Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 972246 razy)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #3330 dnia: 09 Czerwca 2022, 18:25:02 »
Chciałbym zapytać, gdzie jest haczyk ze stałymi stopami procentowymi? Przecież ani bank, ani firma leasingowa do interesu nie dokłada? Czy przy stałej stopie na starcie oprocentowanie będzie wyższe? No i druga sprawa... w tej chwili wibor i stopy są wysokie i pewnie jeszcze nieco wzrosną, choć w perspektywie kilkuletniej umowy raczej spadną, a tu stała stopa równa się stały wysoki koszt?
Na swoim przykładzie podam, że przez półtora roku przy zmiennej stopie rata leasing operacyjny wzrosła mi z 2990 do 3160zł.
No i jeszcze małe sprostowanie... konsument i osoba fizyczna jako działalność firma nie posiadająca osobowości prawnej, to nie to samo.
U mnie (najem, więc oprocentowanie większe niż leasing), ze stopą na 14.01 przy stałym wychodziło 2400zł (brutto) stałego oprocentowania, a przy zmiennym chyba 100, albo 150zł taniej, obecnie, gdybym brał stałe to było by 3200zł, a zmienne 2950zł miesięcznie. Przy najniższych stopach w historii, wyszło by niewiele poniżej 2000zł, ale w ciągu 4 lat (na tyle mam najem) nie ma najmniejszej szansy na powrót do takich stóp, więc w najlepszym razie, rata przy zmiennym wróciła by do wysokości mojej ze stałym.
No i u mnie za wszelką cenę utrzymanie stałej raty, bo nie chciałbym się obudzić jednego dnia i dowiedzieć, że mam bulić 500zł więcej od przyszłego miesiąca.

Offline robert-rybnik1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Selection
« Odpowiedź #3331 dnia: 10 Czerwca 2022, 08:31:37 »
Podpisując umowę trzeba pytać o takie rzeczy. Dziś jestem już poza biurem więc nie sprawdzę podstawy prawnej. Może rzeczywiście ustawodawca pozostawił furtkę firmom leasingowym do dowolnej interpretacji.

W moim przypadku doradca poinformował mnie że wysokość stopy referencyjnej zostanie ostatecznie określona dopiero w chwili uruchomienia leasingu czyli otrzymania f-ry VAT od sprzedawcy (dilera). Jednak po Twoim wpisie postanowiłem nieco podrążyć temat nieco bardziej. Może sprzedawca się mylił. Dodam jeszcze że pierwszą wpłatę w wysokości 45% wartości samochodu zapłaciłem jeszcze w grudniu zeszłego roku.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3332 dnia: 10 Czerwca 2022, 11:08:51 »
postanowiłem nieco podrążyć temat nieco bardziej. Może sprzedawca się mylił.
Podrąż, podrąż. Ja też wpłacałem leasing w grudniu w takiej samej części i sprzedawca mnie zapewniał, że już w momencie akceptacji wniosku wszystkie parametry finansowe są ustalone. Jeśli oczywiście finalnie wpłacę i podpiszę umowę. W moim wypadku auto było już w tranzycie z odbiorem na styczeń - więc może to robi różnicę ale generalnie dziwnie to wygląda, że zawierając umowę leasingu na stałą stopę nie wiesz jaka ona będzie. Przez podobne akcje frankowicze teraz masowo unieważniają kredyty.... Różnicę może robić kwestia, że biorąc leasing na firmę nie jesteś konsumentem i może wtedy można stosować takie sztuczki że teraz podpisz, a później się dowiesz ile zapłacisz ale tego to nie wiem. Nie jestem prawnikiem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #3333 dnia: 10 Czerwca 2022, 12:07:01 »
biorąc leasing na firmę nie jesteś konsumentem
Dokładnie tak. To jest wtedy umowa B2B i sprzedawca może zaproponować dowolną cenę i dowolne zasady. Jeśli zaakceptujesz, to wszystko jest zgodne z prawem i nie można mówić o uchybieniach. Ale również jest miejsce na negocjacje, czego przy umowie konsumenckiej raczej nie ma. Nie analizowałem opłacalności stałej stopy, ale intuicja mi podpowiada że przy leasingu na firmę wyjdzie drożej. Chyba że inflacja poszybuje w nieprzewidywalne poziomy.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2022, 12:12:48 wysłana przez surrender »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3334 dnia: 10 Czerwca 2022, 12:29:59 »
Nie analizowałem opłacalności stałej stopy, ale intuicja mi podpowiada że przy leasingu na firmę wyjdzie drożej.
W moim wypadku przy wpłacie początkowej 45% i leasing na 48 miesięcy do pozostałych 55% dopłacam na samych ratach łącznie przez cztery lata 10,7% i dokładając gapa i rejestrację 20,7%  - wydaje się, że całkiem dobrze to wyszło mając na uwadzę obecną inflację.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3335 dnia: 14 Czerwca 2022, 12:18:06 »
Ponieważ widzę, że jest wiele kontrowersji, co do stałej stopy, potwierdzam, że są firmy leasingowe, które traktują OSOBĘ FIZYCZNĄ PROWADZĄCĄ DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ jak konsumenta i gwarantują stałą stopę na warunkach z dnia podpisania umowy leasingowej, bez żadnych zmian w dniu płatności za pojazd do dealera. Jeżeli są firmy, które mają w warunkach ogólnych wpisane inaczej, to oznacza, że nie mają prawdziwej stałej stopy, a taką trochę modyfikowaną na własną korzyść. Warto sprawdzić, jeżeli ktoś bierze leasing na krótki okres i myśli o stałej stopie. W okresie dłuższym pewnie stopy zaczną spadać i wtedy stała stopa może mniej się opłacać.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #3336 dnia: 15 Czerwca 2022, 11:21:04 »
Wreszcie się ruszyło, moja fura opuściła fabrykę. Ile czasu to płynie i kiedy będę widział Vin auta?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3337 dnia: 15 Czerwca 2022, 11:33:17 »
Vin z tego co pamiętam pojawia się od razu jak auto zejdzie z linii produkcyjnej. Powinieneś już widzieć.

Offline skooorni

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #3338 dnia: 15 Czerwca 2022, 11:45:57 »
Wreszcie się ruszyło, moja fura opuściła fabrykę. Ile czasu to płynie i kiedy będę widział Vin auta?

Zaloguj się na stronę Toyoty na komputerze, wejdź w "Moje zamówienia", naciśnij F12 i wybierz dolne 2235187.

Następnie w linii "intermediateDeliveries" kliknij prawym przyciskiem myszy w "locationcode" i zaznacz "copy value".

Następnie w google wklej i pojawi Ci się wiele linii, w których masz napisane daty przewidywanego przybycia samochodu do Europy i dalej do Mszczonowa.

Offline skooorni

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #3339 dnia: 15 Czerwca 2022, 11:50:37 »

Aaaa, tam też będziesz miał widoczny VIN.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #3340 dnia: 15 Czerwca 2022, 13:13:27 »

Zaloguj się na stronę Toyoty na komputerze, wejdź w "Moje zamówienia", naciśnij F12 i wybierz dolne 2235187.

Następnie w linii "intermediateDeliveries" kliknij prawym przyciskiem myszy w "locationcode" i zaznacz "copy value".

Następnie w google wklej i pojawi Ci się wiele linii, w których masz napisane daty przewidywanego przybycia samochodu do Europy i dalej do Mszczonowa.
Ale przecież wszystko jest w opcjach dewelopera napisane. U mnie 13 maja opuścił fabrykę, 16 czerwca będzie Zeebrugge, 17 czy 18 czerwca Mszczonów, 13 lipca ostateczny termin. Teraz nawet wiem, którym statkiem płynie i gdzie jest.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline exidox

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3342 dnia: 22 Czerwca 2022, 10:46:56 »
Jakby ktos byl zainteresowany - najprawdopodobniej RAV4 wyprodukowane do okolo 4.06.2022 plyna statkiem Heroic Leader https://www.vesselfinder.com/vessels/HEROIC-LEADER-IMO-9441570-MMSI-311052700

Offline Ralff

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #3343 dnia: 22 Czerwca 2022, 11:51:15 »
Jakby ktos byl zainteresowany - najprawdopodobniej RAV4 wyprodukowane do okolo 4.06.2022 plyna statkiem Heroic Leader https://www.vesselfinder.com/vessels/HEROIC-LEADER-IMO-9441570-MMSI-311052700
Jak sprawdzasz którym statkiem płyną ?
U mnie w końcu po siedmiu miesiącach samochód opuścił fabrykę  :-)

Offline exidox

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3344 dnia: 22 Czerwca 2022, 12:13:22 »
Jak sprawdzasz którym statkiem płyną ?
U mnie w końcu po siedmiu miesiącach samochód opuścił fabrykę  :-)

Sprawdzilem na stronach jakie statki wyplywaly z portu Nagoya w okolicach daty, kiedy auto opuscilo fabryke. Trafily sie dwa: Heroic Leader i Zeus Leader.
Patrzac na historie Heroic Leader to goscil on w Zeebrugge wczesniej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl