Autor Wątek: Podłączenie trybu EV prius 2  (Przeczytany 2723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdamPlock

• Prawie Toyot
Podłączenie trybu EV prius 2
« dnia: 13 Grudnia 2018, 10:06:05 »
Witam! Czy ktoś zna może tajemnice jak podłączyć tryb EV w priusie 2 gen. Samochód sprowadzony USA A na ten rynek ten tryb był nie dostępny. Dziękuję za pomoc

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Podłączenie trybu EV prius 2
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudnia 2018, 10:49:11 »
Szkoda zachodu, tryb zupelnie nieprzydatny do niczego. To samo osiagniesz odpowiednio operujac pedalem gazu.

Offline AdamPlock

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudnia 2018, 10:53:41 »
Zdaje sobie z tego sprawę ale i tak będę wdzięczny za schemat podłączenia.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudnia 2018, 13:54:49 »
bardzo proszę, cały poradnik w pdf ze zdjęciami.

http://www.calcars.org/prius-evbutton-install.pdf
Prius 2

Offline crazy4volvo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudnia 2018, 18:36:14 »
tryb zupelnie nieprzydatny do niczego.
Polemizowałbym, przydaje się np. do wyjeżdżania cichaczem w środku nocy od kochanki (o ile ecu pozwoli) ;).
@AdamPlock: Też mam jankesa, tak w razie czego.
Prius gen2 2007, 178000 Mi

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudnia 2018, 23:29:38 »
Kto o zdrowych zmyslach podjezdza autem pod dom kochanki??? A tak serio mam ten tryb w Aurisie i na przejechane 120tys.km uzylem go tylko raz w celu sprawdzenia czy dziala.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Grudnia 2018, 14:23:47 »
Zgadzam się z przedmówcami. Tryb EV fascynował mnie głównie zanim kupiłem Priusa. Rzeczywistość zweryfikowała marzenia. W zimie ten tryb jest najczęściej niedostępny, bo komputer dba o temperaturę silnika. Jeżeli EV jest dostępny, to najczęściej komputer sam z niego skorzysta, bez naszej pomocy - po prostu jedziemy bez spaliny, nawet o tym nie wiedząc.

Do kochanki to chyba najlepiej rowerem. Rowerzyści mają generalnie lepszą formę.

Trix

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Grudnia 2018, 15:30:22 »
Ja montowałem przycisk EV w amerykańskim gen2 i użyłem kilka razy. Wersja USA różni się od europejskiej tym, że za każdym włączeniem auta i tak każdorazowo włączy się spalinowy nawet na chwilę. Więc przycisk ev działał raczej jako wymuszenie jego wyłączenia przy dojeździe na parking, ale i tak muszą być spełnione warunki naładowania baterii, temperatury układu HSD itp, itd...
Poza tym nadmierne używanie trybu EV skutkuje lekkim wzrostem spalania, bo jakoś tą baterię trzeba naładować. A wymusić wyłączenie spalinowego można np obniżeniem temp grzania, wyłączniem klimy, chwilowym zatrzymaniem auta.

Offline crazy4volvo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Grudnia 2018, 23:49:12 »
Wersja USA różni się od europejskiej tym, że za każdym włączeniem auta i tak każdorazowo włączy się spalinowy nawet na chwilę.
Oj chyba nie. U mnie jeśli są spełnione określone warunki (temp. baterii >0, niewłączone ogrzewanie szyb, dostateczny stan naładowania, auto w bezruchu) to mam 10s od włączenia zapłonu na wciśnięcie EV. Jeśli tego nie zrobię, uruchamia się ICE i do momentu rozgrzania (chyba do stanu S2) tryb EV staje się niedostępny.
Prius gen2 2007, 178000 Mi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl