Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 976156 razy)

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #2355 dnia: 25 Sierpnia 2020, 16:20:39 »
Witam forumowiczow jesten tu nowy Auto mam od niedawna rav4 222 km 4x4 selection. Jest to moje pierwsze auto w automacie tym bardziej hybryda.  Chcialkem zapytac jak wychodzicie z auta np robicie zmiane kierowcy badz wyjazd z podworka i chcecie recznie zamknac brame od ogrodzenia to na jaka pozycje biezecie dzwignie biegow na P czy na N chodzi mi zeby prawidlowo obslugiwac i bezawaryjnie dlugi czas auto. Dzieki za odp.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2356 dnia: 25 Sierpnia 2020, 16:30:11 »
Chcialkem zapytac jak wychodzicie z auta np robicie zmiane kierowcy badz wyjazd z podworka i chcecie recznie zamknac brame od ogrodzenia to na jaka pozycje biezecie dzwignie biegow na P czy na N chodzi mi zeby prawidlowo obslugiwac i bezawaryjnie dlugi czas auto. Dzieki za odp.

Najbezpieczniej będzie, gdy ustawisz na P - uruchamiasz wtedy również hamulec postojowy. Nie wiem czy jest jakakolwiek sytuacja, gdy zachodzi konieczność użycia N - przypuszczam, że może ona być utrzymywana przez producentów samochodów tylko dlatego, że przepisy prawa w niektórych krajach wymagają obecności takiej pozycji.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2357 dnia: 25 Sierpnia 2020, 16:37:14 »
Chcialkem zapytac jak wychodzicie z auta np robicie zmiane kierowcy badz wyjazd z podworka i chcecie recznie zamknac brame od ogrodzenia to na jaka pozycje biezecie dzwignie biegow na P czy na N chodzi mi zeby prawidlowo obslugiwac i bezawaryjnie dlugi czas auto. Dzieki za odp.

Najbezpieczniej będzie, gdy ustawisz na P - uruchamiasz wtedy również hamulec postojowy. Nie wiem czy jest jakakolwiek sytuacja, gdy zachodzi konieczność użycia N - przypuszczam, że może ona być utrzymywana przez producentów samochodów tylko dlatego, że przepisy prawa w niektórych krajach wymagają obecności takiej pozycji.
Pozycja N pozwala wciagnac samochod na lawete.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2358 dnia: 25 Sierpnia 2020, 16:52:49 »
Dzieki za szybką odpowiedz pytam tak bo z automatami nie ma doswiadczenia a czytalem ze jak sie zmieni  z pozycji D na P po zatrzymaniu po jezdzie na chwile np. na ta zmiane kierowcow i nie gasimy auta to w skrzyni jest spadek cisnienia oleju smarujacego i ze to nie jest zdrowe dla skrzyni

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2359 dnia: 25 Sierpnia 2020, 17:06:25 »
Co do ostatniego trudno mi się wypowiadać, tyle że hybrydy Toyoty nie mają zasadniczo skrzyni biegów, tylko przekładnię planetarną działającą (choć konstrukcyjnie zupełnie inną) podobnie jak skrzynie automatyczne typu CVT.

Np. w hybrydzie możesz spokojnie jadąc jeszcze do przodu przełączyć na wsteczny - samochód sam się zatrzyma i zacznie jechać do tyłu. W normalnych skrzyniach automatycznych skończyłoby się to prawdopodobnie fatalnie. Przekładnia planetarna umożliwia łączenie i rozłączanie układu silnik spalinowy - silnik elektryczny trakcyjny - silnik elektryczny generator w sposób jedynie funkcjonalny, mimo że są one ze sobą cały czas połączone mechanicznie. Więc i z tą pozycją "P" w hybrydzie może być "inaczej niż normalnie". Najlepiej spytać w ASO lub wysłać pytanie do Toyota Motor Poland :-)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #2360 dnia: 25 Sierpnia 2020, 20:07:59 »
Panowie, czy ja coś źle patrzę, zamówiłem auto i na śledzenie zamówienia mam że w produkcji a wiem że auto już płynie. Czy sprawdza się to w innym miejscu niż po logowaniu na toyota.pl i śledzenie zamówienia?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2361 dnia: 25 Sierpnia 2020, 20:27:20 »
Na tym portalu informacje czasami biorą z... kapelusza :) Tudzież są od czapy :) W moim przypadku jak stała od tygodnia u mnie w garażu, w systemie była do wydania.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2362 dnia: 27 Sierpnia 2020, 13:27:13 »
Czy macie dzwiek podczas jazdy na elektyku do 25 km/H emitowany dla przechodniow. Bo moj ma i pytanie czy da to sie wylaczyc . Oraz czy da sie ustawic domykanie samoczynne okien jak zamykamy auto.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2363 dnia: 27 Sierpnia 2020, 13:35:23 »
Czy macie dzwiek podczas jazdy na elektyku do 25 km/H emitowany dla przechodniow. Bo moj ma i pytanie czy da to sie wylaczyc . Oraz czy da sie ustawic domykanie samoczynne okien jak zamykamy auto.
Co do okien to sie da ale musisz dlugo przytrzymac przycisk zamykania lub otwierania auta. Np. Programem Carista to zrobisz. Lub w ASO na przegladzie za free.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #2364 dnia: 27 Sierpnia 2020, 13:53:12 »
Z tym dźwiękiem nie można wyłączyć od niedawna obowiązują przepisy.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2365 dnia: 27 Sierpnia 2020, 13:55:18 »
Czy macie dzwiek podczas jazdy na elektyku do 25 km/H emitowany dla przechodniow. Bo moj ma i pytanie czy da to sie wylaczyc
Ja tego nie mam i ze dwa razy miałem sytuację, kiedy ktoś bez obracania się po prostu wszedł mi przed maskę, bo nie słyszał samochodu. Ludzie generalnie są przyzwyczajeni, że samochody wydają jakieś dźwięki. Tak więc nie jest to taki głupi wynalazek, aczkolwiek gdzieś czytałem, ze kiepsko to brzmi Toyotach.

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2366 dnia: 27 Sierpnia 2020, 14:06:09 »
Czy macie dzwiek podczas jazdy na elektyku do 25 km/H emitowany dla przechodniow. Bo moj ma i pytanie czy da to sie wylaczyc
Ja tego nie mam i ze dwa razy miałem sytuację, kiedy ktoś bez obracania się po prostu wszedł mi przed maskę, bo nie słyszał samochodu. Ludzie generalnie są przyzwyczajeni, że samochody wydają jakieś dźwięki. Tak więc nie jest to taki głupi wynalazek, aczkolwiek gdzieś czytałem, ze kiepsko to brzmi Toyotach.
Brzmi jak byś nie miał już klocków hamulcowych, metaliczny dźwięk, też mnie to irytuje.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2367 dnia: 27 Sierpnia 2020, 14:14:08 »
Wiem ze teraz to obowiazek miec taki dzwiek nie chce na stale go wylaczyc tylko pytam o mozliwosc czasowego chwilowego wylaczania. Np. w eniro jest guzik ktorym to wylaczamy. A dzwiek ten faktycznie nie brzmi za specjalnie gdyby byl troche cichszy to ok. Np gdy wyjezdzam z garazu lub do niego wjezdzam plus echo daje efekt jakiegos ufo. Zapewne w sytuacji z zamyslonym  przechodniem zda egzamin. Bezpieczenstwo to podstawa.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2368 dnia: 27 Sierpnia 2020, 14:19:29 »
Brzmi jak byś nie miał już klocków hamulcowych, metaliczny dźwięk, też mnie to irytuje.
trafne porownanie

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2369 dnia: 27 Sierpnia 2020, 14:28:32 »
Może jest możliwość zmiany tego dźwięku na bardziej przyjemny :) ?
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2020, 14:30:05 wysłana przez gilal »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl