Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 976106 razy)

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #1950 dnia: 04 Stycznia 2020, 17:24:18 »
No panowie zachowujecie jak dzieci z piaskownicy. Tak naprawdę zawsze przyda się ten napęd 4x4 nawet w nieprzewidywanych sytuacjach i to jeszcze lepiej jak ktoś jedzie w nieznanych nowych tras, a liczy się ułamek sekundy coś niespodziewanego na drodze i każda reakcja kierowcy ma znaczenie i system dużo lepiej uratuje uniknięcia przygód.
....a jak ja kupowalem swojego to zamiast wersji Selection+AWD wybralem Executive FWD
Cena ta sama a mam dodatkowo BSM (dobrze i skutecznie ostrzega) , RCTA z automatycznym hamowaniem (juz raz zadzialalo jak z gesto zapakowanego parkingu tylem wyjezdzalem i szybki rowerzysta sie nagle pojawil) i kilka innych rzeczy z ktorych juz bym nie zrezygnowal (skora, wentylowane fotele i podgrzewanie tylnej kanapy - bardzo cenione przez rodzine w obecnych temperaturach) .....i dla mnie to byly bardzo dobrze wydane pieniadze.....Ty masz inne zdanie ..Ok...Tak jak napisalem wyzej, jak jest gruby portfel to mozna wziac wsyzstko co sie chce i nawet to czego sie nie chce... :good:
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2020, 17:27:40 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1951 dnia: 09 Stycznia 2020, 09:50:57 »
Wymieniłam w końcu filtr kabinowy.

Historia jest taka. Strasznie narzekałam na spore parowanie szyb przy zamkniętym obiegu i dochodzące "zapachy" z zewnątrz przy otwartym obiegu.
Przy wyjmowaniu obecnego filtra, okazało się, że posiadałam: 87139-YZZ34, w Internecie w okolicach 100 pln. I mniej więcej tyle sobie policzyli w ASO, podczas ostatniej kontroli.
Zakupiony przeze mnie na podmiankę to Filtron K1310A (okolice 50 pln).
Różnica w wyglądzie obydwu: widoczna. Niestety na niekorzyść OEM'a. OEM'owy wyraźnie cieńszy.

Teraz będę obserwować zachowanie, ale po pierwszym przejeździe wyraźnie mniejsze parowanie szyb przy zamkniętym obiegu i brak dochodzących "zapachów" z zewnątrz przy otwartym obiegu. Jeżeli powyższe obserwacje będą się powtarzać, to trochę taki żaaaal z oryginałami.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1952 dnia: 09 Stycznia 2020, 10:57:01 »
....a jak ja kupowalem swojego to zamiast wersji Selection+AWD wybralem Executive FWD
Cena ta sama a mam dodatkowo BSM (dobrze i skutecznie ostrzega) , RCTA z automatycznym hamowaniem (juz raz zadzialalo jak z gesto zapakowanego parkingu tylem wyjezdzalem i szybki rowerzysta sie nagle pojawil) i kilka innych rzeczy z ktorych juz bym nie zrezygnowal (skora, wentylowane fotele i podgrzewanie tylnej kanapy - bardzo cenione przez rodzine w obecnych temperaturach) .....i dla mnie to byly bardzo dobrze wydane pieniadze.....Ty masz inne zdanie ..Ok...Tak jak napisalem wyzej, jak jest gruby portfel to mozna wziac wsyzstko co sie chce i nawet to czego sie nie chce... :good:

Kiedyś szedłem też tą drogą... później miałem 1 auto w automacie z napędem na 4 buty i od tej pory nic nie było takie samo :)

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1953 dnia: 09 Stycznia 2020, 11:41:09 »
Strasznie narzekałam na spore parowanie szyb przy zamkniętym obiegu
Ja tez to zauwazylem...szyby szybko (u mnie najbardziej w drzwiach kierowcy) pokrywaja sie para....wystarczy ze wjade nawet w mala wioske (gdzie kominy zadymily ulice) zamkne obieg....i pojawia sie para na szybach (a moze to takie specjalne przypomnienie jest zeby "otworzyc obieg") - w poprzednim aucie (VW Touran) takiej "atrakcji" nie mialem....
Pozdrawiam

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1954 dnia: 09 Stycznia 2020, 19:49:33 »
Ruszając skręcasz przyspieszasz. Na mokrym.
To chyba trzeba naprawde mocno gaz wcisnac....ja osobiscie nigdy tege nie zauwazylem...
Mam w Katowicach taką S86 na którą muszę się wbić.
Aurisem zawsze tam się ślizgam

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

No panowie zachowujecie jak dzieci z piaskownicy. Tak naprawdę zawsze przyda się ten napęd 4x4 nawet w nieprzewidywanych sytuacjach i to jeszcze lepiej jak ktoś jedzie w nieznanych nowych tras, a liczy się ułamek sekundy coś niespodziewanego na drodze i każda reakcja kierowcy ma znaczenie i system dużo lepiej uratuje uniknięcia przygód.

Czy ty przypadkiem nie byłeś orędownikiem opon całorocznych?

Offline EwaBB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1955 dnia: 11 Stycznia 2020, 10:43:20 »
Na początku chciałam przywitać wszystkich użytkowników:)
Czy w waszych samochodach montaż nawigacji odbywał się w ASO po dostarczeniu auta o dealera? W moim przypadku montaż jest wg dealera przed dostawą do salonu ale dopiero w kraju (wymagało to zarejestrowania auta przed dostawą do salonu). Wg aplikacji auto dotarło do Mszczonowa w połowie grudnia.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1956 dnia: 11 Stycznia 2020, 11:50:54 »
Czy w waszych samochodach montaż nawigacji odbywał się w ASO po dostarczeniu auta o dealera?
A jakie ma to znaczenie? Po prostu dokładają dodatkowy moduł nawigacji do stacji multimedialnej.
W moim przypadku montaż jest wg dealera przed dostawą do salonu ale dopiero w kraju
Może tak być, ze względu na różne regiony sprzedaży samochodu w skali światowej.

Offline EwaBB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1957 dnia: 11 Stycznia 2020, 12:59:15 »
Ok, tylko co w przypadku uszkodzenia auta w trakcie transportu do salonu? Oczywiście można założyć ze nawet po dostawie i ubezpieczeniu w samym ASO dojdzie do szkody, ale transport kilkaset kilometrów generuje potencjalnie większe zagrożenie.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1958 dnia: 11 Stycznia 2020, 13:06:41 »
Ja zamawiałem samochód z nawigacją, ale zarejestrowany został dopiero po przybyciu do salonu (przed montażem akcesoriów typu hak holowniczy itp). Przypuszczam, że ktoś złożył zamówienie na samochód w identycznej konfiguracji jak Ty, ale bez nawigacji, po czym zrezygnował z zakupu w momencie, gdy samochód był już wyprodukowany, i przerzucono to zlecenie na Ciebie. Albo ktoś w salonie się pomylił i przy składaniu zlecenia do fabryki nie "kliknął" w opcję nawigacji, a zorientowano się dopiero jak pojazd dotarł do Mszczonowa.   

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1959 dnia: 11 Stycznia 2020, 13:21:34 »
W moim przypadku montaż jest wg dealera przed dostawą do salonu ale dopiero w kraju (wymagało to zarejestrowania auta przed dostawą do salonu).
a dlaczego "wymaga" to zarejestrowania auta ? Przyznam sie szczerze ze dziwne to dla mnie, ze a  ma byc rejestrowany..
Pozdrawiam

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1960 dnia: 11 Stycznia 2020, 13:25:11 »
Weszły niedawno w życie przepisy, wg których jakakolwiek ingerencja w pojazd może mieć miejsce wyłącznie po jego zarejestrowaniu...

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1961 dnia: 11 Stycznia 2020, 13:47:38 »
Identyczna sytuacja jest z alarmem od toyoty. Najpierw musiałem zarejestrować auto, dostarczyć tablice i dopiero mogli montować alarm.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1962 dnia: 11 Stycznia 2020, 14:14:41 »
Identyczna sytuacja jest z alarmem od toyoty. Najpierw musiałem zarejestrować auto, dostarczyć tablice i dopiero mogli montować alarm.
ciekawe - ja rejestrowalem w Niemczech (tablice "czasowe") dnia 30.08 a odbieralem 31.08 rano z polskiego salonu (juz na gotowo z z zamontowanym hakiem i alarmem) i nie bylo takich dziwnych rzeczy...

« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2020, 14:21:31 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1963 dnia: 11 Stycznia 2020, 14:19:12 »
ciekawe - ja rejestrowalem w Niemczech (tablice "czasowe") dnia 30.08 a odbieralem 31.08 rano z polskiego salonu (juz na gotowo z z zamontowanym hakiem i alarmem) i nie bylo takich dziwnych rzeczy...

Dziwne. Ja odbierałem na przełomie czerwca i lipca 2019, i przepisy te już obowiązywały...

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1964 dnia: 11 Stycznia 2020, 14:22:40 »
Weszły niedawno w życie przepisy, wg których jakakolwiek ingerencja w pojazd może mieć miejsce wyłącznie po jego zarejestrowaniu...
czyli zarejestrowac auto - pozniej dealer doklada hak - i trzeba dokonac dodatkowego wpisu w dowodzie (bo w trakcie rejestracji haka nie mial) ? to bylaby jakas glupota - moze ktos kto wie poda co to za "przepis" .... poczytamy zobaczymy....
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl