Autor Wątek: Corolla e15 - chiptuning 1.4 d4d a skrzynia MMT  (Przeczytany 1690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemokk

• Toyot Leżący
  • *
Corolla e15 - chiptuning 1.4 d4d a skrzynia MMT
« dnia: 20 Grudnia 2018, 00:37:29 »
Cześć.

Zastanawiam się nad zrobieniem chiptuningu swojej Corolli e15 2008 1.4 d4d 90 KM, bez dpf i bez dwumasy, MMT, przebieg ok 132 k km. Myślałem nad chipem 44tuning DPP Performance Diesel z użyciem sterownika zewnętrznego ze spodziewanym wzrostem +21km/+45nm (link na dole).

1. Czy takie chipy z użyciem sterownika zewnętrznego, a nie ingerencji w soft fabrycznego komputera mają sens ? Czy nie są one np bardziej szkodliwe dla auta od klasycznego chipu, gdzie wgrywa się do silnika oprogramowanie? Czy może ogólnie bubel, którego się unika. Skłaniam się ku zewnętrznemu pudełku ze względu na to, że po pierwsze z tego co wiem można je włączać i wyłączać zależnie od potrzeby, a jednak wiekszosc czasu auto stoi w mega korkach, więc niepotrzebne prawdopodobnie nieco większe spalanie w mieście i nie ma co się oszukiwać - większe zużywanie się jakiś tam części. Włączałbym je raczej pare razy w miesiącu gdy wybieram się w trasę krajówką po górach i pagórach, gdzie jak obciąży się auto pasażerami i bagażem to większa moc bywa potrzebna, by chociaż ruszyć pod stromą górkę z obciążeniem i nie uwalić sprzęgła itp. No i w razie co takie pudełko odłączam i rzucam w kąt i silnik jest taki jaki był.

2. Czy chip ze skrzynią MMT jest dobrym pomysłem? Wiem, że generalnie niewielkie przyrosty mocy w zwykłych manualach i automatach są raczej nieszkodliwe, ale jak to się ma do MMT? Jest to dosyć dziwaczny wynalazek, informacji prawie żadnych stąd kompletnie nie mam pojęcia jak to z tym jest...

https://44tuning.pl/chip-tuning-toyota-corolla-1.4-d-4d-90-km
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2018, 00:48:33 wysłana przez przemokk »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl