Autor Wątek: Prius I - rozładowana bateria HV  (Przeczytany 9479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sad Ripper

• Toyot Leżący
  • *
Prius I - rozładowana bateria HV
« dnia: 13 Grudnia 2018, 22:15:50 »
Cześć,
dzięki za przyjęcie na forum!

Starałem się przeszukać wszystkie tematy, ale wyszukiwarka nie działa, a po 20 stronach nie znalazłem niczego, co by pasowało do mojego problemu.

Otóż po 10 miesiącach stania moja toyota prius pierwszej generacji (2001) ma rozładowaną baterię i nie uruchamia silnika spalinowego. Wiem o "wtyczce donikąd" (plug to nowhere), ale nie mam pojęcia, jakim prądem podładować baterię na tyle, żeby uruchomić silnik spalinowy - czy ktoś z Was wie - ewentualnie wskazałby ładowarkę, którą mógłbym to zrobić?

Mam jeszcze drugiego priusa, II, ale nie wiem, czy da się jakoś kablami podłączyć baterię do baterii - wolałbym uniknąć wyjmowania całości.

Przy okazji - w ostateczności mógłbym wymontować baterię/wziąć auto na lawetę i zawieźć do Toyoty - ale ile kosztowałoby samo naładowanie tej baterii?

dzięki i pozdrawiam!

Offline witek_34

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Prius I - rozładowana bateria HV
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudnia 2018, 23:24:27 »
Wczesne wersje miały ładowarkę na pokładzie:
https://priuschat.com/attachments/12v_2_hvcharging-1-pdf.34033/

Te ładowarki są dostępne, pytanie ile trzeba byłoby kombinować aby podłączyć, no i trochę drogie są.
https://allegro.pl/toyota-prius-1-5-ladowarka-charger-g909047010-i7583895603.html
https://www.ebay.co.uk/itm/TOYOTA-Prius-1998-HK-NHW10-Electrical-Component-G909047010-Used-PASKU307052-/323561307326

Jest kilka serwisów specjalizujących się w regeneracji baterii, może oni maja ładowarki.
Prius 2 /2008

Offline Sad Ripper

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Grudnia 2018, 07:34:51 »
Dzięki za odpowiedź - mógłbym kupić nawet taką ładowarkę, bo transport na lawecie plus czas plus cena w ASO zsumują się pewnie do wyższej kwoty, ale i tak bym nie wiedział, jak ją podłączyć - PTN ma trzy przewody, w tym skrajne to - i + - gdybym tylko wiedział, jaki prąd tam bezpiecznie podać, znalazłbym elektryka/elektronika, który by by to zrobił. Stąd pytanie - jaki prąd byłby bezpieczny?

Dobra, przeczytałem na priuschat o ładowaniu, poddaję się. Chyba zostaje mi tylko laweta do ASO:(
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2018, 07:41:21 wysłana przez Sad Ripper »

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Grudnia 2018, 17:39:13 »
zadzwoń do gości co wymieniają naprawiają baterie HV  z Torunia np ..przyjadą na miejsce i ogarną temat :-)
Prius 3 XW30 liftback.

Offline Sad Ripper

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudnia 2018, 19:20:52 »
A czy gdzieś na forum jest informacja, jakim prądem ładować pojedyncze pakiety w prius I?

Offline zetor2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudnia 2018, 00:48:48 »
Chyba chodziło Ci o napięcie, a nie natężenie (potocznie zwane prądem ładowania).

The Gen 1?s Panasonic batteries integrate six 1.2V cells into one ?module? (7.2V). The modules are then connected in series, 38 total in the pack, for a nominal voltage of 273.6.

Jeżeli chodzi o natężenie to przy jednorazowym ładowaniu prądem kilku (nastu) amperów nie zrobisz im krzywdy. Raczej trudno będzie Ci znaleźć taką łądowarkę, co tyle osiągnie.
Jeżeli chodzi o napięcie to możesz po 2 moduły ładować zwykłym prostownikiem. Prostownik daje 14.7V, dwa moduły to 2x 7.2V. Ogniwa nimh ładują się do 1.5V czyli możesz nawet do 18V ładować taką parę modułów, chodziaż nie ma takiej potrzeby ładować ich do końca.

P.S.
1. Jakie masz całkowite napięcie na całej baterii?
2. Skąd jesteś?
3. Nie chcesz go sprzedać?

Offline Sad Ripper

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudnia 2018, 09:42:35 »
1. 260V
2. Poznań
3. Tak, żona jeździ już 2, a tego kupiłem, bo miał udokumentowany stan 140Kkm:) Wygląda o niebo lepiej niż 2 gen  żony

Offline zetor2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudnia 2018, 10:19:59 »
1. 260V

38*6 to 228 ogniw NiMh

Daje to średnie napięcie 1.14V, co według wykresu samo w sobie jest już skrajnym rozładowaniem.

Jednak bateria ma już swoje lata, więc rozbieżności pomiędzy ogniwami będą już spore. Podejrzewam, że podładowanie tylko kilku najsłabszych załatwiłoby problem.

Jeśli miałbym sugerować to kolejnym krokiem jest odnalezienie modułów (pewnie połączonych po 2 w bloki) o najniższym napięciu i podładowanie ich.  Można to zrobić zwykłym miernikiem, jeśli masz dostęp do baterii lub poprzez aplikacje i interfejs obd (dr.prius lub hybrid assistant).

Offline Sad Ripper

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Grudnia 2018, 10:51:50 »
A jak ładować (ile V i A?) kupić jakąś specjalną ładowarkę?

Offline zetor2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Grudnia 2018, 17:56:20 »
A jak ładować (ile V i A?) kupić jakąś specjalną ładowarkę?

Jak nie masz ładowarki modelarskiej to możesz zwykłym prostownikiem (2 moduły na raz) o tak:

----(+moduł-)(+moduł-)-----------
|                                                |
--(+)prostownik(-)-(około 14.7V)--

Czyli moduly łączysz szeregowo, a cały blok(z dwóch modułów) rónolegle.

Napięcie ładowania nie poinno być wyższe niż 18V. Jak zbliży się do 14.7V to już można uznać za wystarczające. W praktyce prostownik podczas ładowania nie powinien dawać więcej niż 14.7.

Ale pierwsza rzecz to diagnoza aktualnych napięć na blockach/ogniwach.

P.S. Jeśli całą odłączysz baterię od samochodu to nawet nie musisz rozpinać ogniw, jeśli nie domkniesz obwodu to nic się nie stanie. Nie trzeba wyjmować ogniw.
Oczywiście zachowaj ostrożność, bo to prąd i pilnuj + i -. Oczywiście nie jest to oficjalny sposób ratowania rozładowanej baterii, ale ja bym tak właśnie zrobił.

« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2018, 18:08:41 wysłana przez zetor2 »

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Grudnia 2018, 19:37:49 »
Uwaga: Nie ładujcie modułów wyjętych z baterii. Przy ładowaniu muszą być ściśnięte, bo łatwo dochodzi do odkształceń płaskich ścianek. Poza baterią można je ładować odpowiednio ściśnięte stolarskimi ściskami.

Offline Sad Ripper

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Grudnia 2018, 21:15:12 »
Dzięki za wyjaśnienie o ostrzeżenia! Bardzo się przydadzą. Ponieważ mój prostownik do aku samochodowego jest opisany jako 12V, rozumiem, że się nie nadaje. Czy podpowiedzielibyście jakąś nadającą się do tego celu ładowarkę modelarską którą naładuję potem też zwykły akumulator samochodowy? Ewentualnie dobry prostownik do tego celu, ale na all wszystkie są też opisane jako 12V.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Grudnia 2018, 21:36:22 »
Dzięki za wyjaśnienie o ostrzeżenia! Bardzo się przydadzą. Ponieważ mój prostownik do aku samochodowego jest opisany jako 12V, rozumiem, że się nie nadaje. Czy podpowiedzielibyście jakąś nadającą się do tego celu ładowarkę modelarską którą naładuję potem też zwykły akumulator samochodowy? Ewentualnie dobry prostownik do tego celu, ale na all wszystkie są też opisane jako 12V.

To że na prostowniku pisze 12V to nie znaczy że tyle ma, bo musi mieć więcej niż 12V aby naładować akumulator (prąd nie popłynie jak napięcia będą takie same). Najlepiej multimetrem pomierzyć jakie ma napięcie na wyjściu i ustawić jak ma regulacje na ok. 14.4V. Są teraz często prostowniki elektroniczne/mikroprocesorowe które nic nie pokażą tylko same po podłączeniu wykrywają napięcie i wtedy zaczynają ładować i z takimi bym nie ryzykował do ładowania baterii. Zasilacze stabilizowane 12V też się nie nadają bo mają właśnie równe 12V i prąd nie popłynie.
Najlepiej znaleźć coś co ma na wyjściu ok. 14.4V i prąd wystarczy nawet 1a np. ładowarka wkrętarki czy coś podobnego.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Grudnia 2018, 21:42:02 »
Jak chcesz mogę ci podesłać mój zestaw. Jest mocno wyeksploatowany ale 100% sprawny, obecnie korzystam z niego sporadycznie, raz na pół roku podładuję jakiegoś lipola. Ogarniesz sobie swoją bateryjkę to mi odeślesz:

Multicharger LN-5014 i samoróbką zasilacza 10A:

Są lepsze z bajerami ale ta do podstawowych zabaw mi wystarczała, naładujesz też nią zwykły aku samochodowy.

tu masz opis ładowarki:

http://www.stormdust.net/rc/pl/multicharger/overview.html
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Grudnia 2018, 21:46:35 »
Patrzyłem na jakieś testy diagnostyczne baterii i napięcie minimum jest 14.9V do max 17.10V i raczej zasilaczem o takim zakresie powinno się ładować aby naładować a nie przeładować baterii.

Ja kupiłem na all coś takiego i cokolwiek mogę na wejściu podłaczyć (nawet zwykły akumulator), a na wyjściu ustawić żądane napięcie i doładować cokolwiek:
https://pl.aliexpress.com/item/200W-DC-DC-Boost-Converter-6-35V-to-6-55V-10A-Step-Up-Voltage-Charger-Power/32442749501.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0ftBwFUU
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2018, 21:50:51 wysłana przez Maher »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl