Autor Wątek: Błąd poziomu oleju a aktualizacja oprogramowania.  (Przeczytany 3681 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vvt-i

• Toyot Leżący
  • *
Błąd poziomu oleju a aktualizacja oprogramowania.
« dnia: 27 Listopada 2018, 09:02:41 »
Program diagnostyczny ujawnił błąd kodem związany z wzrostem poziomu oleju. Prawdopodobnie na skutek przedostania się paliwa, czyli związany z dpf.

Zalecono mi udać się do ASO w celu zaktualizowania oprogramowania bo jest stare w sensie wersji co zamierzam uczynić jednak interesuje mnie:
- czy ktoś miał podobny przypadek i czy aktualizacja pomogła?
- co właściwie może się zmienić? Dawka paliwa podawana w celu wypalenia dpf?
- no i jaki jest mniej więcej koszt wgrania nowszego oprogramowania w ASO?

Gawith

• Gość
Odp: Błąd poziomu oleju a aktualizacja oprogramowania.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2018, 20:52:16 »
Ja miałem do czynienia z takim przypadkiem, oleju przybywało całkiem sporo.
Początkowo ratowała mnie pewna firma tuningowa, zmieniali coś w sterowniku silnika, jakieś parametry dla dopalania DPF ale zmieniło to tylko tyle, że próby te były opóźnione w czasie, co prowadziło do zamulenia auta.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2018, 20:58:09 wysłana przez Gawith »

Offline vvt-i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2018, 06:52:02 »
A możesz napisać jak poradziłeś sobie z problemem? Wyciąłeś DPF?
Jak jeździłeś? Głównie miasto czy trasa? Czy często mogło u Ciebie dochodzić do nieudanych procedur wypalenia?

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2018, 18:28:54 »
Jeżdżę głównie odcinki 20 - 30 km między dwoma miastami i trochę po tych miastach, od czasu do czasu dłuższe trasy. Procedury dopalania starałem się nie przerywać a zauważyć ją jest łatwo - wzrastają obroty na biegu jałowym. Ostatecznie musiałem pożegnać się z DPF bo nawet wyjęcie go i czyszczenie nie pomogło. Szkoda silnika w takich sytuacjach, bo ropa w oleju powoduje spadek ciśnienia smarowania.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopada 2018, 18:34:10 »
Gawith, pytanie; czy każda jedna nieudana procedura powoduje odnotowywalny wzrost poziomu oleju? Czy jest to zjawisko wymagające kilku-kilkunastu przerwań by odnotować zjawisko na bagnecie? Druga kwestia, czy nawet poprawnie kończone procedury powodują przedostawanie się małych ale jednak ilości ropy do oleju?
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopada 2018, 18:51:22 »
Na pewno trzeba kilku czy kilkunastu niedokończonych procedur dopalania, aby stan oleju podniósł się.
Druga kwestia, czy nawet poprawnie kończone procedury powodują przedostawanie się małych ale jednak ilości ropy do oleju?
Tego to już nie wiem. Ja starałem się nie przerywać procedury a oleju i tak przybywało.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2018, 18:53:00 wysłana przez Gawith »

Offline vvt-i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Listopada 2018, 12:01:49 »
vagon1 też masz ten problem?

Jeżdzę 5 dni w tygodniu jakieś 40 km w jedną stronę drogą krajową przerywaną miejscowościami. Nierzadko panuje na niej duży ruch. Jak najlepiej powinienem jeździć aby wywołała się procedura wypalania dpf? Jakie właściwie obroty powinienem utrzymywać?

Odnośnie aktualizacji - dzwoniłem do dwóch ASO. W jednym nie bardzo się dogadałem. Z drugiego , po konsultacji oddzwonili i dowiedziałem się że tylko w nowszych modelach istnieje możliwość aktualizacji.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopada 2018, 13:34:41 »
vagon1 też masz ten problem?
tu akurat się pytałem profilaktycznie. Osobiście pilnuję by każde dopalenie zakończyło się samoistnie (poprawnie) i pomijając parę dopaleń na początku jak na razie mi się udaje. Sam nigdy nie zwracałem uwagi zbytnio na ilość oleju na bagnecie (trudno się zresztą odczytuje ze wskaźnika  te wskazanie) ale chyba zacznę to monitorować prewencyjnie co jakiś czas.

jeśli chodzi o obycie z dpf to informacje są porozrzucane w różnych wątkach i tematach, tu masz parę pomocnych (w tym moich przemyśleń):
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,43053.msg601545.html#msg601545
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42360.0.html
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,38688.0.html

tak jak monitoruję od kwietnia to małe zestawienie orientacyjnych różnic pomiędzy moimi dopaleniami
370
340
380
350
475
830
437
428

ktoś może potwierdzić czy to poprawne interwały?
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2018, 13:39:08 wysłana przez vagon1 »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Listopada 2018, 16:24:11 »
Te liczby to dystans?
Dopalanie DPF występuje wtedy, gdy jest znaczna różnica ciśnień spalin na wejściu i wyjściu DPF.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Listopada 2018, 18:08:28 »
tak, dystans km pomiędzy dopaleniami. Zastanawiam się czy są po prostu widełki ile km jest przeciętnie, a ile już jest coś alarmującego
w zimie te interwały mogą się skrócić?

Offline vvt-i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Listopada 2018, 19:56:18 »
Dzięki za linki vagon1
Na podstawie tego co wyczytałem:

1) Aby stworzyć warunki zainicjowania wypalania dpf powinienem poruszać się przy możliwie stałych obrotach np ok. 2500 aż zostanie osiągnięta odpowiednia temperatura - jadę do 45 min. więc da radę, ale występują też postoje, np na światłach.
2) Zainicjowanie procesu poznam po zwiększonym zużyciu chwilowym paliwa lub zwiększonych obrotach biegu jałowego ( o ile akurat wrzucę luz).To skończony kretynizm, że nie ma żadnej kontrolki.
3) Jeżeli proces będzie aktywny to nie można wyłączać silnika co jest zrozumiałe, ale gdybym był np u celu i pozostając na jałowym biegu to proces ulegnie zakończeniu (poznam po powrocie obrotów do "normalności") - vagon1 opisywałeś taki przypadek.

P.S.vagon1 - te kilometry między wypaleniami masz skąd? Spisujesz przebiegi w momencie zauważenia zmiany obrotów / spalania?

« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2018, 19:59:34 wysłana przez vvt-i »

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Listopada 2018, 22:25:56 »
na zegarku masz 2 tripy, jeden resetuję przy tankowaniu, drugi przy dopalaniu (lub zapamiętuję przebieg ogólny/trip A jeśli B akurat wykorzystuję inaczej - reszta to matma :) ) . Samo dopalenie inicjuje się u mnie tak po prostu - momentu załączenia nie udało mi się zarejestrować - zawsze jest na zasadzie stwierdzenia jak już jest. Dopalenie też nie musi zacząć się jak masz docelową temp płynu chłodniczego - może przy niższej - po prostu szybciej szybciej się tam wtedy nagrzewa do tego celu.

ad1. najczęściej nie dłużej niż 15min u mnie
ad2. swoje żale na ten temat tu wylałem :). Ja dla zasady jeżdżę ze wskazaniem spalania chwilowego cały czas. Na jego podstawie szybko się chwyta te kilka L więcej. Na luz to na światłach jak stoisz bo w czasie jazdy niezbyt bezpieczny jest taki test.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,43746.msg610057.html#msg610057
ad3. tak wykonałem taki test, ale jak się przekonałem dzień lub 2 po tym miałem ponowne dopalenie (to wykonałem poprawnie). Czyli jak widać to przy pozostawieniu na jałowym biegu było zakończone jako fail. Tego więc bym nie robił na Twoim miejscu

Offline vvt-i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Grudnia 2018, 11:19:38 »
Dzięki vagon1
Wracając jeszcze do zjawiska wzrostu poziomu oleju coś skojarzyłem. Mianowicie jakiś miesiąc temu, zaczęła wyświetlać mi się ikona klucza z komentarzem "oil maint". Wyświetlała się nie przy każdym odpaleniu. Zinterpretowałem to jako przypomnienie o wymianie oleju (wg książki serwisowej ostatnia miała miejsce prawie 10 tyś km wstecz) a i tak wybierałem się niebawem na pełny serwis. Teraz zastanawiam się czy to nie było coś innego - mianowicie sygnalizacja błędu z tytułu podniesionego poziomu oleju.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl