Ja mam Toyotę Yaris III 1.5 vtti od 2 miesięcy. Na do tej pory przejechanej trasie 2172 km średnie spalanie wynosi 5.7L/100km. Jeżdżę głównie do pracy 17 km w jedną i 17 km w drugą stronę, po trasie szybkiego ruchu, ale często zakorkowanej, więc porównałbym tą jazdę do takiej w mieście. Do tej pory rekordowo niskie spalanie komputer wskazał mi na odcinku przejazdu między Jankami, a Warszawą Bemowo ( i to nie w godzinach nocnych) - 4,6 L/100 km.
Zwykle droga do pracy to spalanie 5.0 -5.2 L/100 km. Jako, że czas poukładał mi wartości w głowie, nadając priorytet życiu i bezpieczeństwo swojemu i innych będących na drodze jeżdżę przepisowo i uważnie, na trasie jeśli nie ma ograniczeń i nasilonego ruchu zwykle do 100km/h, najczęściej jednak między 80-90 km/h. Po zakupie przetestowałem go również na krótkim odcinku pod względem dynamiki i szybkości również na luźnej od ruchu autostradzie. Samochód często jest używany na krótkich odcinkach kilkuset metrowych, kilku kilometrowych w celach nabytku konsumpcji i stąd średnie spalanie 5.7 L/ 100 km. W temacie motoryzacji jestem nie jestem biegły, ale silnik, naprawdę pod względem ekonomii bardzo miło mnie zaskoczył. Przy wyprzedzaniu, też zbiera się całkiem nieźle.