Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 974863 razy)

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #2670 dnia: 11 Marca 2022, 15:22:04 »
Hillbilly (Exe, skyview, jbl) zamawiał 4.11 - jeszcze nie jest w produkcji. Ja (Exe) zamawiałem 10.11 - już wyjechała z fabryki. Ktoś na forum zamawiał w drugiej połowie listopad i juz odebrał (na pewno niższa wersja...ale dokładnie nie pamiętam.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2671 dnia: 11 Marca 2022, 22:34:47 »
To wszystko w jakiejś dziwnej kolejności idzie. Ty zamawiałeś pod koniec grudnia Adv i już masz w produkcji a termin na sierpień/wrzesień, ja zamawiałem Exe 16 grudnia, termin na 30 czerwiec a zamówienie jeszcze nawet nie zostało potwierdzone ;) ;). Nie wydaje mi się żeby była jakaś duża różnica w trudności produkcji pomiędzy Adv i Exe.
Mnie powiedzieli, ze Adventure ma jakiś niby priorytet, bo czasowo powinien być szybciej niż selection. Poza tym z tego co zdążyłem zauważyć w innych markach (a teraz poza swoim, pomagam załatwić 2 auta dla rodziny, a jednego Tucsona już kuzynka odebrała), to najwięcej dodatkowego czasu produkcji dodają rzeczy, które wymagają dużej ilości kabli i jakichś silników/siłowników/grzałek no i kamery. A w executive jest względem adventure bogatsze o podgrzewaną kanapę, wentylację foteli, elektrycznie regulowany fotel pasażera i manetki za kierownicą. W VAG takie wyposażenie dało by pewnie 5 miesięcy dłuższą produkcję, także nie ma się co przejmować.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2672 dnia: 12 Marca 2022, 11:07:06 »
Hillbilly (Exe, skyview, jbl) zamawiał 4.11 - jeszcze nie jest w produkcji. Ja (Exe) zamawiałem 10.11 - już wyjechała z fabryki.
No właśnie. Dealer twierdzi, że w swoim systemie widzi, że weszła do produkcji marcowej i w marcu na bank będzie wyprodukowana, ale w MyT etap nadal" zamówienie w toku". A mamy 12 marca. To kiedy będzie "produkcja w toku", jak ma być w tym miesiącu wyprodukowany? Z jednej strony wiem, że wstrzymali produkcję na rynek Radziecki, więc więcej komponentów powinno być dla nas, a z drugiej strony wiem, że Toyota nie ma magazynów z częściami i wszystkie dostawy są na zasadzie "just in time". A z Ukrainy szły wiązki elektryczne i chyba tapicerki. Więc lepiej raczej nie będzie. Swój samochód zdjąłem z ogłoszenia. Wstawię znów jak dostanę info, że nowy wyjechał z fabryki. No i tak patrzę, że muszę podnieść cenę, bo znów używki drożeją.

Offline Rawczak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Raw4plugin
« Odpowiedź #2673 dnia: 12 Marca 2022, 11:24:31 »
Uważam, że koło 20 marca rozpocznie się produkcja, która trwa około tygodnia.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2674 dnia: 12 Marca 2022, 11:37:19 »
Obyś miał rację:)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2675 dnia: 12 Marca 2022, 13:16:19 »
Obyś miał rację:)

Na szczęście jeśli chodzi o RAV4 Hybrid Japonce są samowystarczalne, komponenty idą o nich. Rynek Rosyjski to inna bajka, aby tam produkować auta musisz mieć 80% poddostawców z Rosii. Tak samo sprawa wyglada w USA. Aplikacja MyToyota jest dość słabo aktualizowana. U mnie pokazywała ze auto jest gdzieś koło Giblartaru….a było już w Mszczonowie. Generalnie było do odbioru 1-mc przed terminem. U Ciebie pewnie będzie tak samo. Generalnie z Japonii praktycznie nie ma opóźnień.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #2676 dnia: 12 Marca 2022, 21:27:53 »
Cytuj (zaznaczone)
Z jednej strony wiem, że wstrzymali produkcję na rynek Radziecki, więc więcej komponentów powinno być dla nas
Z tym wstrzymaniem produkcji to jeszcze nie wiadomo, Putin straszy zagraniczne koncerny nacjonalizacją fabryk... nie wiem czy w takiej sytuacji producenci się nie wycofają z deklaracji. Ciekawa sprawa jak by to wyglądało, Rosja przejmie np. fabrykę Toyoty i co, sama sobie zacznie składać RAV 4 i Camry?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2677 dnia: 13 Marca 2022, 00:42:25 »
Jak zaczną sobie sami je składać to i tak tylko na rynek Rosyjski….wiec jak coś będzie sztukać, pukać to i tak nikt tym sie nie będzie przejmować.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2678 dnia: 13 Marca 2022, 10:06:01 »
Ciekawa sprawa jak by to wyglądało, Rosja przejmie np. fabrykę Toyoty i co, sama sobie zacznie składać RAV 4 i Camry?
Tak. Będą sobie produkować Toyoty, Mercedesy, Ferrari :)). Żenada. Szkoda tylko, że niektórzy wyłamują się z sankcji. Wiadomo, że skutki będą bolesna dla wszystkich, ale jak teraz odpuścimy szaleńcowi, spacyfikuje pół świata.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2679 dnia: 13 Marca 2022, 10:56:20 »
Ciekawa sprawa jak by to wyglądało, Rosja przejmie np. fabrykę Toyoty i co, sama sobie zacznie składać RAV 4 i Camry?
Tak. Będą sobie produkować Toyoty, Mercedesy, Ferrari :)). Żenada. Szkoda tylko, że niektórzy wyłamują się z sankcji. Wiadomo, że skutki będą bolesna dla wszystkich, ale jak teraz odpuścimy szaleńcowi, spacyfikuje pół świata.

Ja mysle ze świat nie może sobie teraz odpuścić, tego szaleńca trzeba skutecznie usunąć, chyba najlepiej by było aby przyjechał po niego „złoty orszak”. Poluzowanie temu gościowi teraz = nic to nie da….a apetyt rośnie….

Offline Rawczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2680 dnia: 14 Marca 2022, 06:27:57 »
Moja zamówiona dynamic plugin 11.12 weszła dziś w produkcję. Co ważne to widać to po zalogowaniu na www.toyota.pl natomiast w aplikacji MyT bez zmian czyli przetwarzanie zamówienia. Zatem potwierdza się że aplikacja MyT nie najlepiej działa.

Offline Rawczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2681 dnia: 14 Marca 2022, 06:36:33 »
Po około 30min w Mat też pojawiła się produkcja.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2682 dnia: 14 Marca 2022, 10:59:21 »
Po około 30min w Mat też pojawiła się produkcja.
A u mnie w MyT dalej "zamówienie w toku".

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2683 dnia: 14 Marca 2022, 11:26:17 »
Czy ktoś może się orientuje w jakim kraju jest produkowana Rav4 z napędem na przednią oś? Kolega twierdzi, że tylko 4x4 są produkowane w Japoni. Prawda to?

Wysłane z mojego SM-T870 przy użyciu Tapatalka

Offline Rawczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2684 dnia: 14 Marca 2022, 12:09:35 »
Hillbilly- zarejestruj się i zaloguj z toyota.pl, bo MyT niekoniecznie jest zaktualizowana. Powinieneś mieć postęp taki jak ja. Jaką masz wersję? Hybryda?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl