Autor Wątek: Chłodnica i wentylator  (Przeczytany 28889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline biker_ziom

• Toyot Leżący
  • *
Chłodnica
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Grudnia 2010, 23:43:53 »
Witam, mam camry 2.2 w benzynie, przerobiona na gaz, ostatnio zauwazylem ze brakuje plynu w zbiorniczku do chlodnicy. Dolalem, potem po powrocie na parking kiedy silnik juz ostygł, patrze znowu go nie ma  :-o  zadna z kontrolek sie nie pali, silnik chodzi wporzadku, nie ma problemu z odpalaniem, jazda, nie gaśnie, temp oleju wporzadku nie wiem co to moze byc? moze po prostu gdzies jest przeciek ? sam juz nie wiem ;/

Robsajson

• Gość
Chłodnica
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Grudnia 2010, 00:01:37 »
Było już na forum ale są święta więc pomogę  :grin:
Na 80% cieknie z trójnika obiegu płynu lub/ i z kolanek parownika.
Częsta usterka instalacji LPG.
« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2010, 00:56:20 wysłana przez Robsajson »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Chłodnica
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Grudnia 2010, 10:53:18 »
Witam, mam camry 2.2 w benzynie, przerobiona na gaz, ostatnio zauwazylem ze brakuje plynu w zbiorniczku do chlodnicy. Dolalem, potem po powrocie na parking kiedy silnik juz ostygł, patrze znowu go nie ma  :-o  zadna z kontrolek sie nie pali, silnik chodzi wporzadku, nie ma problemu z odpalaniem, jazda, nie gaśnie, temp oleju wporzadku nie wiem co to moze byc? moze po prostu gdzies jest przeciek ? sam juz nie wiem ;/

Oo, a skąd wiesz, jaką masz temperaturę oleju ?

Płynu się dolewa do chłodnicy, a nie do zbiorniczka. To nie jest zbiorniczek wyrównawczy, tylko przelewowy.
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Chłodnica i wentylator
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Grudnia 2010, 11:17:10 »
To jak w zbiorniczku jest minimum, a w chłodnicy pełno to gdzie dolać ?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Grudnia 2010, 13:36:35 »
Wtedy nigdzie.
3VZ.pl

Offline biker_ziom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Grudnia 2010, 21:58:55 »
chodzilo mi o plyn w silniku, przepraszam ale jestem laikiem a to moje 1 auto :D

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Grudnia 2010, 22:15:07 »
Tak jak pisałem wcześniej.Sprawdź połączenia węży ,tych ,które idą do parownika bo tam często cieknie płyn i pompę wody.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Grudnia 2010, 18:28:26 »
Podloz papier pod pompe wody i bedziesz mial slad o ile tpo jest pompa wody.Wedlug mnie to jest objaw niestety rozszczelnienia chlodnicy najpierw nieznacznie a potem wiecej i wiecej.Chlodnica traci szczelnosc na dole przy zaprasowaniu ja w oba plastiki dolny i gorny.Powod niewymieniany plyn ktory staje sie agresywny i zre uszczelki.Tylko wymiana chlodnicy uratuje sprawe.Dobre chlodnice zamienniki sa marki "nisse" z DK. Bawieniue sie w wymiane uszczelki i ponowmne zaprasowanie to juz nie to.
Pzdr.A8 2.2

Offline biker_ziom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Grudnia 2010, 20:48:34 »
Dzieki wszystkim za rady, jutro bede walczyl dalej, odezwe sie niebawem  :-)

Offline biker_ziom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Stycznia 2011, 01:08:35 »
Witam ;D
No wiec jest tak, wszystko jest ok, auto stalo w ponad godzinnym korku i nie zagrzal sie, jeździ idealnie, potem za kazdym razem kiedy przyjade, ostygnie silnik, sprawdzam poziom plynu w chlodnicy i jest max, plyn dotyka dna korka, nic sie nie dzieje niepokojacego z autem no tylko pytanie po co ten zbiorniczek? moze faktycznie jak pisal "marcinm" to zbiorniczek przelewowy, ostatnio nie dolewam plynu do zbiorniczka przelewowego, bo w chlodnicy jest max i jest ok :)

no tylko teraz pytanie ha! to jezeli dolewalem plyn do zbiorniczka przelewowego, a w chlodnicy byl max to gdzie on znikl? :D teraz nie dolewam plynu do zbiorniczka przelewowego w chlodnicy jest pelno go i jest wszystko ok :)

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Stycznia 2011, 02:04:44 »
Wydaje mi się, że nie wywróżymy Ci, z którego miejsca wycieka płyn z Twojego autka.
 Koledzy napisali gdzie masz szukać wycieków i już dawno powinieneś to sprawdzić.
Być może wyciek akurat się przytkał i jesteś zadowolony, ale może nie potrwać to długo i znów zaczniesz dolewać, obyś się nigdy nie spóźnił.
Na zbiorniczku (przelewowy, wyrównawczy jak tam, kto sobie życzy  <taniec> ) masz dwa znaki: MIN i MAX, między tymi znakami powinien być płyn.
Jeśli go tam nie ma a w chłodnicy masz pełno to dolewasz do zbiorniczka, ja innego wyjścia nie widzę  <narka>.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Stycznia 2011, 06:19:01 »
przelewowy, wyrównawczy jak tam, kto sobie życzy  <taniec> ) masz dwa znaki: MIN i MAX, między tymi znakami powinien być płyn.

Nie jak kto sobie życzy, tylko proszę nie mylić pojęć, bo różnica jest jak między koniem a koniakiem.

Przelewowy mamy w Camry, gdzie układ jest zamknięty jednym, bądź dwoma korkami, a nadmiar płynu jest wyrzucany do osobnego zbiornika, przez przelew spod korka/korków. Kiedy silnik stygnie, zasysa sobie wyrzucony wcześniej płyn z powrotem do układu ( stąd ważne, żeby utrzymywać MIN na zimno - żeby nie ssał powietrza ). Jeśli ma już całkowicie za dużo, to wyrzuca przez przelew zbiorniczka.

Wyrównawczy jest w układach, gdzie zbiornik jest częścią układu ciśnieniowego, a korek jest na zbiorniku ( częste w nowych Toykach ). W takim przypadku nadmiar jest wyrzucany "gdziekolwiek" przez korek i potem trzeba dolewać.

A kolega ziom niech się weźmie za poszukiwania, bo zrobi się cieplej i będzie płacz i zgrzytanie zębów.

Odnośnie tego, gdzie płyn zniknął - albo Ci wyciekło przez nieszczelność, albo wyrzucił przez przelew na zbiorniczku, jeśli miał za dużo.
3VZ.pl

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Stycznia 2011, 11:45:07 »
Hehhh, wiedziałem, kto zareaguje pierwszy  <diabel>.
W przypadku silnika 2.2 pozwolę sobie stwierdzić, że zbiorniczek, który mamy jest zbiorniczkiem wyrównawczym. Może zbyt prosto sobie to tłumaczę, bo mechanikiem nie jestem, ale po kolei. Zbiorniczek w silniku 2.2 ma za zadanie regulować ciśnienie w układzie a co za tym idzie poziom płynu. Jeśli autko się podgrzewa płyn się rozszerza i ciśnienie wzrasta, część płynu trafia do zbiorniczka, stygnąc jest zasysana z powrotem do układu i wszystko jest ok. Jeżeli zauważymy, że płynu zaczyna w zbiorniczku dosyć szybko ubywać (nie brakować)to wiadome, że jest gdzieś nieszczelność i normalnie się to naprawia, ale przy sprawnym korku na chłodnicy będziemy musieli dolać płynu do zbiorniczka a nie tak jak piszesz do chłodnicy. W przypadku kolegi płynu nie ubyło mu przez zbiorniczek, bo miałby pełen i wtedy się przeleje tylko gdzieś dalej (napisał, że zbiorniczek jest pusty).
Dla ciekawostki układ chłodzenia ze zbiorniczkiem przelewowym:

Pozdro.

P.S.
przelewowy, wyrównawczy jak tam, kto sobie życzy  <taniec> ) masz dwa znaki: MIN i MAX, między tymi znakami powinien być płyn.

Nie jak kto sobie życzy, tylko proszę nie mylić pojęć, bo różnica jest jak między koniem a koniakiem.

Nie przesadzaj z porównaniami  <zolta>
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2011, 11:48:08 wysłana przez AGILESS »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Stycznia 2011, 13:22:19 »
Może zbyt prosto sobie to tłumaczę, bo mechanikiem nie jestem, ale po kolei. Zbiorniczek w silniku 2.2 ma za zadanie regulować ciśnienie w układzie a co za tym idzie poziom płynu. Dla ciekawostki układ chłodzenia ze zbiorniczkiem przelewowym:

Pozdro.

Nie, proszę Pana, nie, po stokroć nie ;) Po prostu mylisz pojęcia, upraszczając sprawę do maksimum.

A zareagowałem, bo akurat skończyłem dłubać tylny zawias, i stwierdziłem, że zanim się położę, to zajrzę na forum  <diabel>

Zbiorniczek, zarówno w 2.2, jak i V6 jest PRZELEWOWY, a NIE WYRÓWNAWCZY.

Ciśnienie w układzie reguluje zawór ( a dokładnie sprężyna ) w korku ( chłodnicy lub zbiorniczka ), na którym masz zawsze podane ciśnienie, po przekroczeniu którego płyn zostaje wypchnięty :

1) do zbiorniczka przelewowego przez przelew - czyli tak, jak w Camry
2) gdziekolwiek w atmosferę - czyli tak, jak w wielu nowych wynalazkach, gdzie ekologia to podstawa  <diabel>

Czasem ciśnienie reguluje też jakaś niedokręcona opaska, albo pęknięty wąż, ale to nie było zamysłem konstruktora  <diabel>

Układ, którego szkic zamieściłeś posiada dwa zbiorniczki - wyrównawczy ( 41 z korkiem 53 ) i przelewowy ( 95 ). I właśnie na tym szkicu bardzo dokładnie widać różnicę :)

3VZ.pl

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Stycznia 2011, 14:06:43 »
Skoro w zbiorniku jest korek to do czegoś on służy, na pewno nie do zaglądania.
Jeśli jest to zbiornik przelewowy to czy na pewno nie dolewasz tam płynu?? Przecież to przelewowy, powinien sam się napełnić.
Czy aby na pewno nie ubywa z niego płynu, aby wyrównać ewentualny niedobór w układzie??
No nie powinno skoro jest przelewowy.
Faktycznie wszystko mylę, heh, nie potrafię odróżnić tak prostej konstrukcji.

http://www.infosamochody.pl/artykul,id_m-96,t-rodzaje_i_budowa_ukladu_chlodzenia.html

http://www.abs.org.pl/truck/index.php?aid=57

To nie ja pisałem te artykuły.

Pozdrawiam i życzę pomyślności w NOWYM ROKU!!!!
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2011, 14:14:27 wysłana przez AGILESS »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl