Autor Wątek: Dziwne dzwieki w kołach - temat według mnie nie poruszany  (Przeczytany 4367 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

chruscik

• Gość
Witam wszystkich.
Mam problemik i gdzie z nim pujść jak nie tutaj. Zakupiłem Corolke o przebiegu 150kkm.
Wszystkie moje wymyslne testy przeszła pomyślnie i cena była super. Miałem jednak zrobic 3,5 k kilometrów po obcych landach właściwie nieznanym mi samochodem, a cos nie dawało mi spokoju.

Moje koła - jestem przeświadczony że to koła bądż coś w ich najbliższej okolicy - robia głośne wu..wu..wu..wu - którego czestotliwość jest zależna od prędkości obrotowej kół.

1. dzwięk charakterystyczny dla kół więc poszedłem je wyważyć -  nic to nie zmieniło. :(

2. pojechałem do mojego mechanika, powiedział - łożyska. Wymieniliśmy CZTERY ( wszystkie łożyska po koleji )- ( szkoda że wcześniej nie wiedziałem o zniżce w JC ) :asmiliecry . Nic to nie zmieniło

Pojechałem na wycieczke pomimo to -  auto nie staneło i zachowywało sie bardziej niz dobrze. wróciłem do kraju a dżwięk ani mniejsz ani większ tylko coraz bardziej w...jający.( Przepraszam czytające kobiety)

3. pomyslałem że mam kwadratowe opony ( samochód czekając na mnie stal miesiąc zimą na parkingu ) kupiłem nowe opony ....................... nic to nie zmieniło  :csad

Niech mi ktoś coś podpowie bo nie wiem co mam robić  :modlitwa

PS. czytałem gdzie że w corolkach "fałduja sie" tarcze hamulcowe -  ale kierownica nie rzuca ?!
Pomocy  :bpray

CHRUSCIK
504 000 690
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2008, 22:31:31 wysłana przez Janmor »

chruscik

• Gość
Dziwne dzwieki w ko³ach - temat wed³ug mnie nie poruszany-
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2005, 04:01:55 »
Zapomniałem dopisać E 11 rocnik 2000, silnik 1,4 VVTi.

Pozdrawiam
CHRUSCIK
504 000 690

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maja 2005, 13:52:23 »
O tarczach w corolli to nie słyszałem... W Avensisie coś takiego było. Ja nie mam pomysłu... jedynie jeden głupi: może masz jakieś kołpaki dziwne i to one tak wyją...

A za łożyska to pewnie nieźle musiałeś zapłacić :/

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maja 2005, 14:05:14 »
chruscik uzupelnij profil :-)
skad jestes ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

grzesiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Maja 2005, 17:07:52 »
Witam ja tez sie przylaczam do tego pytania od wu..wu..wu..wu.., wlasnie kupilem corolle 1990, 4afe, w tylnych kolach jesli jade troche szybciej slysze taki wlasnie dzwiek wu..wu.. co mnie przy wiekszych predkosciach doprowadza do frustracji. Podnioslem auto na podnosniku i tylne kola nie kreca sie po wprawieniu ich w ruch obrotowy reka swobodnie, tylko przez wiekszosc obrotu kolo krecie sie lekko i w jednym miejscu cos wyraznie obciera, co to moze byc? jeszcze kola nie sciagalem, moze to cos w bebnie? i czy to moze to obcieranie delikatne powodowac ten dzwiek?
Chruscik ile zaplaciles za lozyska?
pozdr

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maja 2005, 20:40:30 »
Normalka że w bębnie obciera a po drugie to co napisał kolega, kołpaki mogą chałasować i jeszcze jedno, jakie masz opony ? To też ważny argumęt np: opony wielosezonowe dają taki odgłos, więc ?1  :-DD  :twisted:  :-DD  :twisted:  :-DD  :twisted:  :-DD  :twisted:
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

chruscik

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maja 2005, 21:12:51 »
Profil uzupełniłem -  sorki  - jestem nowy i powoli sięwciągam ( nawet date urodzin podałem  :P )

Łożyska - nie chcęskłamac - sprawdzęcenęi napiszę.

Opony 1. pierwsze które wyły, były pirelli zimowe robiły wu..wu..wu
          2. drugie matador ( Fireston ) letnie - robia wu..wu..wu
               :cwalbrush            czyli wszystkie robia tak samo WU..WU..WU..     :evil:

Kołpaki mam orginalne takie z jakimi jeżdzi 80% corolek z tego rocznika.

Ja także podniose sobie tyłeczek i pokręcękółkami- zobaczęmoże to cos wyjaśni.

Dzięki za podpowiedzi  -wciąż czekam na kolejne pomysły

CHRUST

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Maja 2005, 22:39:50 »
Jeśli zmieniłeś łożyska, hmm, oprócz kół w czasie jazdy kręcą sie  - mechanizm różnicowy w skrzyni biegów, oraz jej łożyska i wałki - a dźwięk ze skrzyni roznosić sie potrafi po całym aucie dając wrażenie, że to koła. Warto też na to zwrócić uwagę, może wystarczy uzupełnić, wymienić olej w skrzyni...

grzesiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maja 2005, 01:00:38 »
Dzis zmienilem opony, wywazylem kola i ustawilem zbieznosc i juz nie ma tego wu..wu..wu.. :)
Pozdr.

chruscik

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Czerwca 2005, 17:43:01 »
Cytat: p_flori
Jeśli zmieniłeś łożyska, hmm, oprócz kół w czasie jazdy kręcą sie  - mechanizm różnicowy w skrzyni biegów, oraz jej łożyska i wałki - a dźwięk ze skrzyni roznosić sie potrafi po całym aucie dając wrażenie, że to koła. Warto też na to zwrócić uwagę, może wystarczy uzupełnić, wymienić olej w skrzyni...

Niestety potwierdzasz najgorszy scenariusz jaki mogl mnie spotkc.
Wczesniej nie bralem tego pod uwage , ale jezeli wiecej niz jedna osoba mowi Ci ze jestes brudny to czas isc sie umyc.

Napisze jak rozwiaze problem i ile to kosztowalo.

PS wczesniej bylo pytanie o ceny lozysk do kol
przod 165 zl
tyl 270 zl        
orginaly

ciekawe ile kosztuja te od strony skrzyni. Moze ktos wie?

Pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl