Autor Wątek: Hamulec  (Przeczytany 5908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamil20071

• Toyot Leżący
  • *
Hamulec
« dnia: 27 Grudnia 2018, 21:17:37 »
Witam wszystkich prusaków .Mam już jakiś czas Priusa plugin 3 wszystko było ok do czasu awari jednego zacisku a dokładnie nie cofający się tłoczek do końca, lekko ociera o tarcze i się grzeje .Padło na zacis,wymiana na nowy nowy wężyk i nic dalaje nie odpuszcza do końca . Dwóch mechaników nie dało rady więc wizyta w ASO niestety i o dziwo taka sama odpowiedz ,jednak zwrócili uwagę na brak klamerek na klockach ,zamówiłem lecz czas oczekiwania ponad miesiąc więc czekam ,ale ASO sprawdziło ciśnienie i cały układ hamulcowy i według nich wszystko jest sprawne .Jakieś pomysły może piasta czy pompa ABS już mi brak pomysłów a szkoda kasy na wymiane części .dodam że w okolicy brak fachowców od hybryd i tylko zostaje ASO więc tanio nie jest .Pozdrawiamn

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Hamulec
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudnia 2018, 22:41:07 »
Tył czy przód? Hamulec postojowy dodaje parę możliwości.

Przy sprawnym aucie po włączeniu Parking i puszczeniu hamulca auto lubi się bujnąć na zapadce. Wtedy jest pewność, że hamulce odpuszczają. Często łagodzę to szarpnięcie delikatnie puszczając hamulec. Jak to masz, to znaczy, że to nie hamulec jest problemem ale na przykład łożysko. Ono też potrafi podgrzać piastę.

Offline Kamil20071

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudnia 2018, 22:53:20 »
Zapomniałem z tego wszystkiego napisać lewy tył ,ręczny działa dobrze tylko przy nożnym cylinderek nie odpuszcza do końca ,dodam  że mam plugin z 2012 roku i przebieg 120 tyś , bawię też się w eko więc przede wszystkim jazda na prąd spalinowy sporadycznie a tym bardziej hamowanie z dr hybrydy z hamowania mam średnia 98% odzysku energii , na 20 hamowania zazwyczaj 1raz hamulec reszta rekuperacja .

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia 2018, 23:05:00 »
Piszą wiele o błędnym montowaniu tylnych okładzin w zaciskach. W tłoczku są rowki na krzyż i wypustka klocka ma trafić w taki rowek, żeby tłoczek się nie obracał. Ale skoro serwis tam zaglądał, to pewnie wszystko było zamontowane poprawnie.

Offline Kamil20071

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2018, 23:11:05 »
Uwaga warta sprawdzenia są też  blaszki po dwie na każdy klocek noi te nieszczęśliwe sprężynki na które muszę czekać do połowy stycznia .

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Grudnia 2018, 23:30:42 »
Jeżeli brakuje Ci blaszek (mają zapobiegać piskom - anti-squel), to niestety wygląda na to,  że ktoś źle serwisował samochód, a więc wszystko jest możliwe. Tu masz serwisową instrukcję hamulców (angielski) ze szczegółowymi rysunkami:

https://attachments.priuschat.com/attachment-files/2016/07/110287_2010_Toyota_Prius_Repair_Manual_-_maintenance_-_brakes.pdf

(Pamiętaj, że w Priusie nie da się bez Techstreamu odpowietrzyć hamulców. Jest to proces dość skomplikowany, bo na drodze stoi solenoid). Przed demontażem zacisku najlepiej odłączyć akumulator 12V i wcisnąć parę razy hamulec, bo samo otwarcie drzwi kierowcy może spowodować wypchnięcie tłoczka i uszkodzenie uszczelek.)

Offline Kamil20071

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2018, 09:09:39 »
Auto było serwisowane w ASO takie kupilem ,wszystko było dobrze przez rok, jazda po mieście przede wszystkim ale kiedyś musiałem troszkę przycisnąć Priusa bo zaspałem do pracy i po przejechaniu 20km smród palonego sprzęgł  oględziny i niespodzianka tarcza gorąca mega  najpierw sprawdzenie prowadnic czyszczenie smarowanie i nic padło na zacisk ale jak już pisałem nic wymiana na nowy nie dała .

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudnia 2018, 10:19:31 »
Ale jakim cudem ASO zamontowało nowy zacisk bez wszystkich części? Może teraz, po zamontowaniu brakujących części wszystko wróci do normy.

Swoją drogą, to może być cena regularnej, delikatnej jazdy Priusem. Też mam takie tendencje, żeby hamować tylko regeneracyjnie, a tłoczki i okładziny powinny chyba co jakiś czas wykonać normalną pracę. Gromadzący się brud może blokować nieużywane hamulce - zwłaszcza gdy któraś z gumowych osłon jest uszkodzona.

Offline zetor2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Grudnia 2018, 11:46:15 »
Ktoś opisywał identyczny problem na grupie hybryd na FB. To Ty?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudnia 2018, 13:02:44 »
okładziny powinny chyba co jakiś czas wykonać normalną pracę.
Popieram i zalecam innym, przyhamować czasem na ekspresowce albo jakiejś obwodnicy (z glową i nie do pełnego zatrzymania oczywiście). Przód jeszcze jako tako ale tył, brud, wżery w tarczach, parkowanie pod chmurką, słaba siła hamowania, bo tylko z pompy elektrycznej, robi swoje.
A to że ASO nie założyło blaszek, to mnie nie dziwi. Tylko z tego co rozumiem to takie auto już kupiłeś? Jaki przebieg? Moze poprzedniej wymiany nie robiło ASO? Tarcze i klocki tył powiny byc wymienione po ok 100tys.
Na wszystkich z tylu nie masz sprężynek? Czy tylko z tej podejrzanej? Jak z łożyskiem?
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2018, 13:08:26 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Kamil20071

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Grudnia 2018, 20:18:37 »
Tak to ja z FB szukam już wszędzie porady bo ręce opadają ,auto było serwisowane w ASO w DE takie kupilem zacisk wymieniałem u znajomego mechanika ale że nie bawi się w hybrydy to wkoncu wylądowała w ASO w Singen  tam stwierdzono brak sprężynek ale i zrobili specjalistyczną diagnostykę i stwierdzili że wszystko ok tylko brak sprężynek

Offline Kamil20071

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Grudnia 2018, 21:08:52 »
Co do łożyska szumi ale się nie grzeje sprawdzałem ,dla dokładnego opisu auto na podnośniku sofniety i tloczek wszystko ok kolo się kręci  hamulec ręczny wciśnięty i zwolniony koło się kręc tłoczek się cofa koło się kręci naciskam możny koło zblokowane puszczam nożny tłoczek się nie  puszcza do końca koło się kręci ale z wyraźnym oporem ,w ASO sprawdziło wszystkie parametry układu ciśnienia i inne według nich wszystko sprawne tylko brak tych sprężynek jest powodem przylegania klocków do tarczy

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudnia 2018, 13:06:55 »
 w innym aucie konkretnie audi miałem podobny problem wszystko pięknie luźno chodziło do pierwszego hamowania; okazało się że przewód gumowy podchodzący do wahacza w środku w osnowie z parciał i robił problem z bezwładnym cofaniem się płynu hamulcowego (i okazało się to częstym przypadkiem akurat w tym modelu a6)co do blaszek w tylnych okładzinach hamulców głowy nie dam ale jak kupowałem trw to też ich zdaje się nie było i nie założyłem .Czy ASO odpowietrzało układ ?
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2018, 13:10:30 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudnia 2018, 13:22:37 »
Skoto wszystko wymienione i sprawdzone, to pewnie blokuje się zawór w pompie i nie odpuszcza ciśnienia.
Jakbyś nie wymieniał przewodu eladtycznego, to też bym na niego stawiał, jak poprzednik.

Offline Kamil20071

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudnia 2018, 14:30:17 »
Zacisk i przewód orginal toyota ,ciśnienie i wszystkie zawory i czujniki sprawdzane w ASO .ASO twierdzi że jak będą  sprężynki to wszystko będzie ok ale o tym przekonamy się koło 15 stycznia .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl