiwana zmiana ceny - przy założeniu, że Toyota nie zatrzyma w swojej marży część tej obniżki :)
Z drugiej strony ten rabat zapewne wynegocjowałbym także i teraz ... :(

Offline KonradMK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1779 dnia: 26 Października 2019, 13:29:11 »

Nominalnie są tańsze ale nijak się to ma do wartości nabywczej średniej pensji :) Nadal dla Polaków auta są za drogie.

Jak w 2012 byłem w USA to gadałem tam na temat średnich zarobków informatyków. Gość mi wtedy powiedział, że to około 100-110k rocznie. To mniej więcej tyle co w Polsce, tylko że tam w dolarach....
Fajnie to mi się przeliczało wtedy: Ipad 500$, czyli tak jakby 500 zł, itd itd.
Przed zakupem policzyłem sobie wypasioną ravkę, wyszło mi koło 50k.
Przełóżcie to sobie sami...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Jest dokładnie tak jak mówisz ale zależy też w jakim stanie pracujesz. W Cali są bardzo wysokie podatki i nieruchomości są mega drogie, dla porównania w Georgii jest o połowę taniej. W 2012 roku menedżer IT w Georgii zarabiał średnio 120k, w Cali to będzie już 160k albo więcej (im bliżej SF tym więcej). Mam znajomego który mieszka blisko LA i do niedawna zarabiał bardzo mało (ok 40k rocznie) a nadal stać go było na dom i pickupa. W Polsce to nie zrobienia.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1780 dnia: 26 Października 2019, 13:41:19 »
Na Florydzie byłem.
Ech... wakacje życia

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1781 dnia: 28 Października 2019, 13:10:14 »
 @AoD

Też już miałem wgniotki. Nie unikniesz tego, niestety. Musisz z tym żyć. Moje pierwsze samochody też traktowałem niemal jak własne ciało, każda rysa czy wgniecenie bolało jak cholera.
Przeszło mi to.

Polecam to co pisze @klaudiusz. Usuwa się wgniotki tak, że nie masz śladu, są jednak koszty.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1782 dnia: 28 Października 2019, 13:36:13 »

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1783 dnia: 28 Października 2019, 14:35:34 »
Napisałem do dilera. mój się łapie z dostawą w okresie obowiązywania obniżonej akcyzy. Ciekawe co na to Toyota?

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1784 dnia: 28 Października 2019, 15:25:40 »
Podniosła sobie już wcześniej cenę dwa razy więc wyjdzie na swoje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl