Autor Wątek: W pewnym momencie brak pełnej mocy podczas przyśpieszania  (Przeczytany 1263 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kolo41

• Toyot Leżący
  • *
W pewnym momencie brak pełnej mocy podczas przyśpieszania
« dnia: 27 Grudnia 2018, 12:15:52 »
Witam, ostatnio zakupiłem toyote auris 1.6 132 KM 2010 r.
Auto było zakupione w aso toyota w Szwecji z przebiegiem 130 tys km. Dostałem wydruk z elektronicznej książki, że przy 120 tys samochod miał robiony fullserwis, dlatego postanowiłem jeszcze 5 tys przejechać. Ostatnio pojawił się problem tego typu że jechałem w trasie 30 kilometrów około 100 km/h i zatrzymałem się na światłach. Podczas dynamicznego przyśpieszania zauważyłem ze samochód przyśpiesza ale jakby przyduszony, odpuściłem gaz i zaraz znowu przycisnąłem i już było normalnie, miałem już tak dwa razy, troche poczytałem i zaczne od wymian podstawowych rzeczy eksploatacyjnych, ale jeśli ktoś z użytkowników miał podobny problem to proszę o poradę.

Offline rafm

• Toyot Leżący
  • *
Odp: W pewnym momencie brak pełnej mocy podczas przyśpieszania
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudnia 2018, 14:05:11 »
Ja mam tak od jakiegoś czasu w auris żony (2011 1.6 132KM). W serwisie posprawdzali, sondę, świece, komputer itp.
Zapłaciłem 200 zł powiedzieli żeby jeździć bo wszystko ok a do baku wlać coś do czyszczenia wtrysków. Wyjeździłem
5 zbiorników z preparatem do czyszczenia i jest jak było. Zauważyłem jedynie, że jak jest zimny to nie ma tego efektu.
Jak coś się dowiesz to napisz   

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudnia 2018, 15:51:29 »
Trzeba przepływomierz wyczyścić.

Offline rafm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia 2018, 18:14:06 »
Przepływomierz też sprawdzali. Mechanik podobno jeździł z komputerem. Wszystko w normie. Podejrzewali brudne wtryski więc kazali wlać stp do benzyny. Dodatkowo sugerowali się tym, iż świeca na trzecim cylindrze jako jedyna miała objawy słabego spalania - czarny nalot. Świec nie wymienili ponieważ zmieniali je 20 tys. km wcześniej. Zmiana paliwa (różne stacje) niema na to wpływu. Sprawdzany był również katalizator. Egr w tym silniku jest podobno realizowany za pomocą zaworów wydechowych więc ciężko cokolwiek we własnym tam sprawdzić a podobne objawy miałem w Oplu. Tam wymiana EGR pomogła ale wiadomo było od razy co niedomaga bo był wyświetlany błąd.
Ponieważ rzadko jeżdżę tym autem temat trochę odpuściłem. Może jeszcze spróbuje sam wyczyścić przepływomierz. Dostęp łatwy. Czym tam psiknąć ?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2018, 19:07:18 »
Podobny objaw miałem kiedyś w Oplu -  wadliwa cewka zapłonowa, która raz na jakiś czas szwankowała. :( po wymianie objaw ustąpił.

Offline kolo41

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Grudnia 2018, 19:25:23 »
A może coś z tymi zmiennymi fazami rozrządu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl