Autor Wątek: Przedsprzedaz czy warto kupic ?  (Przeczytany 4154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
Przedsprzedaz czy warto kupic ?
« dnia: 05 Stycznia 2019, 12:22:14 »
Prosze o wasze sugestie, czy warto kupic toyote w przedsprzedazy ?
Czy wystepuja faktycznie atrakcyjne ceny lub cos co faktycznie zacheca do kupna ?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Przedsprzedaz czy warto kupic ?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2019, 12:33:57 »
Z tego co miałem okazję się dowiedzieć specjaliści odradzają na kupno nowego samochodu z serii z powodu wiadomych chorób wieku dziecięcego. Później człowiek traci czas na jazdy po salonach i naprawawy gwarancyjne. Jeśli Ci to nie przeszkadza to kupuj. Jeśli wolisz ominąć a nie pali Ci się z samochodem to warto poczekać. Każdy model to ma, większe bądź mniejsze usterki. Ale lepiej poczekać kilka miesięcy aż użytkownicy je zdiagnozują a Toyota wprowadzi poprawki do modelu.

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2019, 12:50:59 »
Kup, kup mechanicy będą mieli poligon doświadczalny :grin:
Auris 1.33, 2013, Classic.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2019, 13:21:57 »
Z tego co miałem okazję się dowiedzieć specjaliści odradzają na kupno nowego samochodu z serii z powodu wiadomych chorób wieku dziecięcego.
A co ma przedsprzedaż z chorobami wieku dziecięcego. za miesiąc, czy dwa będzie to dokładnie taki sam samochód jak na przedsprzedaży. Co do cen to niespecjalnie sie opłaca, płacisz najczęściej więcej, bo jest to nowość.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2019, 13:28:32 »
a to nie jest tak, że w okresie produkcyjnym, nawet bez wprowadzania lifta, są wykonywane pewne małe poprawki?
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2019, 13:38:57 »
a to nie jest tak, że w okresie produkcyjnym, nawet bez wprowadzania lifta, są wykonywane pewne małe poprawki?
Jest ale nie jest to kwestia miesiąca lub dwóch, tylko trwa to o wiele dłużej. Nawet najmiejszy duperel trzeba przeprojektować i wyprodukować. A większy homologować.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Stycznia 2019, 13:39:51 »
Ale nie po kilku miesiącach. W tym czasie wciąż trwa zbieranie i weryfikacja pierwszych danych, potem opracowanie ulepszeń i wprowadzenie ich do procesu produkcyjnego. A i to mówimy głównie o drobnych usterkach które ujawnią się od razu na masową skalę.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Stycznia 2019, 14:52:40 »
Trzeba pamiętać też że w trakcie produkcji na aucie się oszczędza.
Ten sam model po roku czy 2 jest związany o duperele. Tu jakieś wyciszenie, jakiś przekaźnik czy tańszy materiał.

Niestety każdy kij ma 2 końce.

Podobny przyklad: pierwsze corolla e15 były z japoni i sa lepiej wykonane niż europejskie.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Stycznia 2019, 16:35:02 »
Ale nie po kilku miesiącach.
Czasem i po kilku miesiącach - np. zmiana oprogramowania od wlacznika swiatel awaryjnych w Corolli , kilkumiesieczne modele były już poprawione.
Ciekawe jak szybko ogarneli sie z antenami gps w ch-r.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Stycznia 2019, 16:56:59 »
Czasem i po kilku miesiącach
Ale pytanie dotyczyło przedsprzedaży, a ona nie trwa kilka miesięcy

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Stycznia 2019, 17:07:59 »
No wlasnie pytanie dotyczylo cen w trakcie przedsprzedazy :-)

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Stycznia 2019, 19:29:56 »
Jak ci pasują warunki to czemu nie kupić? Ja nieraz kupowałem auto zaraz po premierze nowej generacji (czy A4 czy to CX5). Nigdy nie miałem żadnego problemu. Pomijając to że w CX5 założyli mi źle jeden czujnik ciśnienia... ale poprawienie tego zajęlo 15 minut następnego dnia - a dwie kawy co wtedy wypiłem to moje  <kawusia>.

Jasne, były takie faile jak wycierające się wałki w 2 litorowych VTEC'ach w Accordach 2003-2005 ale to są baaardzo rzadkie przypadki, i bez marudzenia nosem robione na gwarancji (a czasami nawet i po).

Nawet jak będziesz miał strasznego pecha i będziesz musiał zostawić auto w ASO to zazwyczaj dostajesz auto zastępcze na ten dzień - i problemu brak.
Lepiej kupić 1 rok produkcji nowej generacji niż ostatni rok produkcji starej.

Natomiast przeanalizuj dobrze ceny w pre-orderze. Żeby nie było że płacisz premium za pre-order... ma wyjść taniej - nie drożej. :)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Stycznia 2019, 21:55:19 »
A co ma przedsprzedaż z chorobami wieku dziecięcego. za miesiąc, czy dwa będzie to dokładnie taki sam samochód jak na przedsprzedaży.
poczytaj dział CHR - z czym borykali się pierwsi szczęśliwi właściciele tego modelu.
Czasem i po kilku miesiącach - np. zmiana oprogramowania od wlacznika swiatel awaryjnych w Corolli , kilkumiesieczne modele były już poprawione.
dokładnie - co prawda to nie przedsprzedaż, ale pamiętacie lift Corolli i problemy z TSS ? I doklejanie na chybcika maty grzewczej w ASO. Lifting był w lipcu, a dopiero w egzemplarzach wyprodukowanych w październiku rozwiązano ten problem na etapie fabryki.
Wiem, że fajnie jest być jednym z pierwszych użytkowników nowego modelu, wtedy wszyscy się za tobą oglądają, podziwiają, zazdroszczą, ale trochę żyję już na tym świecie i z doświadczenia wiem, że czasami warto uzbroić się w cierpliwość. Niech inni testują nowy wyrób na własnej skórze, bo tani nie będzie.
E18_Prestige_MultidriveS

pireus

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Stycznia 2019, 09:36:04 »
Owszem ale my tutaj piszemy o przedsprzedaży, a nie o tym z czym borykali się właściciele nowo kupionych samochodów. Bo borykali się oni dokładnie z tym samym, mimo ,że nie kupili samochodu na przedsprzedaży. Twoja odpowiedź byłaby sensowna, gdyby wątek dotyczył pytania , czy warto kupować nowy samochód w pierwszym roku jego produkcji.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Stycznia 2019, 16:43:18 »
Nie nie warto. Bo czy w przedsprzedaży czy jakis czas po będziesz królikiem doświadczalnym. Z głupimi matami na początku był problem bo czekali na biuletyn. Więc od ręki Ci tego nie zrobią i będziesz czekać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl